Monedele statelor din Europa Centrală vor avea dificultăți în a se aprecia în cursul anului următor, coroana cehă urmând să fie singura monedă care ar urma să înregistreze un mic câștig, arată rezultatele unui sondaj publicat joi de Reuters.
Încetinirea ritmului de creștere este un factor important care afectează monedele din regiune, lovite, în cursul acestui an, de creșterea riscurilor globale, precum tensiunile comerciale dintre SUA și China sau modul neclar în care se va face ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, scrie Agerpres.
Majoritatea analiștilor intervievați de Reuters se așteaptă ca leul românesc să se deprecieze cu 1,5% anul viitor ajungând la un curs de schimb 4,85 lei pentru un euro, din cauza îngrijorărilor cu privire la deficitul bugetar și cel al balanței comerciale.
O altă monedă din regiune care ar urma să se deprecieze este forintul ungar, analiștii intervievați de Reuters mizând pe o depreciere de 1,1%, până la un curs de schimb de 335 forinți pentru un euro în următoarele 12 luni.
Forintul polonez, cea mai lichidă monedă din regiune, ar urma să se deprecieze și el cu 0,5%, până la un curs de 4,30 zloți pentru un euro, potrivit analiștilor intervievați de Reuters.
Analiștii sunt de părere că singura excepție de la această tendință este coroana cehă, prognozată să se aprecieze cu 0,5% în următoarele 12 luni, până la 25,43 coroane pentru un euro.