Niciun ofertant nu s-a înscris nici la a doua licitație organizată de CITR Filiala Cluj SPRL, lichidatorul judiciar al falimentarei City Insurance, fost lider al pieței asigurărilor, pentru vânzarea participației de 5,5% deținută de companie la asigurătorul care emite polițe obligatorii pentru locuințe, PAID Romania. Nici prima licitație nu a prezentat interes din partea potențialilor cumpărători.
Licitația a avut un preț de pornire de 8.371.641 lei și urma să se desfășoare prin mijloace de comunicare la distanță.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
CITEȘTE ȘI UNIQA Asigurări a plătit cea mai mare despăgubire de pe piața asigurărilor de călătorie din RomâniaMai multe detalii AICI.
În primăvara acestui an, Profit.ro a anunțat că ABC Asigurări a cumpărat cu aproximativ 6 milioane de lei un pachet de acțiuni reprezentând 5,5% din acțiunile PAID Romania, titlurile fiind vândute de CertAsig, asigurător în faliment în anul 2020.
Și Astra Asigurări, companie în faliment din anul 2016, a scos la vânzare pachetul de 15% pe care îl deține la PAID Romania. Licitația a pornit de la 20.765.626 lei, preț stabilit în urma unei evaluări realizate în aprilie 2022.
În 2023, veniturile PAID din prime subscrise au crescut la 205,29 milioane de lei, de la 177,967 milioane de lei în anul precedent.
Cu un capital social de 77,376 milioane de lei, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID România) a fost înființată în septembrie 2009.
Cei mai mari acționari ai companiei sunt Astra (în faliment), Groupama și Allianz Țiriac Unit Asigurări (fostă Gothaer România), fiecare cu o cotă de 15% în capitalul social.
Generali România are o participație de 11%, la fel și ABC Insurance.
Carpatica Asig (în faliment), Certasig (în faliment), City Insurance (în faliment), Signal Iduna Asigurări (fosta Ergo Asigurări), Euroins (în faliment), Grawe România și UNIQA România dețin câte 5,5% din acțiunile companiei.
Participația ABC Insurance va crește la 11% prin preluarea acțiunilor deținute de CertAsig. Mai multe detalii AICI.
Cunoscute și sub denumirea PAD, primele polițe au fost emise de PAID în iulie 2010.
CITEȘTE ȘI 45.000 euro – cea mai mare despăgubire achitată anul trecut în baza unei asigurări de călătorieFondul locativ național numără peste 9 milioane de locuințe și, raportat la numărul de polițe, gradul de cuprindere în asigurare se situa la 21,21% la 31 decembrie 2023.
Potrivit legii, toți proprietarii de locuințe au obligația de a încheia o poliță de asigurare împotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor) în limita sumei asigurate de 10.000 sau 20.000 euro, în funcție de structura constructivă a locuinței asigurate. În funcție de suma asigurată, valoarea primei este de 50 lei, respectiv 130 lei, echivalentul în lei la momentul plății.
Proprietarii care nu își asigură locuințele pot fi amendați de autoritățile locale cu până la 500 lei. În practică, însă, amenzile nu sunt aplicate, primarii nedorind să își nemulțumească alegătorii cu astfel de acțiuni.