Grupul farmaceutic francez Sanofi, prezent și în România, a încheiat un acord pentru preluarea companiei belgiene Ablynx, axată pe dezvoltarea de terapii cu nanocorpi, în schimbul a 3,9 miliarde euro, a doua achiziție majoră a francezilor din ultima săptămână.
De compania belgiană a fost interesată și multinaționala daneză Novo Nordisk, care a oferit 2,6 miliarde de euro, însă oferta nu a fost acceptată.
Sanofi va derula, în trimestrul al doilea, o ofertă publică de preluare a Ablynx la un preț de 45 euro pe acțiune, cu 21,2% peste prețul la care au închis titlurile companiei vineri, potrivit Reuters.
CITEȘTE ȘI Autoritățile americane susțin că PMI nu a prezentat dovezi concludente că dispozitivele IQOS sunt mai puțin riscante decât țigaretele tradiționale. Acțiunile PMI și Altria s-au depreciatAceasta este a doua achiziție majoră anunțată de Sanofi în ultima săptămână. Pe 22 ianuarie, francezii au ajuns la un acord pentru preluarea companiei americane Bioreactiv, specializată în tratamentul hemofiliei, în schimbul a 11,6 miliarde de dolari.
Integrarea operațiunilor Ablynx va sprijini eforturile Sanofi în domeniul cercetării și dezvoltării și va extinde portofoliul de produse aflate în ultimul stadiu de dezvoltare, potrivit companiei franceze.
Ablynx dezvoltă, singură sau în parteneriat, peste 45 de proiecte în diferite domenii terapeutice, precum inflamații, hematologie, imuno-oncologie, oncologie și boli respiratorii. Pentru tratarea afecțiunilor, compania belgiană dezvoltă nanocorpi – proteine terapeutice bazate pe fragmente de anticorpi cu o singură variabilă monomerică.
Cel mai promițător tratament dezvoltat de Ablynx este Caplacizumab, un medicament experimental pentru tratarea sindromului Moschowitz (purpura trombocitopenică imună – PTI), boală autoimună ale cărei cauze nu au fost elucidate până în prezent. De Caplacizumab era interesată și Novo Nordisk.
Sanofi este al cincilea mare grup farmaceutic la nivel global în funcție de vânzările medicamentelor eliberate cu reteță medicală. În România, grupul este prezent printr-o divizie comercială – Sanofi România - și fabrica de medicamente Zentiva București (fosta Sicomed), fiind lider pe piața farmaceutică locală.
În 2016, Sanofi a anunțat că vrea să vândă divizia de medicamente generice Zentiva, inclusiv operațiunile din România. În acest sens, la începutul acestui an, mai multe firme din India și-au exprimat interesul prealabil pentru achiziționarea diviziei europene a grupului francez.