Un medic de familie va putea fi titularul unui punct secundar de lucru în altă localitate, dar cu respectarea anumitor condiții privind asigurarea unui număr minim de ore de lucru și ținând cont de distanță față de localitatea în care are cabinetul. Senatorii au adoptat miercuri un proiect de lege în acest sens, în pofida faptului că Guvernul nu a susținut aceste modificări legislative.
În prezent, legislația prevede că un medic de familie poate fi titularul unui singur cabinet, dar că astfel de cabinete pot avea puncte de lucru.
Autorii proiectului arată că o decizie a Colegiului Medicilor, datând din 2013, acordă posibilitatea medicului de familie titular al unui cabinet să deschidă puncte de lucru în altă localitate fără angajarea altui medic și să presteze servicii peste norma de bază, în limita a cel puțin 10 ore pe săptămână, dar în legislație nu se regăsesc astfel de prevederi.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Proiectul de lege adoptat de Senat stabilește însă că, pe lângă cabinet, medicul de familie poate fi titularul unui singur punct de lucru.
Acest punct de lucru poate fi deschis în altă localitate, dar aceasta trebuie să fie situată la mai puțin de 15 kilometri de cabinetul medicului de familie.
De asemenea, la acest punct de lucru medicul de familie va trebui să asigure un program de minim 10 ore pe săptămână.
O altă prevedere inclusă în lege stabilește că în cazul în care ecistă mai multe solicitări de deschidere a unui punct de lucru în aceeași localitate, prioritatea este acordată medicului cu mai puțini pacienți.
CITEȘTE ȘI O nouă idee pentru a opri plecarea medicilor din țară: decontarea navetei la locul de muncăInițiatorii proiectului au arătat că astfel este suplinită nevoie de medici din mediul rural, însă Guvernul nu a susținut inițiativa legislativă.
Proiectul va fi transmis acum pentru dezbatere Camerei Deputaților.