Așteptările analiștilor financiari privind evoluția economiei românești în următoarele șase luni au coborât în luna martie la cel mai redus nivel din ultimii patru ani, potrivit unui sondaj realizat de institutul german de cercetare ZEW în colaborare cu grupul bancar austriac Erste.
Așteptările legate de evoluția economică a României contrastează cu cele pentru Europa Centrală și de Est, având în vedere că percepția analiștilor privind condițiile economice la nivelul regiunii în următoarele șase luni s-a îmbunătățit semnificativ.
Indicele care măsoară percepția analiștilor asupra evoluției economiei românești în următoarele șase luni a coborât cu 13 puncte în martie, până la nivelul de 5,2 puncte. Acesta este cel mai redus nivel al indicatorului ZEW înregistrat din februarie 2012, când indicele s-a situat la minus 5,3 puncte.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În plus, România a consemnat cel mai abrupt declin al indicelui ZEW dintre statele din Europa Centrală și de Est, alături de Austria.
Pe de altă parte, percepția în privința stării actuale a economiei românești s-a îmbunătățit în martie, pentru a doua lună consecutiv. Indicele pentru România a urcat cu 6,5 puncte, la 35 de puncte. România s-a menținut pe poziția a treia în clasamentul privind condițiile conomice actuale din regiune, după Slovenia și Cehia.
Regiunea Europa Centrală și de Est include, în sondajul ZEW, Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Turcia.
La nivelul regiunii, indicele așteptărilor economice pentru următoarele șase luni a avansat cu 14,3 puncte, la 4,7 puncte (de la minus 9,6 puncte în februarie), în timp ce percepția analiștilor asupra economiei actuale s-a îmbunătățit ușor, de la minus 4,8 puncte în februarie la minus 4,6 puncte.
La studiul efectuat în intervalul 7-21 martie au participat 53 de analiști, dintre care 8 din Turcia.