Nu mai puțin de 18 competitori au depus oferte la licitația organizată de Ministerul Apărării Naționale (MApN), anunțată în premieră de Profit.ro, pentru achiziția de echipamente medicale de protecție anti-COVID 19, în urma căreia ministerul vrea să încheie un acord-cadru pe 12 luni ce poate ajunge la peste 108 milioane lei, valoarea minimă a achiziției fiind estimată la 27,5 milioane lei.
MApN vrea să achiziționeze măști, combinezoane, mănuși, ochelari și viziere de protecție.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit documentației de atribuire, cantitățile maxime ce vor putea fi comandate în baza acordului-cadru sunt de 6 milioane măști chirurgicale IIR, 30 milioane măști medicale tip 1, 100.000 măști FFP2 cu supapă de transpirație, 1 milion de măști FFP2 fără supapă, 400.000 de măști FFP3 cu supapă de transpirație, 500.000 de combinezoane de protecție, 500.000 de acoperitori pentru încălțăminte, 1 milion de mănuși de examinere din latex cu lungime de minim 400 mm, 100.000 de viziere și 100.000 de ochelari de protecție.
Procedura de achiziție este împărțită în 10 loturi. MApN preconizează că va semna acordul-cadru cu cel mult 3 companii, însă este posibilă și atribuirea tuturor loturilor achiziției unui singur competitor. Niciuna dintre firmele înscrise la licitație nu a depus ofertă pentru toate loturile.
Printre ofertanți se numără societatea de stat Compania Națională Unifarm, marcată de urmărirea penală de către DNA a directorului general Eugen Adrian Ionel, acuzat că ar fi luat mită de 760.000 euro pentru a facilita chiar o achiziție de măști, dovedite ulterior ca neconforme. Ionel a fost suspendat în iunie din funcție de către CA-ul Unifarm, însă în documentele MApN apare deocamdată ca reprezentant al Unifarm la licitația derulată în prezent de minister. Unifarm vizează 3 loturi ale licitației, constând în măști FFP2, combinezoane și viziere.
Ceilalți ofertanți sunt:
CITEȘTE ȘI VIDEOCONFERINȚA E-commerce Profit.ro - Sturza, elefant.ro: Să nu avem nicio iluzie că România va scăpa de criză. Zone ca imobiliare, automotive, mobilă sau produse de lux vor fi primele victimeAlison Hayes (Romania) SRL, subsidiara de producție de textile din Urziceni a grupului britanic omonim, care în 2017 intenționa, după cum a relatat Profit.ro, să închidă fabrica din Urziceni, cu peste 350 de angajați la acel moment, din cauza majorării salariului minim pe economie, și să deschidă una în Republica Moldova, unde costurile sunt mai mici. Alison Hayes producea în România haine pentru retaileri internaționali precum Primark sau Debenhams.
Axel Project SRL, controlată de Constantin Giura, firmă care are în portofoliu livrări de uniforme, alte echipamente vestimentare și haine de serviciu pentru mai multe instituții de stat, cum ar fi Poliția, Jandarmeria sau Autoritatea Vamală.
General Medicals Active SRL, controlată de Alina și Mircea Solovăstru, firmă importatoare și distribuitoare de consumabile medicale, aflată la un moment dat în topul furnizorilor de substanțe biocide pentru spitalele de stat.
CITEȘTE ȘI VIDEOCONFERINȚA E-commerce Profit.ro - Pătrășcanu, Managing Partner FAN Courier: După declanșarea pandemiei, ne-am trezit într-un Black Friday neanunțat, după ce mai întâi ne-am speriat. Am fost nevoiți să angajămBest Achiziții SRL, firmă de consultanță care de mulți ani participă la proceduri de achiziții publice cu obiecte dintre cele mai diverse, de la stații de comprimare gaze naturale pentru conducta internațională BRUA la autobuze Euro 6 pentru Primăria Capitalei, de multe ori contestând procedurile la care participă. Firma este controlată și administrată de Mihaela Elena Neagu, fostă șefă a Clubului Sportiv Olimpia București din subordinea Ministerului Tineretului și Sportului în mandatul ministrului Monica Iacob Ridzi.
Global Treat SRL, firmă la care figurează ca asociat și administrator Andrei Lișinschi, la un moment dat cel mai tânăr miliardar din România. Principalul produs promovat de firmă, furnizor de dispozitive medicale, este un unguent anti-hemoroizi pe care a încercat să îl vândă și în Statele Unite, însă nu a obținut aprobare de la instituția americană de reglementare în domeniu, Food and Drug Administration (FDA).
Proton Impex 2000 SRL, distribuitor de aparatură medicală deținut de Codrin Bernevig și Paul Eugen Ioan.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Cât costă șezlongurile în stațiunile de pe litoralul românesc și la ce preț vor ajunge în augustAlliance Healthcare România SRL, distribuitor de medicamente deținut de grupul Walgreens Boots Alliance.
Halmadent SRL, distribuitor de echipamente și substanțe stomatologice deținut de Szabolcs Halmaghi.
Matei Conf Grup SRL, producător de echipamente de protecție, care în aprilie a anunțat că începe producția de combinezoane medicale. Compania este deținută de Cezarina Mariana Matei.
CITEȘTE ȘI FOTO În plină pandemie, Starbucks se extinde și intră în centrul BucureștiuluiEko International Invest SRL, furnizor angro de îmbrăcăminte și încălțăminte, deținută de Cornel Eduard Marius Petrescu.
Duplex SA, deținută de Adrian Neag, fost consilier local PSD în Brașov și totodată inculpat în dosarul fostului președinte CJ Brașov Aristotel Căncescu, de la care Ministerul Educației a cumpărat luna trecută fără licitație 15 milioane de măști de protecție pentru elevi.
Sanrotex Trading SRL, producător și distribuitor de consumabile medicale deținut de Ovidiu Constantin Nechita.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Programul “Noua Casă”, ultima variantă: credit maxim de 140.000 de euro și avans de 15% pentru locuințele noiNeramo Distribution SRL, distribuitor de echipamente și dispozitive pentru activități outdoor, inclusiv militare, deținut de Carmen Cremenescu.
4 Brands SRL, producător de perne, saltele și spume poliuretanice deținut de familia Tuns din Baia Mare.
Azera Trade SRL, distribuitor de consumabile medicale și mobilier medical, dar și de echipamente IT, deținut de Sergiu Marian Cazan.
CITEȘTE ȘI VIDEOCONFERINȚA E-commerce Profit.ro - Guvernul ia în calcul achiziția de acțiuni la companii, ca măsură de a evita blocaje economice cauzate de coronavirusViggo Fashion International SRL, producător de haine pentru bărbați deținut de Ionuț Marius Marin, brandul fiind lansat în parteneriat cu designerul Cătălin Botezatu. Firma a mai câștigat licitații publice pentru echipamente de protecție anti-coronavirus.
Asocierea formată din NHB Berteea EOOD Ruse Sucursala București (lider) și Muntenia Edil Construct SRL. NHB Berteea, înregistrată în Bulgaria, este controlată de soții Magda și Claudiu Petre și are ca afacere principală comerțul cu produse de îngrijire a pielii. Potrivit Newsweek, firma a încheiat, în perioada 15 martie - 1 aprilie, peste 170 de contracte de furnizare de măști, ochelari și costume de protecție. Muntenia Edil Construct este controlată de un anume Florin Moise și are ca obiect de activitate brokerajul în asigurări.
După cum a relatat în exclusivitate Profit.ro, ANPC a verificat în luna mai aproape 800 de firme care comercializează măști și mănuși de protecție, controalele fiind parte a campaniei derulate de către autoritate în perioada stării de urgență și a stării de alertă pentru verificarea de bunuri comercializate de firme în contextul epidemiei de coronavirus. ANPC nu a făcut, încă, publice rezultatele controalelor, însă datele obținute de Profit.ro prezintă o situație extrem de gravă. În timp ce masca de protecție a devenit obligatorie în multe situații, iar autoritățile atrag tot mai des populației atenția să respecte regulile pentru a încetini extinderea tot mai accelerată a virusului, 90% dintre măștile verificate de ANPC prezintă abateri de la prevederile legale în vigoare.