Guvernul Dăncilă este de acord cu legalizarea donațiilor de la pacienți pentru spitale, dar nu și pentru medici

Guvernul Dăncilă este de acord cu legalizarea donațiilor de la pacienți pentru spitale, dar nu și pentru medici
scris 3 apr 2018

Guvernul Dăncilă susține legalizarea posibilității ca pacienții să plătească suplimentar sau să ofere donații spitalelor și a propus Parlamentului chiar o formulă legală în acest sens, dar cu interdicția explicită pentru medicii de la stat. Senatorii, primii care dezbat un proiect de lege în acest scop, nu au ținut însă cont de poziția Executivului și se pregătesc să respingă inițiativa.

De ce este important: Pe fondul migrației medicilor români, din cauza câștigurilor mici din țară, au existat mai multe inițiative privind legalizarea ”atențiilor”/ ”șpăgii”, respectiv plăților efectuate de pacienți pentru medicii din spitalele de stat, pe lângă asigurările plătite la buget.

Urmărește-ne și pe Google News

Mai este bine de știut: Salariile medicilor vor crește cu cel puțin la 70% de la 1 martie, iar unele salarii vor depăși 4.000 de euro, conform actualilor guvernanți.

Primul șef de Guvern care a propus legalizarea ”șpăgii pentru medici” a fost Victor Ponta, care în vara anului 2015, i-a solicitat ministrului de pe atunci, Robert Cazanciuc, să elaboreze un proiect de lege prin care astfel de plăți să nu mai intre sub incidența Codului Penal. Ideea a iscat atunci critici vehemente, inclusiv din partea medicilor și nu a fost pusă în practică.

Profit.ro a relatat, la data respectivă, că Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că, potrivit legislației în vigoare, medicii nu pot primi atenții sau “donații”.

Senatorii dau voie medicilor specialiști să elibereze rețete compensate și gratuite. CNAS - obligată să încheie contracte cu aceștia CITEȘTE ȘI Senatorii dau voie medicilor specialiști să elibereze rețete compensate și gratuite. CNAS - obligată să încheie contracte cu aceștia

La finele anului trecut, parlamentarii USR au inițiat un proiect de lege care modifică și completează articolul 34 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/ 2003.

Articolul 34 prevede că (1) Personalul medical sau nemedical din unitățile sanitare nu are dreptul sa supună pacientul nici unei forme de presiune pentru a-l determina pe acesta sa îl recompenseze altfel decât prevăd reglementările de plata legale din cadrul unității respective” și că ”(2) Pacientul poate oferi angajaților sau unității unde a fost îngrijit plăți suplimentare sau donații, cu respectarea legii”.

Termenul ”respectarea legii” nu trimite însă la niciun text de lege și, în mod concret, poate fi interpretat referindu-se la plăți pentru servicii la cerere, precum pentru anumite condiții de spitalizare, iar în cazul donațiilor ar presupune legalizarea actului de donație.

Proiectul de lege al USR elimină din lege sintagma ”plăți suplimentare”, autorii considerând tocmai că transpunerea sa în lege este neclară, dar menține posibilitatea pacientului de a oferi donații spitalului, nu și angajaților acestuia.

Proiectul mai stabilește că donația trebuie menționată în bugetul de venituri și cheltuieli a spitalului și afișată lunar pe o pagină de internet special creată de minister în acest scop.

Guvernul a transferat Primăriei Capitalei un teren în Pipera pentru construcția Spitalului Metropolitan: investiție de 300 milioane euro - ”în maximum 20 de ani” CITEȘTE ȘI Guvernul a transferat Primăriei Capitalei un teren în Pipera pentru construcția Spitalului Metropolitan: investiție de 300 milioane euro - ”în maximum 20 de ani”

Guvernul Dăncilă a transmis recent Parlamentului că este de acord cu un astfel de proiect de lege, prin care spitalele să poată primi plăți sau donații de la pacient, dar exclude de la asemenea beneficii medicii angajați cu contract de muncă în spitalele de stat.

Astfel, Guvernul amintește de faptul că, potrivit deciziei ÎCCJ medicii sau angajații spitalelor de stat nu pot primi plăți suplimentare sau donații de la pacient, așa că propune ca legea să nu se aplice cadrelor medicale cu contract de muncă în unitățile sistemului public de sănătate.

Guvernul Dăncilă este de acord cu legalizarea donațiilor de la pacienți pentru spitale, dar nu și pentru medici
Ministerul Sănătății încasează dividende în valoare de 2 milioane de lei de la Antibiotice Iași CITEȘTE ȘI Ministerul Sănătății încasează dividende în valoare de 2 milioane de lei de la Antibiotice Iași

Executivul a solicitat însă eliminarea prevederilor privind includerea donațiilor în execuția bugetară a unităților medicale, care este reglementată de legi specifice, atât la nivel central, cât și local.

Guvernul Dăncilă este de acord cu legalizarea donațiilor de la pacienți pentru spitale, dar nu și pentru medici

Senatorii din comisia de sănătate au ținut însă cont doar de ultima solicitare a Guvernului și doar cu acest argument, privind legile speciale care reglementează finanțarea spitalelor, au întocmit un raport de respingere a proiectului de lege pentru votul din plenul Senatului. Senatorii din comisie nu au acceptat, astfel, nici propunerea Guvernului de a interzice explicit o plată sau donație de la pacient către medic.

După votul din Senat, proiectul va fi transmis Camerei Deputaților, care va decide asupra acestuia, în calitate de for decizional al Parlamentului în domeniul sănătății. 

viewscnt
Afla mai multe despre
donatie
plata
suplimentar
spaga
medici
legalizare
proiect
parlament
guvern
dancila