Primele 550.000 de doze de vaccin chinezesc Sinopharm împotriva noului coronavirus au sosit în Ungaria - singura țară din Uniunea Europeană (UE) care l-a aperobat -, a anunțat Guvernul lui Viktor Orban, care se remarcă, de asemenea, prin folosirea vaccinului rusesc Sputnik V, relatează AFP.
Un avion al statului ungar, care a plecat luni la Beijing, a aterizat pe aeroportul din Budapsta marți la prânz, cu loturi de vaccin care urmează să permită vaccinarea a 275.000 de persoane, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Mulțumită unei cooperări cu Guvernul chinez, suntem prima țară din UE care primește vaccinul Sinopharm”, și-a exprimat satisfacția, la fața locului, un secretar de stat însărcinat cu Afaceri Europene, Tamas Menczer.
”Încercăm să salvăm vieți și să menținem economia. Este o zi importantă pentru Ungaria”, a apreciat el.
Autoritățile farmaceutice ungare (OGYEI) au dat undă verde, la sfârșitul lui ianuarie, acestui vaccin, anunțând concomitent o comandă de cinci milioane de doze.
Centrul Național ungar de Sănătătate (NNK) urmează să efectueze primele teste, iar după ce-și dă aprobarea vaccinul va putea fi administrat populației.
Ungaria a făcut deja excepție și a aprobat, luna trecută, vaccinul rusesc - folosit începând de vineri în această țară cu 9,8 milioane de locuitori.
Cu această ocazie, premierul severanist Viktor Orban a crticat încă o dată procesul validării și achiziționării de vaccinuri de către UE, pe care îl consideră prea lent.
”În fiecare zi în care așteptăm Bruxellesul, noi pierdem 100 de vieți ungare”, a tunat Viktor Orban.
”De ce să credem noi că experții europeni sunt inteligenți ca noi? Eu am încredere” în exerții ungari, a apreciat el.
CITEȘTE ȘI Măștile cu supapă nu sunt recomandate pentru a fi utilizate în contextul pandemiei de coronavirusAgenția Eurpeană a Medicamentului (EMA) este supusă unor presiuni tot mai puternice să autorizeze noi vaccinuri împotriva covid-19 cât mai rapid posibil, în contextul în care cele 27 de state membre UE se confruntă cu întâzieri în livrări și dificultăți în aprovizionarea cu cele trei vaccinuri autorizate până în prezent - Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca/Oxford.
Serbia conduce în Europa continenetală - cu ajutorul vaccinurilor chinezesc și rusesc - în cursa vaccinării, iar Ungaria speră să o prindă repede din urmă, în pofida unui scepticism al ungarilor față de vaccinare.
Viktor Orban a promis ca, până la sfârșitul lui mai, Ungaria să vaccineze cu 3,5 milioane de oameni mai mulți decât orice alt stat membru UE de mărimea sa.
”Nu vom putea opri virusul fără vaccin”, a insistat el luni, într-un discurs în Parlament.