Uniunea Europeană este dispusă să reducă tarifele de import pentru automobilele din SUA, la 2,5%, ca parte a unui acord stabilit pentru evitarea unui război comercial cu Donald Trump. Dacă negocierile eșuează, oficialii europeni amenință cu măsuri dure.
Bernd Lange, care conduce Comisia pentru comerț a Parlamentului European, a declarat pentru Financial Times că tariful stabili de 10% ar putea fi redus la 2,5%. Pentru a reduce tensiunile cu Casa Albă, UE a propus să cumpere mai mult gaz natural lichefiat și echipamente militare din SUA, și să încerce, de asemenea, să reducă tarifele pentru mașini, arată BiziDay.
![Apelurile video cu WhatsApp vor putea fi inițiate din Google Messages](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33216/21927143/1/whatsapp-app-icon.jpg?width=151)
Industria auto din UE sprijină această măsură, au declarat oficiali de la Bruxelles, deoarece Trump a amenințat că va impune aceste tarife, din cauză că europenii “nu ne cumpără mașinile, nici produsele agricole; ei nu iau aproape nimic, iar noi luăm totul de la ei”. În 2022, UE a exportat 738.436 de vehicule în SUA, în valoare de 37,4 miliarde de euro, dar a importat doar 271.476 de vehicule din SUA, pentru 8,7 miliarde de euro.
Nu este prima dată când UE face astfel de ajustări. În timpul primului mandat al lui Donald Trump, Bruxelles-ul a redus tarifele impuse homarilor și s-a oferit să cumpere mai mult GNL și soia, ceea ce a limitat un conflict comercial.
Lange a avertizat că, în cazul în care negocierile eșuează, UE “va riposta cu o nouă armă”, care îi va permite să vizeze companiile tehnologice și financiare americane. Este vorba despre un instrument anti-constrângere, creat după primul mandat al lui Trump, pentru a face față țărilor care utilizează presiunea economică pentru a schimba politica internă.
UE a remarcat modul în care Trump a amânat pentru 30 de zile tarifele impuse pentru Canada și Mexic, după ce acestea au luat măsuri, iar Comisia Europeană se pregătește să utilizeze instrumentul anti-constrângere pentru prima dată, în contextul în care Trump ar folosi probabil tarifele pentru a încerca să forțeze UE să slăbească reglementările și să elimine taxele pentru anumite companii, precum Meta, X și Google. Bruxelles-ul ar risposta, permițând utilizarea liberă a software-ului, și ar putea aplica taxe serviciilor de streaming și altor platforme digitale.