Asigurătorii portughezi au cerut o legislație urgentă pentru a face obligatorie acoperirea locuințelor împotriva cutremurelor, într-una dintre țările europene cele mai expuse la riscul seismic, scrie Reuters.
Șeful Asociației Portugheze de Asigurări (APS), Jose Galamba de Oliveira, a declarat că nivelul de acoperire împotriva riscului seismic este „foarte scăzut” în această țară, cuprinzând doar 19% din cele 5,9 milioane de locuințe, arată G4Media.ro.
„Dorim un răspuns axat pe familii, cu o acoperire împotriva cutremurelor care să devină obligatorie pentru toate locuințele, la fel cum este acum pentru riscul de incendiu, cu scopul de a scurta acest mare decalaj de acoperire”, a declarat acesta într-o conferință de presă.
El a declarat că riscul seismic „este cel mai mare risc catastrofal la care este expus teritoriul național, cu pierderi care pot ajunge la 20% din PIB în cazul unui eveniment mai grav”.
Lisabona, care a fost devastată de Marele Cutremur din 1755, este a doua cea mai expusă capitală din Europa, după Istanbul, a adăugat el.
Parlamentul a înființat un grup de lucru pentru a aborda acoperirea riscurilor catastrofale, iar guvernul a cerut autorității de reglementare a pieței asigurărilor, ASF, să elaboreze propuneri pentru a aborda această problemă până la sfârșitul lunii martie.
Asigurarea obligatorie face parte dintr-o propunere mai amplă făcută de APS, printre ai cărei membri se numără companii precum Swiss Re, Zurich Insurance și Mapfre, pentru ca țara să creeze un sistem de protecție împotriva riscurilor catastrofale, primul pilon fiind împotriva riscului seismic, despre care a spus că este cel mai urgent.
Într-o fază ulterioară, ar putea fi incluse și inundațiile și incendiile majore.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Omniasig - Cea mai mare despăgubire RCA, plătită în ItaliaPropunerea presupune distribuirea riscului între gospodării, care ar plăti primele, asigurători și reasigurători internaționali.
APS dorește crearea unei entități care să gestioneze aceste fonduri de asigurare pentru a face față dezastrelor naturale și, de asemenea, ca statul să poată oferi sprijin potențial și garanții, dacă este necesar.
„Există voință politică, cred că există în sfârșit condiții pentru a merge mai departe și că în această legislatură, până în 2026, s-ar putea întâmpla”, a declarat Galamba de Oliveira.