Toate produsele electronice și electrocasnice, consolele de jocuri, calculatoarele, telefoanele mobile, jocurile și softurile acestora, chiar mașinile și utilajele care au computer de bord, GPS sau alte facilități electronice, trebuie să aibă meniul și setările în limba română, indiferent de țara de origine a acestora, prevede un proiect de lege.
Modificarea este pregătită în Parlament.
”Tendința de diversificare a produselor și serviciilor existente pe piață, precum și de interesul deosebit acordat protecției consumatorilor, impune adoptarea unor modificări la legea existentă pentru a garanta utilizarea facilă și produselor de către utilizator și pentru a ne alinia la dispozițiile asemănătoare din alte țări membre ale Uniunii Europene. Prin aceste modificări consumatorii vor fi protejați față de situațiile care pot apărea în urma achiziționării unor produse și utilizării în mod defectuos datorită neînțelegerii sau înțelegerii parțiale a setărilor sau indicațiilor afișate în altă limbă decât limba română”, arată inițiatorul legii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acum, Legea prevede doar că ”pentru produsele de folosință îndelungată, acestea trebuie să fie însoțite de certificatul de garanție și, dacă reglementările în vigoare prevăd, de declarația de conformitate, precum și de cartea tehnică ori de instrucțiunile de folosire, instalare, exploatare, întreținere, eliberate de către producător”.
Autorul proiectului propune introducerea prin lege a obligativității meniului și setărilor în limba română pentru toate produsele electronice și electrocasnice, consolele de jocuri, calculatoarele, telefoanele mobile, jocurile și softurile acestora, precum și pentru mașinile și utilajele care au calculator de bord, GPS sau alte facilități electronice.
De asemenea, certificatul de garanție, declarația de conformitate, cartea tehnică ori instrucțiunile de folosire, instalare, exploatare, întreținere, eliberate de către producător, vor fi redactate obligatoriu în limba română, prevede proiectul.
Inițiativa nu exclude însă ca meniurile, setările și documentele menționate să fie prezentate și în alte limbi.
CITEȘTE ȘI FOTO Google Maps a învățat română. De astăzi, aplicația include limba românăAutorul proiectului afirmă că astfel de prevederi vor duce la creșterea numărului de locuri de muncă pentru români.
”Obligativitatea folosirii limbii române de către toți producătorii va reprezenta și o oportunitate pentru piața muncii, fiind necesarea angajarea unui număr mare de români care să traducă aceste informații în limba română”, consideră inițiatorul.