După analiza prezentată de Profit.ro conform căreia numărul deceselor cauzate de Covid-19 este mai ridicat, ministrul Sănătății anunță: Sunt diferențe, cifrele sunt mai mari. Cel mai probabil este o sumă de erori umane

După analiza prezentată de Profit.ro conform căreia numărul deceselor cauzate de Covid-19 este mai ridicat, ministrul Sănătății anunță: Sunt diferențe, cifrele sunt mai mari. Cel mai probabil este o sumă de erori umane

Ministrul Sănătății. Inquam Photos/Octav Ganea

scris 9 mai 2021

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, spune că există diferențe între numărul de decese cauzate de COVID-19 raportate în Corona Forms și alte baze de date de raportare, precizând că în această situație s-a ajuns printr-o sumă de erori umane.

Ioana Mihăilă a fost întrebată, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, dacă atunci când cineva spune că în România au murit 28.000 de oameni din cauza COVID-19, această cifră este corectă, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului CITEȘTE ȘI Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

“Conform datelor preliminare pe care comisia ni le-a pus la dispoziție, cifrele sunt mai mari (…) Nu avem încă un raport final al comisiei, cu mențiunea că s-ar putea ca o cifră exactă să nu o avem în perioada imediat următoare. Da, există diferențe între numărul de decese raportate în Corona Forms, baza de date care dă cifra oficială, și alte baze de date de raportare”, a transmis ministrul Sănătății.

Mihăilă a explicat de ce sunt atât de multe baze de date în care sunt raportate decesele de COVID.

Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii

“Ele au fost dezvoltate la momente de timp diferite în evoluția pandemiei, atunci când ne referim la bazele de date, dar am început să colectăm date și de la alte surse pentru a avea niște chei de verificare a celor două baze de date. Aceste chei de verificare nu s-au potrivit cu niciuna dintre bazele de date, dar tind mai degrabă spre numărul mai mare de decese raportat în baza de date inițială în alerte MS, baza inițială de date unde decesele se raportează numeric decât în CoronaForms. Nu sunt rezultatele finale”, a transmis Mihăilă.

Întrebată de realizatorul Sebastian Zachmann cu cât este considerabil mai mare această cifră din datele preliminare, dacă vorbim de 50 de mii de morți sau de 29 de mii de morți în loc 28 de mii, Ioana Mihăilă a răspuns: “Cred că cu toții ne putem uita dacă dorim, și fără să avem aceste rapoarte oficiale, la excesul de mortalitate raportat de Institutul Național de Statistică. Iar excesul de mortalitate este undeva la 40.000 atunci când comparăm anul 2020 cu anul 2019. Cu mențiunea că acest exces de mortalitate nu e obligatoriu să fie doar din cauza infecțiilor cu coronavirus, pentru că nu trebuie să uităm că, din păcate, anul 2020 a fost și un an în care accesul la alte servicii medicale pentru pacienții non-COVID a fost diminuat. (…)

”Niciodată nu s-a vehiculat acest număr de 50.000 de decese. (…) M-aș feri să confirm pentru o cifră exactă până nu am raportul comisiei”, a adăugat ministrul.

Ministrul Sănătății a afirmat că, după comunicarea datelor finale, o să ceară o analiză a proceselor, deoarece cel mai probabil s-a înregistrat o sumă de erori umane.

“Cred că următorul pas va fi să cer o analiză a proceselor, pentru că cel mai probabil este o sumă de erori umane. Și atunci când avem această sumă de erori umane, e important să analizăm procesele, să vedem unde și din ce cauză s-au produs acele erori umane și să vedem ce proceduri trebuie să adoptăm pentru a reduce la minim riscul acesta de erori umane”, a declarat Mihăilă.

Ministrul a fost întrebat dacă exclude posibilitatea să fie rea voință sau intenție din partea unor medici sau manageri de spital în raportarea acestor cifre false și dacă a existat o ingerință politică în aceste raportări.

“Nu le-aș spune cifre false, le-aș spune diferențe de raportare. Pentru a ajunge la astfel de cifre, rezultatele inadecvate au venit din toate județele țării, de la mai multe unități sanitare, așa că exclud posibilitatea existenței unei înțelegeri între tot acest personal medical sau auxiliar care a raportat. (…) Ca să pot spune cu certitudine că a fost sau nu a fost o ingerință politică, cred că trebuie să ne uităm mai atent la cifre și că această analiză va dura mai mult, ce vreau să cred este că nu a fost o ingerință politică”, a mai afirmat Ioana Mihăilă.

 Profit.ro a anunțat anterior că noile date ale Institutului pentru Metrică și Evaluare a Sănătății (IHME) de la Universitatea din Washington indică faptul că pandemia de Covid-19 ar fi provocat aproximativ 6,9 milioane de decese la nivel global, mai mult decât dublu comparativ cu cifrele raportate oficial de autorități. În România, numărul deceselor cauzate de infecțiile cu noul coronavirus ar fi de 3 ori mai mare decât indică datele oficiale, susține sursa citată.

Contactat de Profit.ro, secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a spus că nu comentează cifrele și că vrea să vadă mai întâi pe ce anume se bazează institutul când avansează astfel de date. "Trebuie mare atenție când lucrăm cu așa ceva", a completat Arafat.

Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului CITEȘTE ȘI Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului

Luna trecută, în prima sa ieșire publică de la demiterea din funcția de ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu a susținut că "există indicii" că decesele COVID-19 nu ar fi raportate corect și că numărul ar fi mai mare decât în realitate, cerându-i premierului Florin Cîțu să revadă metotologia de raportare "făcută în guvernarea PNL".

Analiza IHME a constatat că decesele cauzate în mod direct de Covid-19 ar fi semnificativ subraportate în aproape fiecare țară. Multe decese rămân neraportate, deoarece statele anunță doar decesele din spitale sau cele ale persoanelor confirmate cu infecție Covid-19, potrivit Institutului.

În multe locuri, sistemele slabe de raportare a sănătății și accesul scăzut la asistența medicală măresc provocările privind monitorizarea deceselor cauzate de pandemie.

Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii

“Pe cât de cumplită pare pandemia Covid-19, această analiză arată că prețul real este semnificativ mai ridicat. Înțelegerea numărului real de decese provocate de Covid-19 nu doar că ne ajută să apreciem amploarea acestei crize globale, dar oferă și informații valoroase factorilor de decizie care elaborează planuri de răspuns și recuperare”, spune directorul IHME, Christhopher Murray.

Potrivit analizei, Statele Unite ar fi înregistrat până acum mai multe decese cauzate de Covid-19 decât orice altă țară - în total peste 905.000 de morți, comparativ cu puțin peste 574.000 de decese raportate oficial de autorități.

Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III) CITEȘTE ȘI Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III)

Pe regiuni, America Latină și Caraibe, Europa Centrală, Europa de Est și Asia Centrală au fost cele mai afectate în ceea ce privește numărul total de decese. Cifrele vizează doar decesele cauzate direct de virusul SARS-CoV-2, nu și decesele înregistrate pe fondul întreruperii accesului la sistemele de sănătate în pandemie.

România se află, în analiză, pe locul 19 în lume după numărul deceselor provocate de Covid-19, cu 87.649 de decese indicate ca fiind în realitate în perioada martie 2020-mai 2021. Numărul deceselor puse oficial pe seama Covid-19 este însă de trei ori mai mic, respectiv 28.799 de decese raportate la persoanele diagnosticate cu infecție SARS-CoV-2 până pe 7 mai.

Profit.ro a semnalat în mai multe rânduri creșterea în exces a mortalității, despre care puteți citi aiciaiciaici sau aici.

IHME este o organizație independentă de cercetare în domeniul sănătății, care furnizează măsurători comparabile ale problemelor de sănătate din întreaga lume. Rapoartele Institututului au fost citate în trecut de Casa Albă și UNICEF, fiind urmărite îndeaproape de oficialii din domeniul sănătății publice.

Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer

Institutul și-a actualizat recent metodologia pentru estimarea numărului de decese cauzate de pandemie. Modelulul său epidemiologic a fost criticat anul trecut de specialiști din domeniu, cu argumentul că folosește metode deficitare, iar rezultatele sunt înșelătoare.

Pentru analiza prezentată acum, IHME a estimat numărul total de decese cauzate de Covid-19 comparând decesele indiferent de cauză anticipate pe baza tendințelor înregistrate înaintea izbucnirii pandemiei cu numărul real de decese indiferent de cauză consemnat în pandemie. Numărul deceselor “în exces” a fost ajustat ulterior pentru a elimina decesele atribuite indirect pandemiei (de exemplu, decesele persoanelor suferinde de afecțiuni non-Covid care au evitat instituțiile medicale), precum și decesele potențiale evitate în pandemie (scăderea numărului de decese cauzate de accidente rutiere, pe fondul restricțiilor de circulație).

Estimările rezultate includ, astfel, doar decesele cauzate de infecțiile cu virusul SARS-CoV-2, potrivit Institutului.

După analiza prezentată de Profit.ro conform căreia numărul deceselor cauzate de Covid-19 este mai ridicat, ministrul Sănătății anunță: Sunt diferențe, cifrele sunt mai mari. Cel mai probabil este o sumă de erori umane

Sursa: Date IHME, Profit.ro

viewscnt
Afla mai multe despre
decese covid 19
pandemie
mortalitate
ihme
institutul pentru metrica si evaluare a sanatatii
numar real decese covid