Marea Britanie semnează cu Sanofi și GSK pentru 60 milioane doze dintr-un potențial vaccin anti-Covid. Temeri că țările bogate “fură startul” în detrimentul națiunilor mai sărace

Marea Britanie semnează cu Sanofi și GSK pentru 60 milioane doze dintr-un potențial vaccin anti-Covid. Temeri că țările bogate “fură startul” în detrimentul națiunilor mai sărace
scris 29 iul 2020

Marea Britanie a semnat un acord cu Sanofi și GlaxoSmithKline (GSK) pentru achiziția a până la 60 milioane de doze dintr-un potențial vaccin împotriva Covid-19 dezvoltat în parteneriat de cele două companii, al patrulea acord de acest fel negociat de guvernul britanic de la izbucnirea pandemiei.

Termenii financiari nu au fost dezvăluiți, scrie Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News

Până în prezent, niciunul dintre cele peste 20 de vaccinuri candidate dezvoltate de companiile farma și aflate în faza de teste pe oameni nu a primit aprobarea autorităților pentru utilizare în tratarea Covid-19, boala respiratorie cauzată de noul coronavirus, care a provocat decesul a peste 659.000 de persoane la nivel global.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
O alianță pentru finanțarea vaccinurilor destinate Covid-19 afirmă că ținta maximă de preț este de 40 de dolari CITEȘTE ȘI O alianță pentru finanțarea vaccinurilor destinate Covid-19 afirmă că ținta maximă de preț este de 40 de dolari

Sanofi și GSK s-au asociat în vederea dezvoltării unui vaccin împotriva Covid-19 în luna aprilie, companiile estimând că vor reuși să obține avizul autorităților de reglementare până la jumătatea anului viitor, sub rezerva finalizării cu succes a testelor clinice pe oameni. Primele teste sunt programate pentru luna septembrie.

Acesta este primul acord semnat de Sanofi și GSK cu guvernul unei țări. De partea cealaltă, Marea Britanie a încheiat anterior înțelegeri privind achiziția de vaccinuri potențiale cu AstraZeneca (100 milioane doze), Valneva (60 milioane doze) și BioNTech/Pfizer (30 milioane doze), ultimul acord fiind anunțat săptămâna trecută.

Oficialii britanici au subliniat importanța asigurării accesului timpuriu la cât mai multe vaccinuri potențiale, cu toate că nu există garanții în privința eficacității acestora.

Strategii similare au fost anunțate și de SUA și de guvernele din Germania, Franța și Italia, printre altele, existând temeri că țările bogate “fură startul” în cursa pentru combaterea Covid-19, cumpărând în avans producția de vaccinuri, în detrimentul națiunilor mai sărace.

Marea Britanie a refuzat să se alăture unui plan comun la nivelul Uniunii Europene privind achiziția de vaccinuri potențiale, alegând să își negocieze propriile acorduri.

Comisia Europeană și-a prezentat strategia comună la jumătatea lunii iunie, la câteva zile după ce Franța, Germania, Italia și Olanda au încheiat un acord separat cu AstraZeneca, pentru achiziția a până la 400 milioane de doze din vaccinul dezvoltat de companie în colaborare cu Universitatea Oxford.

Sanofi și GSK discută în prezent un potențial acord cu Executivul UE pentru furnizarea a 300 milioane de doze din vaccinul lor candidat. Potrivit unor surse citate de Reuters, negocierile au ajuns însă la un impas.

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
sanofi
gsk
vaccin covid 19
vaccin coronavirus
acord achizitie