Programul de reasigurare al PAID Romania, compania care emite polițele obligatorii pentru locuințe, va fi majorat

Programul de reasigurare al PAID Romania, compania care emite polițele obligatorii pentru locuințe, va fi majorat
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 20 iun 2024

Compania care vinde polițe obligatorii pentru locuințe, PAID România, va avea din luna iulie un program de reasigurare de 1,3 miliarde de euro, cu 100 milioane de euro mai mult decât cel în derulare, pe fondul creșterii numărului de polițe din portofoliu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

"PAID are cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrală și de Est, în valoare de 1,3 miliarde de euro începând din luna iulie, care ne garantează capacitatea financiară de a oferi despăgubiri", spune directorul general al companiei, Nicoleta Radu.

La finele anului 2023, numărul de contracte (polițe PAD) în vigoare se situa la 2,047 milioane, comparativ cu 1,845 milioane în 2022.

Pe fondul creșterii cheltuielilor cu daunele în urma pagubelor provocate de cutremurele din județele Gorj și Arad, precum și a costurilor cu reasigurarea, influențate de seismul din Turcia, PAID Romania a consemnat în 2023 un profit net de 2,37 milioane de lei, de la 39 milioane de lei în 2022.
PAID a anunțat totodată finalizarea proiectului de digitalizare completă a procesului de notificare a daunei, constatare și calculație a despăgubirilor, pentru proprietarii de locuințe afectate de calamități.

Aplicația digitală - disponibilă în Appstore și Google Play - a fost dezvoltată pentru a face față unor scenarii de dezastru natural extins, la nivel național, și oferă industriei de asigurări capacitatea de a procesa și soluționa un număr mare de cereri de despăgubire, într-un timp scurt.

"Inaugurarea acestei infrastructuri, complet digitalizate, este o nouă etapă a viziunii noastre de a construi un nivel cât mai ridicat de pregătire colectivă pentru un dezastru natural major. De 15 ani, depunem eforturi pentru creșterea gradului de acoperire în asigurare, pentru cât mai mulți proprietari de locuințe din România", a afirmat directorul general al companiei.

În perioada următoare, aplicația digitală va fi pusă la dispoziția asiguratorilor, pentru a fi utilizată în situații reale de piață. După efectuarea eventualelor calibrări, la finalul anului, aceasta va sta la baza celui mai mare exercițiu pentru testarea capacității pieței de a răspunde, practic și la timp, solicitărilor, în cazul unui mare cutremur.

Astfel, sistemul va fi testat într-un scenariu de pagube extinse, care generează un număr semnificativ de solicitări de despăgubire.

Allianz-Țiriac: 1,3 miliarde lei plătite ca despăgubiri, profit în creștere, mai puțini angajați. Top 4 cele mai mari despăgubiri plătite CITEȘTE ȘI Allianz-Țiriac: 1,3 miliarde lei plătite ca despăgubiri, profit în creștere, mai puțini angajați. Top 4 cele mai mari despăgubiri plătite

Conform estimărilor industriei, dacă un cutremur de intensitatea celui din 1977 ar avea loc astăzi, ar putea apărea 250.000 de dosare de daună pentru locuințe avariate – luând în calcul doar locuințele asigurate.

În 2023, veniturile PAID din prime subscrise au crescut la 205,29 milioane de lei, de la 177,967 milioane de lei în anul precedent.

Cu un capital social de 77,376 milioane de lei, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID România) a fost înființată în septembrie 2009.

Cei mai mari acționari ai companiei sunt Astra (în faliment), Groupama și Allianz Țiriac Unit Asigurări (fostă Gothaer România), fiecare cu o cotă de 15% în capitalul social.

Generali România are o participație de 11%, iar ABC Insurance, Carpatica Asig (în faliment), Certasig (în faliment), City Insurance (în faliment), Signal Iduna Asigurări (fosta Ergo Asigurări), Euroins (în faliment), Grawe România și UNIQA România dețin câte 5,5% din acțiunile companiei.

Participația ABC Insurance va crește la 11% prin preluarea acțiunilor deținute de CertAsig. Mai multe detalii AICI.

Cunoscute și sub denumirea PAD, primele polițe au fost emise de PAID în iulie 2010.

Câte persoane au pensii sau indemnizații speciale CITEȘTE ȘI Câte persoane au pensii sau indemnizații speciale

Fondul locativ național numără peste 9 milioane de locuințe și, raportat la numărul de polițe, gradul de cuprindere în asigurare se situa la 21,21% la 31 decembrie 2023.

Potrivit legii, toți proprietarii de locuințe au obligația de a încheia o poliță de asigurare împotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor) în limita sumei asigurate de 10.000 sau 20.000 euro, în funcție de structura constructivă a locuinței asigurate. În funcție de suma asigurată, valoarea primei este de 50 lei, respectiv 130 lei, echivalentul în lei la momentul plății.

Proprietarii care nu își asigură locuințele pot fi amendați de autoritățile locale cu până la 500 lei. În practică, însă, amenzile nu sunt aplicate, primarii nedorind să își nemulțumească alegătorii cu astfel de acțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
paid romania
reasigurare