Banca Națională a Elveției cheltuiește sume record pentru a slăbi francul

Banca Națională a Elveției cheltuiește sume record pentru a slăbi francul
scris 23 mar 2021

Banca Națională a Elveției (SNB) a utilizat anul trecut la 110 miliarde de franci elvețieni (118,27 miliarde de dolari) pentru a contracara tendința de apreciere a monedei naționale în perioada pandemiei de coronavirus (Covid-19), transmite Reuters.

Intervențiile Băncii Naționale a Elveției pe piețele valutare au urcat de la 13,2 miliarde de franci elvețieni în 2019 iar cifra cheltuită anul trecut reprezintă cel mai ridicat nivel din 2012 până în prezent, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Prin eMAG Ads, antreprenorii își pot promova produsele la peste 500.000 de potențiali clienți CITEȘTE ȘI Prin eMAG Ads, antreprenorii își pot promova produsele la peste 500.000 de potențiali clienți
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În nod normal, francul elvețian se apreciază în perioade de criză deoarece mulți investitori cred că moneda elvețiană este o valoare de refugiu. Însă un franc mai puternic afectează industriile dependente de exporturi și sectorul turistic din Elveția deoarece produsele și serviciile elvețiene devin mai scumpe.

Oficialii SNB au dat asigurări că bilanțul poate fi extins dacă va fi necesar. "Banca Națională a Elveției are suficient spațiu pentru extinderea bilanțului, dacă va fi necesar din motive de politică monetară", a declarat un purtător de cuvânt al instituției. Acesta a adăugat: "Intervențiile pe piețele valutare și expansiunea asociată a bilanțului sunt în prezent instrumente de politică monetară necesare și nu au nimic de a face cu manipularea valutară".

Virtual Private Server (VPS) – soluția de la Vodafone care vă permite să configurați mașinile virtuale în funcție de propriile nevoi CITEȘTE ȘI Virtual Private Server (VPS) – soluția de la Vodafone care vă permite să configurați mașinile virtuale în funcție de propriile nevoi

Din ianuarie 2015, când Banca Națională a Elveției a decis să renunțe la plafonul cursului de schimb de minimum 1,20 franci pentru un euro, bilanțul său s-a extins de la 558 miliarde de franci elvețieni la 998 miliarde de franci elvețieni la finalul lunii ianuarie 2021. Aproape 914 miliarde de franci elvețieni din deținerile SNB sunt investiții în valută.

"Mărimea bilanțului SNB este un experiment masiv cu rezultate necunoscute. Dacă revine inflația, SNB intră într-un teritoriu necunoscut pentru a o contracara. Majorarea ratelor dobânzilor ar fi mai dificil de transmis către piețe din cauza nivelul lichidității din sistem", a apreciat Adriel Jost, economist la firma elvețiană de consultanță WPuls.

În decembrie, Departamentul Trezoreriei din SUA a adăugat Elveția pe lista țărilor acuzate de manipulare valutară.

Cargus, soluția de servicii personalizate pentru afacerea ta! CITEȘTE ȘI Cargus, soluția de servicii personalizate pentru afacerea ta!

"Abordarea politicii monetare de către SNB rămâne neschimbată după publicarea raportului autorităților americane. În actuala situație economică și în urma aprecierii semnificative a francului elvețian, SNB este decisă să intervină mult mai puternic pe piața valutară", informa atunci SNB.

SNB și-a exprimat dezacordul față de includerea Elveției pe lista țărilor acuzate de manipulare valutară și a explicat că intervențiile valutare nu au ca scop obținerea unor avantaje comerciale incorecte pentru exportatorii țării sau modificarea balanței de plăți.

"Intervențiile pe piața valutară sunt necesare pentru ca politica monetară a Elveției să asigure condiții monetare adecvate și stabilitatea prețurilor", precizează Banca Națională a Elveției. 

viewscnt
Afla mai multe despre
banca națională a elveției
franci elvețieni