EXCLUSIV PSD a găsit șef nou peste asigurări și pensii susținut de Banca Națională. Parlamentarii vor să îl demită pe Negrițoiu, dacă nu renunță singur

EXCLUSIV PSD a găsit șef nou peste asigurări și pensii susținut de Banca Națională. Parlamentarii vor să îl demită pe Negrițoiu, dacă nu renunță singur
scris 14 mar 2017

Cornel Coca Constantinescu, prim-vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară are cele mai mari  șanse să preia postul lui Mișu Negrițoiu, în fruntea ASF, au arătat, pentru Profit.ro, surse politice și din zona supravegherii. Constantinescu este foarte bine văzut și la Banca Națională care, mai ales în actualul context politic, are un cuvânt important de spus în ceea ce privește numirile în posturi care țin de mediul financiar. Pentru postul de vicepreședinte pe asigurări lupta este foarte aprinsă, la sediile partidelor de guvernământ fiind analizate nu mai puțin de zece CV-uri.

Până la numirea lui Constantinescu, însă, coaliția de guvernare va trebui să îl îndepărteze pe actualul președinte, Mișu Negrițoiu, care a căzut în dizgrație încă din luna septembrie a anului trecut.

Urmărește-ne și pe Google News

De atunci, parlamentarii PSD, care l-au și numit pe Mișu Negrițoiu în mai 2014, au încercat în mai multe modalități să provoace plecarea președintelui ASF, pe care l-au acuzat că a distrus companiile românești din asigurări și că a generat creșterea fără precedent a prețurilor RCA. De altfel, comisiile de specialitate din cele două camere ale Parlamentului au și emis, anul trecut, un raport în care recomandă demiterea lui Negrițoiu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Pe de altă parte, așa cum a arătat Profit.ro, actualul președinte ASF are întreaga susținere a Comisiei Europene, care consideră că  revocarea lui Negrițoiu înainte de expirarea mandatului său, în mai 2018, ar reprezenta o presiune politică și un atac direct la independența Autorității.

De altfel, conștienți că o demitere a lui Negrițoiu în actualele condiții legale ar putea fi atacată în instanță cu șanse mari de câștig, deputații și senatorii au inițiat și procedurile pentru modificarea legii de funcționare a ASF, astfel încât revocarea membrilor să poată fi făcută mai ușor și în condiții de legalitate. Și despre această acțiune, CE spune că este o intrevenție politică asupra ASF.

Totuși, spun surse politice, procedura de revocare a lui Negrițoiu va fi reluată în cel mai scurt timp, dacă președintele ASF nu renunță la post de bună voie.

Această a doua variantă, a demisiei, nu este exclusă, dar depinde, mai spun sursele Profit.ro, de decizia Ministerului Finanțelor Publice și BNR în ceea ce privește componența noului Consiliu de Administrație.

Așa cum a arătat Profit.ro în exclusivitate, Mișu Negrițoiu ocupă poziția a patra în lista scurtă cu numele propuse de compania de recrutare Transearch pentru poziția de membru CA al CEC Bank.

Mai mult, spun surse apropiate discuțiilor, Nergițoiu ar ținti, în final, chiar poziția de președinte CA al CEC. Până atunci, însă, el trebuie selectat de Ministerul Finanțelor și avizat de Banca Națională a României. În acest context, afirmă unele surse, Negrițoiu ar fi de acord să plece de la ASF.  Deocamdată, însă, procedura de la CEC trenează.

Constantinescu are experiență în piața privată

Cornel Coca Constantinescu a luat prim planul în lista de preferați ai PSD, în condițiile în care beneficiază și de o imagine bună la Banca Națională a României.  De altfel, spun surse apropiate, Consantinescu ar fi fost luat în calcul și pentru poziția de viceguvernator BNR, pe postul lăsat liber de Bogdan Olteanu.

ANALIZĂ ASF: City Insurance și Asirom au cele mai mari întârzieri la plata daunelor pe polițe RCA CITEȘTE ȘI ANALIZĂ ASF: City Insurance și Asirom au cele mai mari întârzieri la plata daunelor pe polițe RCA

Pentru postul de președinte al ASF se mai luptă și Mircea Ursache, fost membru PSD și o persoană cu influență în acest partid. Ursache, însă, ar urma, până la urmă, să fie susținut în demersul său de separare a supravegherii pieței de capital de asigurări și pensii private, după cum afirmă sursele noastre.

Cu excepția lui Mișu Negrițoiu, Constantinescu este singurul membru executiv al Consiliului ASF care are o  experiență semnificativă în mediul privat.

Mai important, actualul prim vicepreședinte a petrecut mai mulți ani și în lumea asigurărilor, pe post de administrator al brokerului din cadrul grupului Romexterra și, mai târziu, ca vicepreședinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Piața asigurărilor este de departe cea mai importantă dintre cele trei supravegheate de ASF, iar lipsa experienței în domeniu a fost unul dintre marile reproșuri făcute lui Negrițoiu de reprezentanții pieței.

Cornel Constantinescu a mai fost director al Romexterra Leasing și președinte al Asociației Societăților de Leasing din România (ASLR). Este doctor în științe economice, a absolvit Facultatea de Finanțe Bănci și Burse de Valori de la ASE și are maimute cursuri de calificarea în fara țării.

Bătaie neașteptată pentru postul de șef pe asigurări, acolo unde vin vremuri grele

Mai tensionată este situația în ceea ce privește numirea unui vicepreședinte responsabil de asigurări, post lăsat vacant anul trecut de Marius Vorniceanu. Pentru această poziție ar exista în analiză nu mai puțin de 10 CV-uri, printre care și ale unor directori din ASF sau membrii ai Consiliului.

CONFIRMARE ASF a scos Euroins din redresare financiară CITEȘTE ȘI CONFIRMARE ASF a scos Euroins din redresare financiară

Dacă în ceea ce privește postul de președinte decizia aparține exclusiv PSD, în cazul vicepreședintelui, un cuvânt de spus îl va avea și ALDE. De altfel, așa cum a mai arătat Profit.ro, în primele discuții s-a pus problema ca postul de vicepreședinte să fie dat lui Daniel Chițoiu, fostul ministru al finanțelor și membru ALDE.

Acesta ar fi refuzat, însă. Ulterior, s-a discutat despre un alt membru ALDE, bancher cu experiență care a trecut inclusiv prin Bancorex, dar și această variantă a fost abandonată. Cel mai probabil, în final se va merge pe mâna unei persoane care lucrează deja în ASF sau într-o instituție din subordinea acesteia.

Viitorul președinte al ASF și, mai ales, viitorul vicepreședinte pe asigurări vor avea de gestionat una dintre cele mai dificile momente din istoria asigurărilor.

Pe 19 mai expiră perioada în care tarifele RCA sunt plafonate, iar piața se așteaptă la o explozie a prețurilor. Pârghiile ASF pentru limitarea unor creșteri de tarife sunt reduse, în contextul actual. Principala vină care i s-a imputat lui Negrițoiu a fost tocmai faptul că a scăpat din mînă prețurile, forțând Guvernul să ia o decizie unică în Europa: plafonarea tarifelor.

Procedura de numire a memebrilor Consiliului ASF este una eminamente politică. Numele susținute rezultă în urma unei negocieri politice. Actuala configurație a Parlamentului, cu peste 55% din locuri deținute de PSD și ALDE nu permite și altor partide să ridice pretenții, așa cum s-a întâmplat cu alte ocazii. Membrii suntan votați în comisiile de specialitate și apoi propuși plenului reunit.

viewscnt
Afla mai multe despre
coca constantinescu
presedinte asf
negritoiu