Europarlamentarii au adoptat o rezoluție privind utilizarea canabisului în scopuri medicale

Europarlamentarii au adoptat o rezoluție privind utilizarea canabisului în scopuri medicale
scris 14 feb 2019

Europarlamentarii au adoptat, miercuri seară, la Strasbourg, o rezoluție privind utilizarea canabisului în scopuri medicale și fac apel la statele membre ale Uniunii Europene să profite de potențialul acestor tipuri de medicamente.

Propunerea de rezoluție a fost depusă pe 16 ianuarie. În text se arată că niciun stat membru al UE nu autorizează fumatul canabisului în scopuri medicale și nu permite cultivarea la domiciliu a canabisului în scopuri medicale; convențiile ONU și dreptul internațional nu împiedică utilizarea canabisului sau a produselor pe bază de canabis în tratarea anumitor afecțiuni; nu există nicio reglementare internă a UE referitoare la introducerea pe piață a medicamentelor pe bază de canabis, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

„Este necesar ca CE și autoritățile naționale să coopereze la stabilirea unei definiții juridice a canabisului utilizat în scopuri medicale și să facă o distincție clară între medicamentele pe bază de canabis aprobate de EMA sau de alte agenții de reglementare, canabisul terapeutic care nu este susținut de studii clinice și alte utilizări ale canabisului (de exemplu, recreaționale sau industriale)”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Mai multe companii mari din zonele industriale Arad și Curtici își închid porțile sau mută liniile de producție în Ungaria ori Macedonia, peste 5.000 de angajați vor fi concediați. Proprietarul Rosko Textil pleacă CITEȘTE ȘI Mai multe companii mari din zonele industriale Arad și Curtici își închid porțile sau mută liniile de producție în Ungaria ori Macedonia, peste 5.000 de angajați vor fi concediați. Proprietarul Rosko Textil pleacă

Rezoluția îndeamnă Comisia și statele membre să abordeze această problemă la nivelul entităților care reprezintă bariere de reglementare, financiare și culturale ce frânează cercetarea științifică în ceea ce privește utilizarea canabisului în scopuri medicale și cercetarea privind canabisul în general, dar și să definească condițiile necesare pentru desfășurarea de cercetări științifice independente și credibile, pe baza unei game largi de materiale, în ceea ce privește utilizarea canabisului terapeutic.

„Cercetarea privind eventualele beneficii ale medicamentelor provenite din canabis și ale canabisului în general a fost subfinanțată și ar trebui abordată în mod corespunzător în cadrul celui de-al nouălea program-cadru și în cadrul programelor naționale de cercetare, pentru a explora, printre altele, posibilele utilizări ale THC, CBD și ale altor canabinoide în tratamentul medical, precum și efectele acestora asupra corpului uman, incluzând aici învățămintele desprinse din experiența prescrierii în afara indicațiilor aprobate a canabisului”.

Uniunea Europeană ar trebui, de asemenea, să cerceteze mai mult și să stimuleze inovația cu privire la proiectele medicinei bazate pe canabis.

Apelul lor: lăsați medicii să prescrie medicamente pe bază de canabis. Eurodeputații au făcut apel la statele membre UE să permită medicilor să își folosească judecata proprie în vederea prescrierii unor astfel de medicamente.

Când va intra în vigoare, costurile acestor medicamente vor fi acoperite prin scheme de asigurare medicală, la fel ca alte tipuri de medicamente.

Această reglementare va aduce mai mulți bani la bugetul public, va limita piața neagră și va asigura calitate. În plus, va limita accesul minorilor la această substanță, au mai spus europarlamentarii.

Membrii PE au afirmat că există dovezi privind eficiența canabisului în creșterea poftei de mâncare și în limitarea scăderii în greutate asociată cu HIV/SIDA. Canabisul utilizat în scop medical poate diminua simptomele unor boli mintale precum psihoze, sindromul Tourette, dar și în cazul epilepsiei, Alzheimer, cancer, artrite și glaucom. În plus, reduce riscul de obezitate și diabet și diminuează durerile menstruale.

În vreme ce Organizația Mondială a Sănătății a recomandat oficial că CBD, compusul canabisului, nu ar trebui să fie clasificat drept substanță controlată, legislația din statele membre UE diferă mult pe acest subiect.

viewscnt
Afla mai multe despre
canabis
medicina