Luna decembrie se caracterizează printr-o gamă variată de fenomene meteorologice, respectiv ninsoare, viscol și ceață persistentă, iar valorile termice vor marca o scădere, în medie, cu 4 - 6 grade Celsius față de ultima lună de toamnă, se arată în caracterizarea climatică a acestei luni, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).
"Luna de început a iernii, decembrie, se caracterizează printr-o gamă variată de fenomene meteorologice: ninsoare care asociată cu intensificări ale vântului determină producerea viscolului, fenomen care apare cel mai des în Câmpia Munteniei, în Dobrogea și în estul Moldovei. Va fi ceață persistentă, mai ales în zonele de câmpie și în depresiuni si mai rar, lapoviță și ploaie. O influență deosebită asupra țării noastre încep să aibă din această lună dorsala anticiclonului est-european, care se extinde deasupra sud-estului Europei și, într-o oarecare măsură, ciclonii mediteraneeni. Temperatura aerului marchează o scădere, în medie, cu 4 - 6 grade Celsius față de ultima lună de toamnă", precizează specialiștii ANM, potrivit Agerpres.
Potrivit ANM, temperatura medie scade la circa minus 4 - minus 2 grade Celsius în depresiunile din estul Transilvaniei. În zonele montane, mediile de temperatură a aerului ating valori de minus 6 și minus 4 grade Celsius, cu extindere mare în Carpații Orientali, dar și în cei Meridionali unde, la altitudinile cele mai mari, coboară sub minus 6 grade Celsius.