Grupul Industrial Voiculescu și Compania (Grivco) SA, controlat de familia omului de afaceri Dan Voiculescu, condamnat în 2014 la 10 ani de închisoare cu executare în dosarul ICA și aflat în penitenciar, a decis să-și vândă participația de 80,6% din acțiunile companiei de brokeraj în asigurări Millenium Insurance Broker, aflată în top 10 al industriei de profil ca prime intermediate, cu suma totală de aproape 814.000 euro.
În afară de Grivco, ceilalți acționari ai Millenium Insurance Broker sunt, în prezent, Fundația "Dan Voiculescu" pentru Dezvoltarea României, cu 6,06% din acțiuni, CEO-ul companiei de brokeraj, Ștefan Prigoreanu (9,9%), și managerul general al acesteia, Camelia Isache (3,4%).
Grivco își va vinde participația de 80,6% la capitalul Millenium Insurance Broker unui număr de șase cumpărători persoane fizice, care urmează să achite în total pe acțiuni aproape 814.000 euro, potrivit documentelor Grivco.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cea mai mare deținere va fi preluată de către Dorin Ivașcu, care urmează să cumpere 30% din acțiunile Millenium Insurance, cu aproape 303.000 euro. Ivașcu a fost succesiv, în perioada comunistă, director al filialelor companiei aeriene de stat Tarom din Libia, Singapore, Marea Britanie și New York, iar după Revoluție a înființat prima companie aeriană privată, Liniile Aeriene Române (LAR). În prezent, este acționar și director general la firmele Romanian Airport Services, care operează pe aeroportul Henri Coandă din Otopeni, și Regional Air Services, care prestează servicii de taxi aerian și deține aeroportul privat Tuzla din Constanța.
O participație de 17,5% la Millenium Insurance Broker va fi cumpărată de la Grivco cu aproape 177.000 euro de către Tudor Dimofte, în vârstă de 36 de ani, acționar și administrator la mai multe firme din sectorul imobiliar și logistic.
Tânărul om de afaceri din Constanța Vladimir Merlă, în vârstă de 27 de ani, va prelua de la Grivco tot 17,5% din Millenium Insurance, cu aceeași sumă. Vladimir Merlă este fiul mai cunoscutului businessman constănțean Radu Merlă, care în 2014 a preluat de la Rompetrol, prin firma Oil Depol Service, compania de colectare, tratare și neutralizare de deșuri periculoase Ecomaster Servicii Ecologice. Oil Depol Service a câștigat în 2013 un contract de 14,5 milioane dolari cu filiala locală a gigantului petrolier american ExxonMobil, pentru eliminarea deșeurilor rezultate din activitatea de foraj după gaze naturale din Marea Neagră.
CITEȘTE ȘI Turoperator: România a pierdut mii de turiști japonezi pentru că nu are un avion pentru curse lungiAlin Angheluță, 34 de ani, profesor la Facultatea de Marketing din ASE și decan al programului postuniversitar Bucharest Business School din cadrul Academiei, va cumpăra 9% din acțiunile brokerului de asigurare, cu aproape 91.000 euro. Angheluță deține și conduce și firmele Marketing Zoom Solutions și Marketing Zoom Expert.
Ion Alexandru, în vârstă de 27 de ani, urmează să preia 5% din compania de brokeraj, pentru circa 50.000 de euro. Alexandru, fost consultant în marketing la Bergenbier, deține firma Simple Idea V.M.M. SRL care operează Nexus Gamers Pub de pe Bulevardul Elisabeta din Capitală, spațiu dedicat pasionaților de jocuri video.
În fine, CEO-ul Milennium Insurance Broker Ștefan Prigoreanu va cumpăra încă 1,6% din capitalul companiei, contra sumei de circa 16.000 euro, sporindu-și astfel participația la 11,5% din acțiuni. În octombrie anul trecut, AGA Millenium Insurance Broker, dominată de Grivco, i-a prelungit lui Prigoreanu mandatul de administrator unic al companiei cu încă 4 ani, până la finalul lui 2020.
CITEȘTE ȘI ANAT vrea ca, pentru fiecare noapte de cazare a unui turist străin, agenția care-l aduce să fie scutită de o mică sumă din impozitul pe profitPotrivit datelor compilate de 1asig.ro, după primele 9 luni din 2016, Millenium Insurance Broker se clasa pe locul 10 în topul brokerilor de asigurări după valoarea intermedierilor, cu prime brute intermediate de peste 99 milioane lei și o cotă de piață de 2,17%. În 2015, compania a avut un profit net de 487.201 lei, la venituri de 17,7 milioane lei.
Firma, activă din 2001, este membru fondator al Patronatului Român al Brokerilor de Asigurare și Reasigurare din România (PRBAR), prima organizație de acest tip din piața de profil, înființată la începutul acestei luni. Din organizație mai fac parte Safety Broker de Asigurare, Renomia – SRBA Insurance Broker, Asigest Broker de Asigurare, Campion Broker de Asigurare, PSG Insurance Broker, Professional Broker de Asigurare, Globasig Broker de Asigurare-Reasigurare, Interbug Broker de Asigurare și D&CA Insurance.
Potrivit ASF, brokerii de asigurare au intermediat prime în valoare de 4,56 miliarde de lei în primele 9 luni din 2016, creșterea nominală față de aceeași perioadă a anului trecut fiind de 21,54% (o creștere de 21,47% pentru asigurări generale și o creștere de 24,55% pentru asigurări de viață). Valoarea primelor intermediate înseamnă 66,37% din volumul total al primelor subscrise la nivelul întregii piețe (AV+AG), în urcare cu 5,38% față de gradul de intermediere înregistrat în perioada similară a anului 2015.
CITEȘTE ȘI STUDIU Muzica poate fi folosită pentru a accesa ilegal smartphone-uri, computere și automobileGrivco, controlată de fiicele lui Dan Voiculescu Camelia și Corina, care dețin cumulat, în proporții egale, peste 78% din acțiuni, a înregistrat pierderi cumulate de peste 108 milioane lei în 2014 și 2015. Astfel, la finalul 2015, Grivco a raportat la Ministerul Finanțelor Publice pierderi de 75,495 milioane lei, mai mult decât duble față de cele de 33,267 milioane lei din 2014, cifra de afaceri a companiei s-a prăbușit cu 78%, de la 10,973 la 2,409 milioane lei, iar numărul mediu de angajați s-a diminuat de la 66 la 20.
De asemenea, după condamnarea lui Voiculescu la 10 ani de închisoare cu executare în dosarul ICA, Grivco a renunțat treptat la afacerile din domeniul tradingului de energie, compania retrăgându-se din proprie inițiativă de pe toate piețele de pe bursa de energie OPCOM pe care activa. De altfel, în 2014, Grivco și-a și modificat obiectul principal de activitate, din "comercializarea energiei electrice" în "activități ale holdingurilor".
Tot în 2014, Grivco a fost nevoită să-și schimbe sediul ca urmare a confiscării de către ANAF a clădirii fostului sediu al grupului din strada Gârlei, în vederea recuperării prejudiciului din dosarul ICA. În prezent, sediul social al Grivco se află într-o clădire de birouri aparținând Iridex Group, situată pe Șoseaua București-Ploiești la numărul 15. Iridex Group este controlată de Corneliu Pascu, fost senator al Partidului Conservator, al cărui președinte de onoare a fost Dan Voiculescu. De-a lungul timpului, mai multe firme ale familiei Voiculescu și-au avut sediul acolo, inclusiv din grupul media Intact.
Grivco mai derulează afaceri în agricultură, industrie, comerț și aviație și este, de asemenea, acționar la principala companie media a familiei Voiculescu, Antena TV Group.