Riscul de deces cauzat de Covid-19 a scăzut semnificativ, dar infecția încă poate cauza probleme trei ani mai târziu

Riscul de deces cauzat de Covid-19 a scăzut semnificativ, dar infecția încă poate cauza probleme trei ani mai târziu
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 iun 2024

Noi descoperiri privind Covid prelungit, care se referă la efectele pe termen lung asupra sănătății experimentate de mulți dintre cei care au avut Covid-19, aduc deopotrivă vești bune dar și vești mai puțin îmbucurătoare, potrivit unui studiu realizat la facultatea de medicină a Universității Washington din St. Louis și la sistemul de asistență medicală pentru veteranii americani.

Veștile mai puțin bune ar fi că pacienții cu Covid-19 care au fost spitalizați în primele 30 de zile după infectare se confruntă cu un risc de deces cu 29% mai mare în al treilea an, comparativ cu persoanele care nu au avut virusul, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Umbrărescu își crește puternic afacerile CITEȘTE ȘI FOTO Umbrărescu își crește puternic afacerile
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

Constatările arată, de asemenea, că și persoanele cu Covid-19 ușor se confruntă în continuare cu noi probleme de sănătate legate de infecție trei ani mai târziu.

Vestea bună este că riscul de deces se diminuează semnificativ la un an după o infecție cu SARS-CoV-2 în rândul persoanelor care nu au avut nevoie de spitalizare din cauza virusului.

Această categorie demografică reprezintă majoritatea persoanelor care au avut Covid-19.

Noua cercetare, publicată joi, în revista Nature Medicine, a urmărit efectele virusului asupra sănătății persoanelor la trei ani după ce au fost infectate cu tulpina originală SARS-CoV-2 în 2020.

În acel an, aproximativ 20 de milioane de persoane au fost testate pozitiv pentru acest virus numai în Statele Unite.

Noul studiu a evaluat riscul de deces și 80 de afecțiuni nefaste pentru sănătate, la trei ani după ce pacienții au fost diagnosticați cu Covid-19.

„Nu știm sigur de ce efectele virusului persistă atât de mult timp”, a declarat autorul principal dr. Ziyad Al-Aly, epidemiolog clinic la Universitatea Washington, un recunoscut lider la nivel mondial în cercetarea Covid.

„Posibil să aibă de-a face cu persistența virală, inflamația cronică, disfuncția imunitară sau toate cele de mai sus. Avem tendința de a ne gândi la infecții ca fiind în principal boli pe termen scurt, cu efecte asupra sănătății care se manifestă în jurul momentului infecției. Datele noastre contestă această noțiune. Consider că boala Covid-19 continuă să ne învețe – și aceasta este o nouă lecție importantă – că o întâlnire scurtă, aparent inofensivă sau benignă cu virusul poate duce totuși la probleme de sănătate ani mai târziu”, a comentat rezultatele medicul american, într-un comunicat.

Până la 10% dintre persoanele infectate cu virusul experimentează Covid de lungă durată, potrivit datelor Centrelor americane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Cercetările anterioare ale omului de știință au documentat daunele produse de Covid-19 asupra aproape fiecărui organ uman, contribuind la boli care afectează plămânii, inima, creierul și sistemele sanguin, musculo-scheletal și gastrointestinal (GI) ale organismului.

Astfel de studii cu o urmărire mai lungă sunt limitate, a declarat Al-Aly, un nefrolog care tratează pacienți la Spitalul Veteranilor din St. Louis, afiliat la Universitatea Washington.

„Abordarea acestei lacune de cunoștințe este esențială pentru a ne îmbunătăți înțelegerea asupra Covid prelungit și va contribui la informarea îngrijirii persoanelor care suferă de această boală pe termen lung”, adaugă el..

Cercetătorul și echipa sa au analizat milioane de dosare medicale neidentificate într-o bază de date menținută de Departamentul de Afaceri a Veteranilor al SUA, cel mai mare sistem integrat de asistență medicală din țară.

Studiul a inclus peste 114.000 de veterani cu Covid-19 ușor care nu au necesitat spitalizare; peste 20.000 de pacienți cu Covid-19 spitalizați; și 5,2 milioane de veterani fără diagnostic cu această boală.

Pacienții au fost înscriși în studiu de la 1 martie 2020 până la 31 decembrie 2020 și au fost urmăriți timp de cel puțin trei ani, până la 31 decembrie 2023.

Pacienții au inclus persoane de vârste, rase și sexe diverse, iar modelarea statistică a asigurat paritatea în reprezentare.

În al treilea an după infectare, pacienții cu Covid-19 care au fost spitalizați au prezentat un risc de sănătate crescut cu 34% în toate sistemele de organe, în comparație cu persoanele care nu au avut boala.

Această cifră este în scădere față de un risc crescut cu 182% la un an după o infecție cu coronavirusul și un risc de 57% la doi ani.

În rândul pacienților ne-spitalizați, cercetătorii au constatat un risc crescut cu 5% de a suferi de Covid pe termen lung în al treilea an de la infectare.

Acest lucru se traduce prin 41 de probleme de sănătate în plus la 1.000 de persoane – o povară mică, dar nu banală.

Efectele pe termen lung asupra sănătății în al treilea an au afectat în principal sistemele gastro-intestinal, pulmonar și neurologic.

Prin comparație, riscul a crescut cu 23% la un an după infectare și a crescut cu 16% la doi ani după infectare.

În cadrul analizei, cercetătorii au măsurat și comparat, de asemenea, numărul de ani de viață sănătoși pierduți din cauza Covid-19.

Aceștia au constatat că, în rândul persoanelor neinternate în spital, la trei ani de la infectare, Covid-19 a contribuit la 10 ani de viață sănătoasă pierduți la 1.000 de persoane.

VIDEO Pe Cont Propriu - Tudor. Personal Tailor: În antreprenoriat direct de pe băncile facultății. Mereu am făcut cumva să am banii mei și o oarecare independență și asta a contat foarte mult și de la părinți. Mă lăsau să păstrez restul CITEȘTE ȘI VIDEO Pe Cont Propriu - Tudor. Personal Tailor: În antreprenoriat direct de pe băncile facultății. Mereu am făcut cumva să am banii mei și o oarecare independență și asta a contat foarte mult și de la părinți. Mă lăsau să păstrez restul

Pentru context, în Statele Unite, bolile de inimă și cancerul cauzează fiecare aproximativ 50 de ani pierduți de viață sănătoasă la 1.000 de persoane, în timp ce AVC (accidentul vascular cerebral) contribuie la 10 ani pierduți de viață sănătoasă la 1.000 de persoane.

„Faptul că o infecție ușoară cu SARS-CoV-2 poate duce la noi probleme de sănătate trei ani mai târziu este o constatare care dă de gândit”, a declarat dr. Al-Aly, care este, de asemenea, director al Centrului de epidemiologie clinică din cadrul Sistemului de Sănătate al Veteranilor din St. Louis, și șef al serviciului de cercetare și dezvoltare.

„Problema este și mai gravă pentru persoanele cu infecție severă cu SARS-CoV-2. Este foarte îngrijorător faptul că povara bolii în rândul persoanelor spitalizate este astronomic mai mare”, a precizat acesta.

„Boala Covid-19 este o amenințare serioasă pentru sănătatea și bunăstarea pe termen lung a oamenilor și nu ar trebui să fie banalizată”, a precizat el.

Estimările extinse pentru Covid prelungit se pot schimba pe măsură ce cercetătorii încorporează date din anii de după 2020.

La acel moment, nu au fost dezvoltate vaccinuri și antivirale. În mod similar, analiza dr. Al-Aly nu ia în considerare variantele ulterioare, cum ar fi omicron sau delta.

„Chiar și peste trei ani, s-ar putea să fi uitat de Covid-19, dar Covid nu a uitat de tine”, a mai afirmat dr. Al-Aly.

„Oamenii ar putea crede că au scăpat de probleme, pentru că au avut virusul și nu au avut probleme de sănătate. Dar, la trei ani după infectare, virusul ar putea face încă ravagii și să provoace boli sau afecțiuni la nivelul intestinelor, plămânilor sau creierului”, a concluzionat expertul american.

viewscnt
Afla mai multe despre
covid-19
deces
virus