Vaccinul gripal a ajuns în farmacii

Vaccinul gripal a ajuns în farmacii
Profit.ro
Profit.ro
scris joi, 09:12

Beatrice Speteanu, farmacist și membru AFTAP, Asociația Farmaciilor Tradiționale și a Practicienilor a explicat pentru News.ro că vaccinurile gripale au ajuns deja în farmacii, în două variante care conțin tulpinile aflate anul acesta în circulație.

Încă nu este disponibil însă vaccinul gripal intranazal pentru copii, ci numai varianta injectabilă, cel intranazal fiind produs în fiecare an în cantitate limitată. Farmacistul a precizat și prețurile vaccinurilor pentru cei care le vor achita integral în farmacii. Dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie al Societății Naționale de Medicină a Familiei, a transmis că în septembrie ar trebui vaccinați copiii care fac acest vaccin pentru prima dată în viață, fiind necesare două doze, astfel încât protecția să existe până la final de octombrie. Populația generală se poate vaccina în luna octombrie, a mai spus acesta, rețetele putând fi eliberate încă din această lună.

Urmărește-ne și pe Google News
Stadionul ”Gheorghe Hagi” din Constanța - Procedura de achiziție, finalizată. Ministrul Dezvoltării: Avem sumele necesare, urmează să semnăm contractul CITEȘTE ȘI Stadionul ”Gheorghe Hagi” din Constanța - Procedura de achiziție, finalizată. Ministrul Dezvoltării: Avem sumele necesare, urmează să semnăm contractul
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

„În farmacie deja am primit primele variante de vaccin gripal, cel care este administrat prin injecție, pentru adulți și pentru copii, două variante momentan, cu tulpinile din anul acesta, Vaxigrip și Influvac. Așteptăm să vină și varianta intranazală pentru copii. Rețete și cereri deja au început să vină, din păcate majoritatea părinților încă îl așteaptă pe cel intranazal care va fi într-o cantitate limitată cum este în fiecare an.

Vaxigrip are preț impus de 68 de lei, influvac, preț impus, 64,48 lei. Fluenzul ( vaccinul intranazal pentru copii) va fi puțin mai scump, pe la 124 de lei, dar acolo fiind pentru copii majoritatea îl vor lua în regim compensat 100%.

Vaccinarea se poate face deja de doi ani inclusiv în farmacii, există farmaciști vaccinatori. Avantajele sunt că nu se pierde lanțul de frig, odată ce vine vaccinul în farmacie, pacientul vine cu rețetă fie compensată, fie la liber, se așteaptă cele 20 de minute cât este scos afară la temperatura normală, să poată să fie administrat, astfel nu există riscul ca acel vaccin să fie transportat în condiții care nu sunt optime și de asemenea este mult mai ușor pentru pacient să vină să aleagă o farmacie unde se poate vaccina,să-i fie mai la îndemână, în intervalul lui orar”, a precizat Beatrice Speteanu.

Cine primește vaccinul antigripal gratuit în România: copiii cu vârsta de la 6 luni până la 18 ani, gravidele, persoanele care au vârsta de peste 45 de ani și suferă de diferite boli cronice. De asemenea vaccinul antigripal este gratuit și pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, chiar dacă nu au afecțiuni medicale. În cazul celor cu vârsta de peste 45 de ani și mai mică de 65 de ani care nu suferă de nicio boală și vor să se imunizeze vaccinul este compensat 50%.

„Pacientul se prezintă doar cu rețeta compensată sau gratuită în farmacie și ridică vaccinul. Avantajele pentru rețetele pentru copii sunt că nu necesită nici cardul de sănătate, medicii pediatri de obicei trimit rețetele pdf părinților, care vin cu ele în farmacie, le printăm și astfel este totul mult mai ușor, astfel încât să permită accesul tuturor la vaccinare.

BYD a fost a treia cea mai mare marcă din lume, în iulie, depășind Honda și Ford CITEȘTE ȘI BYD a fost a treia cea mai mare marcă din lume, în iulie, depășind Honda și Ford

Cel mai sigur moment este acum, deoarece inclusiv pentru copii, de abia au început să intre în colectivitate, acum vor apărea tot felul de viroze, și nu ne referim neapărat la cele cauzate de virusul gripal, astfel încât se va amâna foarte târziu vaccinarea. Copilul trebuie să fie sănătos în momentul vaccinării, cel mai propice moment este acum, când nu există viroze, suntem sănătoși. Dacă perioada gripală se va depăși și va continua în februarie martie, poate să fie neceaară încă o doză, dar acum este momentul optim”, a explicat Beatrice Speteanu, farmacist ]n Capitală și președinte AFTAP.

Dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie al Societății Naționale de Medicină a Familiei a explicat pentru News.ro că deja a început campania de vaccinare antigripală și că, așa cum recomandă experții Organizației Mondiale a Sănătății, în luna septembrie ar trebui imunizați copiii care fac pentru prima dată în viață vaccinul, astfel încât protecția să fie obținută până la finalul lunii viitoare. Populația generală poate face vaccinul în luna octombrie, cea mai accesibilă variantă fiind prin cabinetele medicilor de familie, spune medicul.

„Deja există vaccinuri în farmacii în acest moment și deja campania de vaccinare a început.

În luna septembrie este de preferat să începem vaccinarea cu acei copii care necesită 2 doze, adică este vorba despre copiii între 6 luni și 8 ani care primesc pentru prima dată în viață vaccinul gripal, și atunci protecția în cazul acestora se obține după acea a doua doză.

Recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății este ca protecția să fie obținută până la sfârșitul lunii octombrie, acestea sunt termenele pe care ni le propunem, astfel ca la momentul apariției primelor cazuri de gripă care se întâmplă de obicei în noiembrie – decembrie protecția să existe.

Foarte important este ca populația generală de preferat în luna octombrie să primească vaccinul gripal. Sigur că asta înseamnă o aglomerație destul de importantă la cabinetele noastre de medicină de familie,însă având experiența anilor precedenți probabil că vom reuși să manageriem acest lucru. Campania de vaccinare trebuie să continue pe tot parcursul sezonului gripal. Adică cei care nu pot fi vaccinați în octombrie se vor putea vaccina și în noiembrie, decembrie și mai departe, ianuarie, februarie, dar cu cât ne îndepărtăm de momentul debutului sezonului gripal cu atât eficacitatea vaccinului va fi mai scăzută deoarece este posibil să te îmbolnăvești înainte de a primi vaccinul.

În acest moment cea mai accesibilă variantă este prin cabinetele medicilor de familie, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată, într-adevăr există și posibilitatea de vaccinare în farmacii, dar pentru vaccinurile cumpărate, adică o persoană care își cumpără vaccinul și nu primește o rețetă compensată. Farmaciile care sunt înrolate în acest program sunt totuși destul de limitate, dar există”, a spus Dr.Gindrovel Dumitra.

În cazul în care imunizarea se face în farmacii, farmacistul vaccinator trebuie să raporteze vaccinul în Registrul Electronic Național de Vaccinări, pentru a se cunoaște acoperirea vaccinală cât mai concret. Raportarea este foarte importantă și din alte considerente, spune coordonatorul Grupului de Vaccinologie din SNMF.

FOTO România declară interconectarea pe gaze cu Serbia de importanță națională. Vecinii își vor reduce și mai mult dependența de Rusia accesând zăcămintele din Marea Neagră CITEȘTE ȘI FOTO România declară interconectarea pe gaze cu Serbia de importanță națională. Vecinii își vor reduce și mai mult dependența de Rusia accesând zăcămintele din Marea Neagră

„Un lucru foarte important pentru acest sezon este ca vaccinatorul să raporteze vaccinul în Registrul Electronic Național de Vaccinări. De ce este important, pentru că am observat în sezonul precedent că aveam o discrepanță între numărul de doze eliberate și numărul de doze înregistrate în Registru, fapt care creează să zicem premizele unei acoperiri vaccinale considerate mai reduse dar de fapt ea este ceva mai ridicată. Și mai este încă un element foarte important, acela că nu vom ști niciodată care este statusul unei persoane, dacă este sau nu vaccinată. În situația aceasta, inclusiv considerațiile clinice în caz de boală pot fi diferite sau adaptate astfel încât pacientul respectiv să nu ajungă în situația de a avea complicații din cauza gripei, respectiv să nu se interneze în spital.

Nu este prea devreme să-l facem, perioada optimă este luna octombrie, da, putem prescrie rețetele acum, dar vaccinarea să o facem undeva în luna octombrie. De ce? Pentru că mai există încă un aspect foarte important. Vârful de sezon în România este undeva în lunile ianuarie, februarie, martie, poate chiar aprilie, și avem nevoie de o protecție care să dureze până la momentul respectiv”, a precizat medicul.

Protecția dată de vaccin. De ce anume depinde aceasta?

„Este, fără discuție, variabilă. Eu evit să dau o cifră, pentru că protecția este considerată raportată la un obiectiv specific. De exemplu, dacă mă întrebați cât persistă anticorpii, e demonstrat că acest lucru e undeva în jurul a 12 luni. Dar protecția împotriva infecției, împotriva formelor severe sau împotriva decesului comportă valori diferite și este variabilă de la an la an și mai este dependentă de încă un lucru, foarte important, și anume capacitatea virusului de a se transforma în cursul unei epidemii, astfel încât, da, vom avea un număr mai mare de cazuri undeva în primăvară și inclusiv la persoane vaccinate însă formele nu vor fi severe”, a explicat Dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie și coordonatorul Grupului de Vaccinologie al SNMF. 

viewscnt
Afla mai multe despre
vaccin gripal
farmacii