Promovată la prețul de 2,50 lei/acțiune, superior peste cel de piață, oferta de răscumpărare de la SIF Banat-Crișana nu a atras în mare măsură investitorii. Tranzacția a îndeplinit întrucâtva unul din obiective, tractând marginal prețul din piața secundară.
SIF Banat-Crișana (SIF1) a închis oferta de buy-back derulată în perioada perioada 22 octombrie – 4 noiembrie, în sistemul bursei fiind centralizate ordine pentru vânzarea a 4,23 milioane de acțiuni. Derulată la prețul de 2,50 lei/acțiune, operațiunea, intermediată de Swiss Capital, s-a ridicat la 10,57 milioane lei. Aceasta presupune o participare de numai 22,52% pentru pachetul țintit de 18,77 milioane acțiuni proprii reprezentând 3,62% din capitalul social.
Este numai parțial un eșec. Unul dintre obiective, acela de a tracta prețul din piața secundară, a fost atins, chiar dacă la un nivel marginal. Astfel, dacă la anunțul ofertei, prețul de la BVB era sub 2,4000 lei/acțiune, acesta era la închiderea ședinței de ieri de 2,4600 lei/acțiune, cu peste 3% deasupra valorilor anterioare. Impulsul este surprins pe graficul atașat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Răscumpărările urmate de reduceri ale capitalului social și returnări de cash către acționari, tip operațiuni de piață lansate în premieră în piață de Fondul Proprietatea (FP), au ca obiectiv reducerea discountului cu care aceste societăți se tranzacționează față de activele nete. Discountul cu care se tranzacționează SIF Banat-Crișana față de valoarea unitară a activului net de 4,9745 lei/acțiune, corespondent unui activ net de 2,59 miliarde lei afișat la 30 septembrie, este de 50,46%, semn că operațiunile de buy-back promovate și în anii trecuți au avut un impact redus.