Franța impune sancțiuni fără precedent împotriva mai multor grupuri farmaceutice din cauza stocurilor insuficiente de medicamente

Franța impune sancțiuni fără precedent împotriva mai multor grupuri farmaceutice din cauza stocurilor insuficiente de medicamente
scris 25 sep 2024

Autoritățile sanitare franceze au condamnat circa 10 grupuri farmaceutice, printre care compania franceză Biogaran și cea elvețiană Sandoz, la plata unei sume totale de opt milioane euro întrucât nu au menținut stocuri suficiente ale unor medicamente considerate esențiale, o sancțiune de o amploare inedită, pe fundalul penuriilor de medicamente din această țară, informează AFP.

''Agenția Națională pentru Securitatea Medicamentelor (ANSM) declară opt milioane de euro sancțiuni financiare împotriva laboratoarelor farmaceutice care nu au respectat cele patru luni de stoc de siguranță'', se afirmă în comunicatul publicat de această instanță franceză.

Urmărește-ne și pe Google News
Unul dintre cei mai mari angajatori din România trimite salariații în șomaj tehnic CITEȘTE ȘI Unul dintre cei mai mari angajatori din România trimite salariații în șomaj tehnic

Sancțiunile se înscriu în contextul unei înăspriri în ultimii ani a legii franceze față de grupurile farmaceutice în scopul consolidării obligațiilor acestora în materie de stocuri de medicamente, scrie Agerpres.

Măsurile, luate în contextul unei penurii de medicamente care se agravează de la an la an în această țară, obligă companiile să mențină stocuri pentru două luni, iar în anumite cazuri pentru patru luni pentru medicamente de interes terapeutic major.

În cazul acestor medicamente, o întrerupere a tratamentului poate pune în pericol viața pacientului pe termen scurt sau mediu.

Sancțiunile anunțate, care corespund unor lipsuri constatate în 2023, sunt fără precedent. În 2022, sancțiunile decretate au însumat puțin peste 500.000 de euro.

De data aceasta, sunt vizate circa 30 de referințe, care acoperă un spectru terapeutic larg.

''Lipsurile identificate, care vizează spre exemplu medicamente împotriva hipertensiunii, cancerului, antimicrobiene, medicamente din neurologie'', a explicat pentru AFP Alexandre de la Volpiliere, director general al ANSM. ''Nicio clasă, din păcate, nu este scutită de acest fenomen'', a adăugat el.

''Dintre laboratoare, principalele vizate sunt Biogaran, Sandoz, Viatris: cele mai mari sancțiuni vizează medicamente generice, care corespund principalelor deficiențe de aprovizionare care au fost constatate în ultimii ani'', a mai spus el.

Una dintre cele mai mari sancțiuni a fost impusă companiei Biogaran, liderul medicamentelor generice în Franța și filială a laboratorului Servier, pentru stocuri insuficiente ale unei molecule împotriva hipertensiunii.

VIDEO&FOTO Constructorul turc toarnă asfalt și noaptea pe Autostrada Ford. A adus aproape 400 muncitori CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Constructorul turc toarnă asfalt și noaptea pe Autostrada Ford. A adus aproape 400 muncitori

Problema nu afectează doar Franța: în aprilie 2023, pediatrii din diferite țări europene au alertat asupra unui risc pentru ''sănătatea copiilor și tinerilor noștri'' din cauza lipsei de medicamente în toată Europa. Statele Unite și Canada au fost, de asemenea, afectate.

Cauzele penuriei sunt multiple, iar adeseori sunt legate de contextul internațional: capacitatea de producție insuficientă, complexitatea liniilor de producție, creșterea nevoii de medicamente pe fondul îmbătrânirii populației, concentrarea producătorilor, dificultăți de aprovizionare cu materii prime, defecte de calitate ale medicamentelor, efectele crizelor internaționale, inflație etc. 

viewscnt
Afla mai multe despre
franța
medicamente