Lipsa unui buget multianual pe baza căruia managerii spitalelor de stat să realizeze planul de achiziție a materialelor sanitare și a aparaturii medicale, imposibilitatea achiziționării acestor materiale într-un timp util spre deosebire de spitalele private, multitudinea cazurilor grave îngrijite în spitalele de stat în regim de urgență și clădirile vechi în care se află spitalele sunt principalele probleme cu care se confruntă managerii spitalelor de stat, au transmis aceștia la Profit Health.forum.
Conferința a fost organizată cu sprijinul AbbVie, Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente - ADEM, Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România - ADRFR, Bondoc&Asociații și Grupul Monza România, cărora le mulțumim pentru participare
Conferința a fost transmisă în direct pe Profit TV, putând fi văzută și AICI
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Infrastructura în sistemul de stat românesc lasă de dorit. Dacă vorbim de un spital ca structură complexă, ca un fapt unitar, lasă de dorit. Vorbim de spitale vechi, infrastructuri vechi și orice ai face nu poți să creezi circuite competitive, internaționale adaptate unui act medical performant”, a spus, la Profit Health.forum, Carmen Orban, Manager la Institutul Clinic Fundeni.
Managerul institutului a afirmat că se va retrage din acest spital de stat dacă nu va reuși până anul viitor să atragă atenția factorilor decidenți ca pe platforma Fundeni să fie construit un spital nou sau să se pună bazele unui spital nou.
„Eu, într-o clădire care știu că are expertiză tehnică proastă, cu risc seismic înalt, să vin să investesc în speranța că obțin ceva este total greșit”, a mai spus Orban.
„Una dintre probleme este lipsa unui buget multianual. Noi nu putem să ne facem un plan de dezvoltare dacă nu știm pe ce buget ne bazăm. Noi primim finanțare la fiecare rectificare bugetară. Nu știm bugetul pe anul 2019 încă din 2018, deși noi ne facem un plan de achiziții pe anul 2019”, a spus Adriana Nica, manager Spitalul Universitar de Urgență București.
Managerul a specificat că legea achizițiilor publice îi împiedică pe cei din sistemul public să achiziționeze materiale sanitare atunci când au nevoie întrucât trebuie să specifice sursa de finanțare exactă în momentul în care organizează licitații publice.
„Un astfel de proiect durează de la 4-6 luni până la 12 luni. Ne va fi greu să ne comparăm vreodată cu un sistem privat care, având sursa de finanțare, își va putea achiziționa ce dorește, când dorește, cum dorește. Materialele sanitare nu vin de pe azi pe mâine pentru că noi nu folosim banii noștri, din buzunarul nostru, sunt bani publici, pe care îi folosim respectând în totalitate legea”, a adăugat Nica.
Spitalele private au avantajul, spre deosebire de cele de stat, să negocieze direct prețurile pentru anumite aparaturi sau servicii de mentenanță pentru acele aparaturi, lucru care este imposibil în sistemul de stat, a spus Carmen Orban.
CITEȘTE ȘI Profit Health.forum: Producătorii de medicamente se așteaptă la o majorare a taxei de clawback„În sistemul de sănătate pentru anumite aparaturi plecăm de la niște prețuri istorice. Prețul pentru servicii de mentenanța poate fi la privat jumătate din prețul serviciilor pentru stat”, a mai spus Orban, specificând că aparatura este folosită în permanență, atât de medici primari, secundari, rezidenți, spre deosebire de spitalele private și se uzează mai repede.
O altă problemă cu care se confruntă spitalele de stat este numărul mare de pacienți aflați în stare gravă și îngrijiți la spitalele de stat.
„Toate cazurile grave ajung să fie îngrijite la spitalul de stat. Spitalul privat este puțin diferit pentru că nu are un sistem de urgență și își poate alege pacienții, pe când noi nu”, a mai spus Nica, specificând că oamenii au început să ocolească medicina de familie, de ambulatoriu și să meargă direct la Spitalul Universitar când au o problemă.
„Vorbim despre agresivitatea aparținătorilor acestor bolnavi, de faptul că fiecare consideră că boala lui este cea mai gravă. Noi avem niște brățări pe culori și cu coduri, iar un pacient care are brățară galbenă nu înțelege că el trebuie să aștepte, că viața lui nu este pusă în pericol”, a mai spus Nica.
De altfel, Radu Gănescu, președinte Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, spune că statul nu susține sistemul privat, iar Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu decontează serviciile medicale pentru că pacienții sunt noi.
CITEȘTE ȘI Profit Health.forum - Loreta Păun, consilier prezidențial: Preluăm președinția Consiliului UE cu probleme grave privind infecțiile nosocomiale și tuberculoza„Există un parteneriat public-privat pentru servicii de dializă, un program foarte bun, dar are sincope din cauza resursei financiare. Sunt 300 pacienți dializați și nu le sunt decontate serviciile de Casa Națională pentru că sunt pacienți noi și nu au reușit să intre în decontare. Există centre de radioterapie care s-au făcut în privat și nu reușesc să intre în contact cu Casa pentru că nu au file de buget. Pacientul trebuie să se îmbolnăvească când se face rectificarea bugetară sau când se acordă bugetul”, a mai spus Gănescu.