Fondul de garantare a asiguraților (FGA) a luat act de decizia Autorității de Supraveghere Financiară(ASF) prin care s-a dispus retragerea autorizației de funcționare a Societății de Asigurare Reasigurare City Insurance S.A și constatarea stării de insolvență a societății, urmând ca ASF să promoveze, în instanță, cererea de deschidere a procedurii de faliment împotriva asigurătorului.
Astfel, începând de astăzi, FGA poate proceda, la cererea posibililor creditori de asigurări ai City Insurance, la deschiderea dosarelor de daună. Cererea de deschidere a dosarului de daună se poate completa în situația în care s-a produs un eveniment asigurat acoperit de o poliță de asigurare în vigoare, în perioada cuprinsă între data retragerii autorizației de funcționare și data denunțării contractelor de asigurare, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, în instanță.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit legii, doar de la data publicării deciziei ASF în Monitorul Oficial al României creditorii pot depune cereri de plată la FGA sau cereri de restituire primă. Cererile de plată se pot depune începând cu data publicării deciziei Autorității de Supraveghere Financiară de retragere a autorizatiei asiguratorului și până la maximum 90 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii de faliment. Pentru creanțele de asigurări născute ulterior rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de deschidere a procedurii de faliment, cererile de plată poate fi depuse în maximum 90 de zile de la data nașterii dreptului de creanță al creditorului de asigurări.
Conform deciziei Autorității de Supraveghere Financiară, Fondul de garantare a asiguraților va prelua evidențele complete ale dosarelor de daună, precum și evidențele tehnico-operative și contabile aferente acestora, în termen de 30 de zile de la data retragerii autorizației de funcționare a societății. După preluarea acestora, FGA va proceda la publicarea listelor potențialilor creditori de asigurare.
Instrumentarea de către Fond a cererilor de plată se va face doar după preluarea evidențelor complete ale dosarelor de daună precum și a evidențelor tehnico-operative și contabile.
Potrivit articolului 266 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, FGA este în drept să efectueze plăți din disponibilitățile sale către creditorii de asigurări, doar după rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, și doar către creditorii de asigurări care au depus cereri de plată și care au dosarele complete. Plata despăgubirilor se va face în limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor.
Ținând cont de situația pandemică existentă, FGA face apel către potențialii creditori de asigurare să depună solicitările online sau prin intermediul unui serviciu poștal.