Zentiva România, producătorul Algocalmin, își majorează profitul net cu 18%. Grupul Sanofi pregătește vânzarea inclusiv a companiei din România

Zentiva România, producătorul Algocalmin, își majorează profitul net cu 18%. Grupul Sanofi pregătește vânzarea inclusiv a companiei din România
scris 15 feb 2018

Cifra de afaceri a producătorului de medicamente generice Zentiva, controlat de grupul francez Sanofi, a urcat anul trecut cu 9,19%, la 458,60 milioane lei, de la 420,00 milioane euro în 2016, iar profitabilitatea s-a ameliorat semnificativ, într-un exercițiu financiar derulat într-o perioadă în care acționari minoritari au reclamat deturnări de profituri prin prețuri de transfer către majoritarul Sanofi.

Zentiva România (SCD) a obținut anul trecut venituri din vânzări de bunuri de 426,24 milioane lei, în creștere cu 9,91%, față de 387,80 milioane lei în 2016. În același interval de raportare, profitul operațional s-a majorat cu 15,96%, la 104,30 milioane lei, de la 89,94 milioane lei, iar la nivelul profitului net avansul este de 17,99%, la 86,30 milioane lei, de la 73,14 milioane lei. Dinamica anualizată era chiar mai bună la S1, de 32,92%, când câștigul net era de 43,04 milioane lei. La 9 luni, compania înregistra un profit net de 66,84 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
MedLife verifică dacă poate intra în Bulgaria, Ungaria, Serbia: Este poate momentul să depășim granițele CITEȘTE ȘI MedLife verifică dacă poate intra în Bulgaria, Ungaria, Serbia: Este poate momentul să depășim granițele

Managementul companiei a avut presiune pe parcursil întregului an din partea acționarului minoritar KJK Fund II SICAV-SIF, fond înregistrat în Finlanda pentru creșterea profitului. Adunarea Generală a Acționarilor de bilanț din această primăvară a pus în confruntare cele 2 părți, acționarii minoritari de la KJK, împreună cu cei ai fondurilor de pensii administrate NN, având suspiciunea că o parte din câștiguri sunt deturnate către majoritarul Sanofi.

„În această companie se întâmplă lucruri care mie îmi stârnesc o anumită suspiciune”, declara în AGA Răzvan Lefter, reprezentant al KJK. Calculele fondului spuneau că dacă ar fi substrase cheltuieli aparent nejustificate sau chiar denunțate ca nereale, câștigul EBITDA la Zentiva ar fi trebuit să fie în anul 2016 cu 45% mai mare.

Invocat ca bau-bau al multinaționalelor în AGA-șoc de la Zentiva din primăvară, șeful majorității parlamentare Liviu Dragnea a reacționat la informațiile vehiculate în Adunare și preluate în exclusivitate de Profit.ro.

„Am citit în presă despre nemulțumirile acționarilor unor firme din România care sunt deținute de mari grupuri multinaționale. Ei se plâng de faptul că profiturile obținute aici sunt transferate, prin operațiuni fictive, către grupurile din afară care dețin pachetul majoritar. Scad astfel artificial și dividendele acționarilor minoritari din România, și taxele datorate către statul român. Susțin categoric orice investiție străină onestă în România! Dacă însă se recurge la operațiuni fictive, pentru a eluda plata taxelor în România, atunci cred că ANAF-ul și alte autorități ar trebui să intervină. Când se încalcă legea, instituțiile statului trebuie să acționeze la fel de ferm, indiferent de forța sau anvergura unei companii", afirma atunci Dragnea.

Sanofi, lider pe piața din România, producătorul Algocalmin, a instalat un nou președinte CITEȘTE ȘI Sanofi, lider pe piața din România, producătorul Algocalmin, a instalat un nou președinte

Neînțelegerile par a fi găsit o rezoluție în luna decembrie, când emitentul a comunicat că acționarii majoritari Venoma Holdings Limited și Sanofi Aventis Europe, pregătesc o ofertă de cumpărare la un preț de 3,50 lei/acțiune, la momentul anunțului cu 40% peste prețul de pe bursă, pentru care au strâns angajamente de vânzare în echivalent de 10,45% din acțiunile companiei. Sunt participații care sunt de apropiate deținerilor cumulate de finlandezii de la KJK și ale fondurilor de pensii administrate NN.

La sfârșitul anului trecut, activele totale ale companiei erau de 467,36 milioane lei, cu 6,20% mai mari decât cele de 440,07 milioane lei de la 31 decembrie 2016. În același interval de raportare, datoriile totale au urcat cu 4,74%, la 140,64 milioane lei, de la 134,27 milioane lei.

Zentiva România este listată la cota Bursei de Valori București, unde la prețul de închidere al sesiunii de ieri de 3,40 lei/acțiune capitalizarea de piață a companiei se ridică la 1,42 miliarde lei (304,15 milioane euro).

La acest moment, producătorul brazilian de medicamente EMS și compania indiană Torrent Pharma concurează pentru cumpărarea diviziei europene a grupului farmaceutic francez Sanofi, în contextul în care Profit.ro a anunțat că francezii au scos la vânzare divizia de medicamente generice Zentiva, cu operațiuni și în România.

Pentru această tranzacție, estimată la aproape 2 miliarde de euro, luptă însă și fondurile de investiții Blackstone-Nordic Capital (în consorțiu), Carlyle, BC Partnes și Advent.

La începutul acestui an, pentru divizia Sanofi s-au arătat interesate și alte companii din India, respectiv Homegrown Aurobindo, Zydus Cadila, Torrent Pharma și Intas, conform Reuters.

Vânzarea face parte din planul Sanofi de a iniția un proces de separare a diviziei sale din Europa de medicamente generice, în vederea vânzării.

viewscnt
Afla mai multe despre
sanofi
zentiva
bvb
bursa
kjk
razvan lefter
nn