Numeroși experți din întreaga lume sunt convinși că boala Covid-19 poate provoca diabet, chiar și la adulți și copii care nu prezintă factorii de risc tradiționali, în urma mai multor cazuri care au amplificat îngrijorarea provocată de relația periculoasă dintre cele două afecțiuni, relatează Reuters.
Un tată tânăr din Statele Unite, Mario Buelna, în vârstă de 28 de ani, a făcut febră și a avut probleme de respirație în luna iunie și a fost testat pozitiv pentru Covid-19, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Câteva săptămâni mai târziu, după ce părea să se fi recuperat, a avut o stare de slăbiciune și a început să verse. Ulterior, acesta a leșinat în locuința sa din Mesa, Arizona.
Paramedicii l-au transportat la un spital din apropiere, unde medicii l-au tratat la terapie intensivă, după ce l-au salvat din comă. Aceștia i-au spus că ar fi putut să moară. Diagnosticul lor, diabet de tip 1, l-a uimit și înspăimântat. El nu suferea anterior de această boală.
Medicii i-au spus că diabetul a fost declanșat de Covid-19.
Acest caz, precum și alte cazuri similare, reflectă în prezent o nouă îngrijorare legată de relația periculoasă dintre diabet și Covid-19, care este studiată de urgență de medici și cercetători din întreaga lume.
Mulți experți sunt convinși că boala Covid-19 poate declanșa instalarea diabetului, chiar și la adulți și copii care nu au factori de risc tradiționali.
Se știe deja că oamenii care au diabet prezintă riscuri mult mai ridicate să facă forme grave de Covid-19 și să moară din acest motiv. În luna iulie, oficiali americani din domeniul sănătății au constatat că aproape 40% dintre persoanele care au decedat din cauza Covid-19 aveau diabet. În prezent, cazuri precum cel al lui Buelna sugerează că legătura dintre cele două boli este în ambele sensuri.
”Covid-10 poate provoca diabet”, a declarat dr. Francesco Rubino, cercetător în domeniul diabetului zaharat și președinte pentru chirurgie bariatrică și metabolică la King’s College London.
Rubino conduce o echipă internațională care colectează cazuri ale pacienților la nivel mondial pentru a dezlega unul dintre cele mai mari mistere ale pandemiei. Inițial, a spus el, peste 300 de medici au solicitat să prezinte cazuri spre analiză, un număr despre care acesta se așteaptă să crească odată cu revenirea la creștere a infecțiilor.
”Aceste cazuri vin din fiecare colț al lumii și de pe fiecare continent”, a spus Rubino.
În plus, Institutul Național pentru Sănătate din SUA finanțează cercetări pentru a vedea cum ar putea noul ccoronavirus să provoce creșterea glicemiei și diabet.
În aceste situații, simptomele pot escalada rapid și pune viața în pericol. Aceste cazuri pot apărea după luni de zile de la expunerea la Covid-19, așa că amploarea completă a problemei și ramificațiile pe termen lung ar putea să nu fie cunoscute înainte de anul viitor.
Sunt necesare cercetări mai intense pentru a dovedi cu certitudine, dincolo de dovezile empirice în creștere, că boala Covid-19 declanșează diabet pe scară largă.
“În prezent avem mai multe întrebări decât răspunsuri. Am putea avea de-a face cu o formă cu totul nouă de diabet”, a declarat dr. Robert Eckel, președinte pentru medicină și știință la Asociația Americană pentru Diabet.