Puține modificări în sesiunea de ieri de pe Wall Street, deoarece investitorii au arătat prudență cu privire la o posibilă înțelegere comercială între Statele Unite (SUA) și China, anumite știri vorbind despre faptul că partea chineză îl forțează pe președintele Donald Trump să elimine mai multe tarife ca parte a unui acord inițial.
Dacă indicele S&P500 (-0,12%) a închis ușor negativ, plusurile de pe DJIA (+0,11%, 27,492.63 puncte) și NASDAQ(+0,02%, 8,434.68 puncte) înseamnă automat noi maxime istorice. Pe partea corporativă este de remarcat prăbușirea acțiunilor lanțului american de restaurante Shake Shack (-20,64%), după ce compania a declarat că va închide temporar locațiile în 2020 pentru modernizări. Scăderi mari au înregistrat și Uber Technologies (-9,85%, care a raportat luni seară după închidere pierderi mari) și Lyft (-3,41%), în timp ce capitolul câștiguri amintesc Adobe (+4,25%) și Walgreens Boots Alliance (+2,62%), compania care deține și un lanț farmaceutic, ultima venită în componența indicelui DJIA, despre care sunt știri care vorbesc despre faptul că ar putea deveni privată.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Piețele bursiere europene au închis în majoritate pe verde, pentru indicii respectivi fiind a treia sesiune consecutivă de creștere, întrucât așteptările ca SUA să renunțe la unele tarife pentru importurile chinezești, în cadrul unui acord comercial ”Faza 1” au compensat unele raportări financiare trimestriale mai slabe. Printre acțiunile cu pierderi mari le-am remarcat ieri pe cele ale producătorului și vânzătorului internațional danez Pandora (-17,57%), dar și pe cele ale unuia dintre liderii mondiali în energie regenerabilă, respectiv spaniolii de la Siemens Gamesa (-8,68%).
O nouă zi complet verde și la Bursa de Valori București (BVB), caracterizată însă de aceleași variații mici ale cotațiilor principalilor indici și de volume de tranzacționare (5,85 milioane euro). S-a văzut o indecizie pe majoritatea acțiunilor, învestitorii așteptând rezultatele financiare trimestriale. Până la urmă în topul lichidității regăsim, ca mai în fiecare zi, aceleași titluri Banca Transilvania (TLV 0,00%), Romgaz (SNG 0,00%), Fondul Proprietatea (FP -0,42%), BRD Groupe Societe Generale (BRD +0,97%) și Tranzgaz (TGN 0,00%). Am mai remarcat faptul că doar două acțiuni dintre componentele indicelui general BET (+0,28%) au închis ședința de tranzacționare de ieri pe roșu, respectiv Fondul Proprietatea (FP -0,42%) și Transelectrica (TEL -0,25%).
Pe piața valutară a fost o zi de apreciere pentru moneda americană (USD), care a pierdut teren doar în raport cu dolarul australian (AUD, +2,80% față de coșul valutelor majore), după ce RBA (Reserve Bank of Australia) a menținut dobânda neschimbată la 0,75%. Cel mai mult au pierdut yenul japonez ( JPY -2,50%) și moneda unică europeană (EUR -2,30%). În ceea ce privește EUR/RON, deși cotația stabilită de Banca Națională a României (BNR) a fost de 4,7540, per total a fost o zi de ușoară depreciere pentru moneda națională.
De amintit și de randamentele bondurilor americane, care au continuat să crească pentru a treia zi consecutiv, ajutate, pe de o parte, de cifra (54,7) mai bună decât așteptările (53,5) și decât cea de luna trecută (52,0) a indicatorului non-manufacturier ISM, și pe de altă parte de veștile comerciale deja amintite.
Cotațiile petrolului au continuat să crească pentru a treia zi consecutiv, în timp ce prețul aurului a coborât din nou sub nivelul de 1500 dolari pe uncie, adică 48,23 dolari pe gram.