ANALIZĂ PROFIT TV Ușoară schimbare de sentiment pe principalele piețe financiare

ANALIZĂ PROFIT TV Ușoară schimbare de sentiment pe principalele piețe financiare
scris 29 ian 2020

Ziua de ieri a însemnat pentru piețele financiare o inversare a sentimentului, în special pentru acțiuni și aur, în timp ce la valute și obligațiuni, încă se încearcă evaluarea riscurilor coronavirusului.

Au fost câștiguri solide aseară pentru principalii indici bursieri de pe Wall Street (DJIA +0.66%, S&P500 +1.01%, NASDAQ +1.43%), în condițiile în care frica s-a mai estompat, cu toate că Statele Unite ale Americii (SUA) iau în considerare restricțiile de călătorie și i-au sfătuit pe americani să ”reconsidere călătoriile în China datorită noului coronavirus”. Cifra privind comenzile de bunuri de folosință îndelungată a fost bună (2,4%), însă comenzile de bază (-0,1%) au fost cele mai mici din aprilie. Printre cele mai mari pierderi le-au suferit acțiunile companiei americane cu prezență globală 3M (-5,72%), precum și cele ale Pfizer (-5,03%) una dintre cele mai mari companii farmaceutice la nivel mondial, ambele cu rezultate financiare dezamăgitoare pentru trimestrul precedent. La câștiguri amintesc Nvidia (+3,23%), General Electric (+2,53%) și Apple (+2,83%), gigantul financiar raportând aseară după închidere un câștig pe acțiune de 4,99 dolari, față de așteptări de 4,54 dolari, și venituri de 91,82 miliarde dolari, comparativ cu așteptări de 88,38 miliarde.

Apple a avut venituri de 91.8 miliarde dolari. Numărul dispozitivelor active a ajuns la 1,5 miliarde CITEȘTE ȘI Apple a avut venituri de 91.8 miliarde dolari. Numărul dispozitivelor active a ajuns la 1,5 miliarde
Urmărește-ne și pe Google News

Piețele bursiere europene și-au revenit ieri după vânzările puternice din sesiunea de tranzacționare anterioară, venite în urma știrilor negative privind virusul din China. Printre performere au fost acțiunile din sectoarele bancar și al bunurilor de lux. Astfel, am remarcat saltul acțiunilor Swedbank (+8,13%), după ce grupul bancar a raportat la trimestrul patru profituri mai mari decât așteptările, în timp ce Burberry Group (+0,59%), Kering (+1,66%) și Moncler (+3,11%) au recuperat din pierderile de luni. Pe de altă parte transportatorul aerian low-cost Ryanair (+1,29%), cel mai mare din Europa după numărul de pasageri, a avertizat că ar putea concedia un număr suplimentar de angajați pe fondul întârzierii livrărilor de avioane Boeing 737MAX. Compania va fi nevoită să scoată cel puțin 10 aeronave din flota anunțată pentru sezonul de vară, ceea ce ar putea duce la concedierea unor angajați, dar și la închiderea mai multor baze.

La Bursa de Valori București (BVB) evoluțiile principalilor indici au urmat traiectorii diferite, însă trebuie remarcate volumele de tranzacționare semnificativ mai ridicate, de 17,02 milioane euro, dublu față de valoarea medie zilnică de anul trecut. Dar, aproape ca de fiecare dată în aceste cazuri, mai mult de jumătate din rulaje s-au efectuat cu titlurile Vrancart Adjud (VNC +7,14%, cu transferuri de 27,52 milioane lei, reprezentând cu 16,98% din capitalul social al producătorului de hârtie igienică) și cu cele ale Băncii Transilvania (TLV 0,00%). În topul lichidității s-au mai aflat ieri acțiunile Fondul Proprietatea (FP +0,38%, aflate cu aproape 6% sub prețul de 1,3900 lei/acțiune al ofertei publice de răscumpărare pe care societatea o demarează începând de astăzi pentru un număr de 200 milioane acțiuni proprii, reprezentând 2,62% din capitalul social), Romgaz (SNG 0,00%), BRD Groupe Societe Generale (BRD +0,37%). De amintit și scăderea titlurilor OMV Petrom (SNP -1,26%), afectate de scăderea cotațiilor țițeiului, a căror  pondere semnificativă a tras în jos atât indicele general BET (-0,14%), cât și pe cel energetic BET-NG (-0,46%). În schimb celălalt indice sectorial, cel financiar BET-FI (+0,63%), a fost susținut de creșterile componentelor sale, singura excepție fiind SIF Moldova (SIF2 -0,28%).

Pe piața valutară de semnalat doar deprecierea francului elvețian (CHF), a yenului japonez (JPY) și a lirei sterline (GBP), performer fiind dolarul canadian (CAD). Totodată prețul aurului a coborât cu mai puțin de un procent, în timp ce cotațiile petrolului și-au revenit un pic după pierderile din zilele precedente.

viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa