UniCredit Bank va majora de luni, 16 mai, avansul pentru creditele imobiliare și ipotecare la 25%, de la 15% pentru finanțările în lei, respectiv 20% pentru cele în euro, după ce legea privind darea în plată va intra în vigoare vineri, fiind a zecea bancă din sistem care anunță înăsprirea condițiilor de creditare.
Banca va acorda de luni produsul de credit ipotecar, imobiliar de achiziție sau de construcție cu avans minim de 25%, atât pentru creditele în lei, cât și pentru cele în euro, scrie News.ro.
"Această decizie a fost adoptată în urma analizelor interne pe care le-am realizat ca urmare a intrării în vigoare a legii dării în plată. Monitorizăm cu atenție evoluția pieței imobiliare și consecințele adoptării legii dării în plată", au declarat joi reprezentanții instituției de credit.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
UniCredit subliniază că intenționează să susțină în continuare cererea de finanțări ipotecare, atât prin programul Prima Casă, pentru care speră suplimentarea fondurilor, cât și prin finanțările de credite ipotecare cu avans de 25%.
"Credem că acest produs ipotecar oferit de UniCredit Bank rămâne în continuare printre cele mai competitive din piață", au comentat oficialii băncii.
Până la acest moment, nouă bănci au înăsprit deja condițiile de creditare pe fondul apariției dării în plată, majorând în general avansul pentru creditele imobiliare la circa 30%-40%.
Banca Românească, Raiffeisen Bank, Garanti Bank, Bancpost și Intesa Sanpaolo Bank au majorat avansul la creditele ipotecare înainte ca legea dării în plată să fie votată, iar BRD și Alpha Bank au aplicat măsurile la puțin timp după votarea legii în Camera Deputaților, pe13 aprilie.
Totodată, banca de stat CEC Bank a anunțat săptămâna trecută că mărește la 30% avansul la creditele imobiliare și majorează marja de dobândă la împrumuturi cu 1 punct procentual în cazul creditelor în lei și cu 2 puncte procentuale la cele în valută.
BCR a majorat luni avansul la creditele ipotecare de la 15% la 35%, cumulat cu reducerea perioadei de finanțare de la maxim 30 de ani la 25 de ani.
CITEȘTE ȘI Aglomerație mare! Clienții băncilor s-au dus la conferința avocatului Piperea să învețe să dea în platăLegea dării în plată va intra în vigoare vineri, 13 mai.
Majoritatea băncilor au anunțat că vor contesta în instanță notificările de dare în plată, respectiv aspectele de neconstituționalitate ale legii, care vizează în principal aplicarea retroactivă și încălcarea dreptului de proprietate.
Persoanele care vor putea beneficia de această lege trebuie să fie consumatori persoane fizice, cu credite imobiliare/ipotecare de maxim 250.000 de euro, inclusiv credite de nevoi personale cu ipotecă, condiția fiind ca finanțările să fi fost contractate pentru achiziția, construcția, extinderea, modernizarea, amenajarea sau reabilitarea unui imobil cu destinația de locuință sau garanția să include cel puțin un imobil cu destinația de locuință.
De asemenea, se aplică și debitorilor care au fost deja executați silit de către bănci, pentru a le fi șterse datoriile rămase.