STUDIU Dietele cu sucuri naturale fără fibra fructelor și legumelor, nocive pentru sănătate

Farma   
STUDIU Dietele cu sucuri naturale fără fibra fructelor și legumelor, nocive pentru sănătate

Dieta cu sucuri naturale din fructe și vegetale ar putea să nu ne facă mai sănătoși. Un studiu recent al Universității Northwestern, din Statele Unite, sugerează că sucurile naturale ar putea face, de fapt, contrariul. Potrivit cercetătorilor, dietele cu sucuri naturale fără fibre pot crește bacteriile din gură și intestin asociate cu inflamația. Studiul lor arată că sucurile naturale pot avea un efect dăunător asupra sănătății chiar și după numai trei zile.

Studiul, publicat recent în revista Nutrients, a constatat că o dietă bazată doar pe sucuri din legume și fructe - chiar și pentru doar trei zile - poate declanșa modificări ale bacteriilor intestinale și orale legate de inflamație și declin cognitiv.

Urmărește-ne și pe Google News

Oamenii de știință de la Northwestern au studiat trei grupuri de adulți sănătoși. Un grup a consumat doar sucuri, altul a consumat sucuri și alimente integrale, iar un al treilea a mâncat doar alimente integrale pe bază de plante. Oamenii de știință au colectat salivă, tampoane de obraz și probe de scaun înainte, în timpul și după diete pentru a analiza modificările bacteriene folosind tehnici de secvențiere a genelor.

Oamenii de știință au găsit o modalitate de a „înfometa” cancerul folosind celulele de grăsime CITEȘTE ȘI Oamenii de știință au găsit o modalitate de a „înfometa” cancerul folosind celulele de grăsime

Grupul care a consumat doar sucuri a prezentat cea mai semnificativă creștere a bacteriilor asociate cu inflamația și permeabilitatea intestinală, în timp ce grupul care a consumat alimente integrale pe bază de legume și plante a înregistrat modificări microbiene mai favorabile. Grupul cu sucuri plus alimente a prezentat unele modificări bacteriene, dar mai puțin severe decât persoanele din grupul care a consumat doar sucuri naturale.

Aceste constatări sugerează că sucurile naturale fără fibre pot perturba microbiomul, putând duce la consecințe pe termen lung asupra sănătății.

„Majoritatea oamenilor se gândesc la sucurile naturale ca la o cură sănătoasă pentru curățarea organismului, dar acest studiu trage un semnal de alarmă că ne-ar putea afecta foarte rapid sănătatea”, spune autorul principal dr. Melinda Ring, director al Centrului Osher pentru Sănătate Integrativă de la Facultatea de Medicină Feinberg a Universității Northwestern și medic la spitalul universitar Northwestern, într-un comunicat.

„Consumul de cantități mari de sucuri naturale cu puține fibre poate duce la dezechilibre microbiome care ar putea avea consecințe negative, cum ar fi inflamația și sănătatea intestinală redusă”, a precizat medicul.

De ce contează fibrele

Sucurile naturale îndepărtează o mare parte din fibrele din fructele și legumele întregi, care hrănesc bacteriile benefice ce produc compuși antiinflamatori precum butiratul.

Fără fibre, bacteriile iubitoare de zahăr se pot înmulți. Conținutul ridicat de zahăr din sucuri alimentează și mai mult aceste bacterii dăunătoare, perturbând microbiomul intestinal și pe cel oral. Studiul sugerează, de asemenea, că aportul redus de fibre poate afecta metabolismul, imunitatea și chiar sănătatea mintală.

Microbiomul oral reacționează rapid

Spre deosebire de microbiota intestinală, care a rămas relativ stabilă, microbiomul oral a prezentat schimbări dramatice în timpul dietei bazate doar pe sucuri naturale. Oamenii de știință au constatat o reducere a bacteriilor benefice Firmicutes și o creștere a Proteobacteria, un grup bacterian asociat cu inflamația.

„Acest lucru evidențiază cât de repede alegerile pe care le facem în ceea ce privește dieta (regimul alimentar) pot influența populațiile bacteriene legate de sănătate”, a precizat dr. Ring. Microbiomul oral pare să fie un barometru rapid al impactului dietei, a adăugat medicul.

Constatările subliniază nevoia pentru mai multe cercetări cu privire la modul în care sucurile naturale și alte diete au un impact asupra microbiomului, în special la copii, care consumă adesea sucurile drept înlocuitor de fructe.

„Compoziția nutrițională a dietelor cu sucuri naturale - în special nivelurile de zahăr și carbohidrați al acestora - joacă un rol cheie în modelarea dinamicii microbiene atât în intestin, cât și în cavitatea bucală și ar trebui să fie luate în considerare cu atenție”, a indicat primul autor Maria Luisa Savo Sardaro, cercetător la departamentul de antropologie de la Universitatea Northwestern și profesor de microbiologie alimentară la Universitatea San Raffaele din Roma.

Acest studiu subliniază, de asemenea, importanța prioritizării fibrelor în recomandările unui regim alimentar sănătos și în producția alimentară.

„Dacă vă place să beți sucuri naturale, luați în considerare folosirea unui blender pentru a păstra fibrele intacte sau combinați sucurile cu alimente integrale pentru a echilibra impactul asupra microbiomului”, recomandă medicul.

viewscnt
Afla mai multe despre
alimentatie
dieta sucuri naturale
nutritie
studiu