Implementarea noului standard contabil IFRS 17 va genera, probabil, costuri de implementare estimate de Comisia Europeană la câteva miliarde de euro. Efortul financiar va fi mai mare pentru asiguratorii de viață decât pentru cei generali, afirmă Petr Pruner, partener Deloitte România.
Standardul IFRS 17 va înlocui IFRS 4 începând cu anul 2021.
“Deloitte estimează că implementarea cerințelor noului standard IFRS 17 va conduce la schimbări majore cu privire la procesele actuariale și de raportare financiară ale companiilor de asigurare și asupra sistemelor și datelor acestora”, a declarat partenerul Deloitte.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Implementarea IFRS 17 va genera, cel mai probabil, costuri de implementare pentru mulți asigurători, similare cu cele survenite în Uniunea Europeană odată cu adoptarea reglementărilor Solvency II- estimate a fi între trei și patru miliarde de Euro pentru asigurătorii din UE, potrivit unui comunicat transmis de Deloitte,.
"Acest efort va fi mai mare pentru asiguratorii de viață decât pentru cei generali. Acoperirea pe termen lung aferentă polițelor de asigurare de viață precum si prezența tot mai mare a opțiunilor și beneficiilor garantate în cadrul polițelor de asigurare de viață vor necesita un set mai detaliat de date contabile și actuariale”, a spus Pruner.
Potrivit estimărilor Comisiei Europene, costul net de implementare a reglementărilor Solvency II pentru întreaga industrie de asigurări din UE a fost estimat la aproximativ 3 - 4 miliarde Euro.
"Vor fi necesare eforturi substanțiale pentru a implementa IFRS 17. Evaluarea datoriilor din asigurare va reflecta rata dobânzilor de piață și impactul asupra beneficiilor garantate ale asiguraților. Veniturile din polițele de asigurare vor fi raportate sistematic pe perioada acoperirii contractuale. Profitul aferent perioadei de acoperire rămase va fi raportat, în mod explicit, drept o componentă a datoriilor din asigurare”, Francesco Nagari, lider global IFRS în domeniul asigurărilor la Deloitte este de părere că:
"Publicarea IFRS 17 marchează o schimbare unică în contabilizarea polițelor de asigurare. Un singur limbaj contabil pentru asigurători ar trebui să îmbunătățească comparabilitatea în țări în care, la acest moment, practicile naționale nu sunt uniform aplicate, a spus Francesco Nagari, partener coordonator global IFRS în domeniul asigurărilor la Deloitte.
Potrivit Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) Consiliul pentru Standarde Internaționale de Contabilitate (IASB) a emis standardul IFRS 17 Contracte de asigurare, care va veni să înlocuiască IFRS 4 Contracte de asigurare începând cu anul 2021. Noul Standard va permite investitorilor din întreaga lume să cunoască mai bine performanța financiară și poziția financiară a asiguratorilor, având o perspectivă mai bună asupra riscurilor la care sunt expuși aceștia din urmă.
Cel mai semnificativ efect pozitiv va fi faptul că noul standard va impune o contabilizare mai consecventă a contractelor de asigurare care va înlocui diversitatea de metode diferite utilizate în prezent, potrivit CECCAR.