Decizia privind retragerera autorizației de funcționare a Astra Asigurpri și cererea de intrare în insolvență au fost precedate de trei evaluări realizate de nume mari în domeniu, fapt ce arată că falimentul asigurătorului nu a fost unul indus, a declarat joi șeful Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mișu Negrițoiu, într-o conferință de presă.
The Nova Group (TNG), acționarul majoritar al Astra Asigurări, firmă controlată de familia Adamescu, a anunțat miercuri că va acționa în judecată statul român pentru încălcarea unor drepturi prevăzute de “o serie de tratate bilaterale”.
Acțiunea are loc în contextul intrării în faliment a Astra Asigurări și va fi formulată, la tribunalul de arbitraj internațional de la Washington, în numele TNG Olanda.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Astfel de amenințări am primit și în 2015. La Astra nu a fost un faliment indus de cineva anume. Evaluările noastre și ale auditorilor au scos în evidență capitalul negativ al asigurătorului, care nu putea acoperi obligațiile asumate de companie prin polițele în vigoare”, a afirmat Negrițoiu.
În comunicatul transmis miercuri de TNG, Alexander Adamescu, fiul lui Dan Grigore Adamescu și fost președinte al Astra Asigurări, spune că arestarea sa, cerută recent de procurori “este necesară pentru a nu se afla adevărul în privința falimentării forțate a companiei Astra”.
În document, TNG reia afirmațiile făcute de Dan Adamescu imediat după punerea Astra Asigurări în administrare specială, în februarie 2014.
“În scopul de a împiedica fuziunea, în februarie 2014, statul a plasat Astra Asigurări sub administrare specială. Cu toate că ASF a aprobat ulterior un plan de restructurare care includea fuziunea AXA, iar TNG a majorat capitalul Astra, așa cum solicita ASF în luna octombrie 2014, statul român și-a încălcat ulterior angajamentele”, arată reprezentanții TNG.
CITEȘTE ȘI Grupul american MetLife desființează subsidiara din România și va continua să vândă polițe prin doi asigurători din IrlandaPe de altă parte, Alexander Adamescu susține că TNG a încercat să salveze Astra Asigurări, însă a întâmpinat piedici din partea organismelor statului.
“TNG a epuizat toate posibilitățile pentru a salva compania Astra. A injectat capital în companie, a propus planuri de redresare. Totul a fost în zadar, pentru că ASF știa de la bun început că Astra trebuia să fie preluată ostil sau să dispară. Nu se dorește aflarea adevărului în acest caz și, din păcate, zeci de mii de români suferă ca urmare a distrugerii companiei Astra. Arestarea mea abuzivă are ca scop eliminarea oricărei opoziții la doctrina oficială, la preluarea ostilă a activelor TNG și a brandului media România Liberă”, declară Alexander Adamescu.
The Nova Group ar fi vrut să majoreze capitalul Astra
Reprezentanții TNG mai arată că, din poziția de acționar al Astra, compania ar fi încercat să efectueze și o majorare a capitalului asigurătorului.
“În ciuda numeroaselor încercări ale TNG de a găsi o soluție împreună cu statul, cu scopul de a-și îndeplini planul de restructurare și de a scoate Astra Asigurări de sub administrarea specială, autoritățile române au refuzat să-și onoreze propriile angajamente și, astfel, în vara lui 2015, a fost împiedicată o nouă majorare de capital. Statul român a ridicat în cele din urmă licența companiei de asigurari, în august 2015, forțând falimentul companiei Astra si cerând de asemenea falimentul ziarului România Liberă. Autoritățile române încearcă acum să dea vina, în întregime, pe membrii Consiliului de Supraveghere (non-executiv) al Astra și îi acuză exclusiv pe acționari ca fiind responsabili de falimentul companiei”, arată comunicatul TNG.
Tribunalul București a admis, pe 4 mai 2016, cererea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de arestare preventivă a lui Bogdan Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri Dan Adamescu.
În anul 2014, după publicarea unui raport care arăta că Astra are un deficit semnificativ de rezerve și de reasigurare, Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis să plaseze compania sub administrare specială.
Adamescu a acuzat atunci un atac politic și a amintit de momentul privatizării, când a trebuit să se lupte cu Sorin Ovidiu Vântu "pentru a salva compania". Președintele României de la acel moment, Traian Băsescu, a făcut atunci mai multe declarații în care vorbea despre neregulile de la ASF.
În august 2015, după mai multe încercări eșuate de a vinde societatea, ASF a decis să ceară falimentul Astra. Și de această dată Adamescu a invocat o intervenție de tip mafiot, motivată politic. Fostul premier Victor Ponta (în funcție la acea dată) și-a exprimat însă public satisfacția față de decizia ASF, arătând că "în sfârșit s-a spart buboiul".
Mișu Negrițoiu, președintele ASF, a spus, în august 2015, că au existat oferte concrete de la firme mari de asigurare (Ergo, Fossum, PZU), însă pretențiile lui Adamescu ar fi fost mult prea mari.
Pe de altă parte, surse apropiate discuțiilor susțin că Adamescu ar fi ajuns la o înțelegere cu nemții de la Ergo, însă aceștia ar fi renunțat cu doar câteva zile înainte de cererea de faliment.
În prezent, Astra se află în lichidare, starea sa de faliment fiind confirmată definitiv de Curtea de Apel București.
În momentul în care i s-a cerut falimentul, Astra mai avea în portofoliu 2,5 milioane de polițe de asigurare și 1,8 milioane de clienți. Când a intrat în administrare specială, în 2014, compania era lider de piață.
Pe anul respectiv a înregistrat prime subscrise de 777 de milioane de lei. În prezent, potrivit unui raport al KPMG Restructuring (lichidatorul numit de tribunal), firma mai are aproape 400.000 de polițe active, majoritatea RCA, de locuință și CASCO.