Primul vaccin împotriva infecției cu virusul Chikungunya, aproape de autorizare în UE

Primul vaccin împotriva infecției cu virusul Chikungunya, aproape de autorizare în UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 iun 2024

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat pentru autorizare de punere pe piața Uniunii Europene primul vaccin preventiv împotriva febrei cauzate de virusul Chikungunya, potrivit datelor publicate vineri de instituție.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Chikungunya (denumită și febra CHIK) este o boală virală cauzată de virusul Chikungunya (CHIKV), transmis la om de către țânțarii infectați (în principal Aedes aegypti și Aedes albopictus), scrie News.ro.

Majoritatea persoanelor infectate cu CHIKV dezvoltă simptome în decurs de 3-7 zile.

Acțiunile europene au închis în creștere, investitorii analizând inflația din zona euro. Indicele Stoxx 600 a urcat cu 2,3% în luna mai CITEȘTE ȘI Acțiunile europene au închis în creștere, investitorii analizând inflația din zona euro. Indicele Stoxx 600 a urcat cu 2,3% în luna mai

Cele mai frecvente simptome ale bolii acute sunt febra și durerile articulare.

Alte simptome pot include dureri de cap, dureri musculare, umflături articulare sau erupții cutanate.

Majoritatea pacienților se recuperează în decurs de o săptămână, dar unii dezvoltă dureri articulare timp de câteva luni sau mai mult, care pot fi invalidante.

O mică proporție de pacienți pot dezvolta o boală acută severă, care poate duce la insuficiență multiorganică și este cel mai adesea observată la nou-născuții expuși la virus în timpul nașterii și la adulții cu vârsta de peste 65 de ani.

În prezent, în UE nu există un tratament autorizat pentru Chikungunya.

Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a recomandat pozitiv vineri un vaccin monovalent, cu virus viu atenuat și doză unică, împotriva chikungunya, Ixchiq (chikungunya vaccin – viu) al producătorului francez Valneva, primul din Uniunea Europeană (UE) pentru protejarea adulților împotriva bolii cauzate de virusul Chikungunya transmis la om de țânțarii infectați.

Vaccinul a fost sprijinit prin intermediul programului PRIME (Priority Medicines) al EMA, care oferă un sprijin științific și de reglementare timpuriu și sporit pentru medicamente promițătoare cu potențial de a răspunde unor nevoi medicale nesatisfăcute, și a fost evaluat în cadrul inițiativei OPEN pentru promovarea sănătății publice globale.

Decizia de autorizare de punere pe piață aparține Comisiei Europene, care urmează de obicei recomandările experților EMA.

În timpul testelor din faza finală, vaccinul a indus niveluri de anticorpi care au putut neutraliza virusul chikungunya la 98,9% dintre participanți timp de 28 de zile după vaccinare, informează Reuters.

Febra chikungunya este endemică în multe țări (sub)tropicale și provoacă epidemii recurente. Din cauza schimbărilor climatice, se poate răspândi, de asemenea, în regiuni în care până acum nu se manifesta..

Chikungunya nu este endemică în Europa. Majoritatea cazurilor din UE sunt identificate la călătorii care au fost infectați în afara Europei continentale.

Centrele americane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite recomandă odihnă, lichide și utilizarea de analgezice și antipiretice pentru tratarea simptomelor de chikungunya.

În 2023, la nivel mondial au fost raportate aproximativ 500.000 de cazuri de chikunguniya și peste 400 de decese.

Vaccinul cunoscut anterior ca VLA1553-321 a primit și avizul autorității de reglementare în domeniul sănătății din Statele Unite în luna noiembrie a anului trecut.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), a avertizat în trecut asupra unui risc tot mai ridicat în regiunea europeană de cazuri de boli transmise de țânțari, inclusiv dengue, zika, chikungunya și virusul West Nile, asociate cu schimbarea climei și răspândirea insectelor purtătoare de virusuri.

„Dacă acest lucru continuă, ne putem aștepta să vedem mai multe cazuri și posibil decese din cauza bolilor precum dengue, chikungunya și febră West Nile”, declara la acea oră Andrea Ammon, director ECDC.

Agenția a precizat că specia de țânțari Aedes albopictus (numită și „țânțarul tigru”, care provine din Asia), care răspândește febra chikungunya și denga, înaintează către nordul și vestul Europei.

De asemenea, Aedes aegypti (țânțarul febrei galbene), care răspândește boli precum dengue, febra galbenă și chikungunya, s-a stabilit în Cipru anul trecut și ar putea înainta în continuare.

În timp ce ratele unor boli transmise de țânțari în Europa – precum malaria și zika – nu au crescut dramatic în ultimii ani sau chiar au scăzut ușor, în cazul altora s-a observat o creștere „frapantă”, cu precădere în ceea ce privește febra denga, a menționat ECDC.

viewscnt
Afla mai multe despre
virusul chikungunya
vaccin