Comisia Europeană semnează al doilea contract pentru achiziția unui vaccin împotriva Covid-19

Comisia Europeană semnează al doilea contract pentru achiziția unui vaccin împotriva Covid-19
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 18 sep 2020

Comisia Europeană a semnat, vineri, un nou contract pentru achiziția unui potențial vaccin împotriva Covid-19. Acordul, semnat cu Sanofi-GSK, vizează cumpărarea a până la 300 milioane de doze de vaccin la nivelul UE.

Este al doilea contract pentru achiziția unui vaccin anti-Covid semnat la Bruxelles în numele statelor UE, după contractul încheiat cu AstraZeneca în august.

Urmărește-ne și pe Google News

Contractul va permite tuturor statelor membre ale UE să achiziționeze până la 300 de milioane de doze din vaccinul produs de Sanofi-GSK. În plus, statele membre pot dona doze rezervate țărilor cu venituri mici și medii. Sanofi și GSK se vor strădui, de asemenea, să furnizeze în timp util o parte importantă a ofertei lor de vaccinuri printr-o colaborare cu mecanismul privind accesul global la vaccinuri împotriva COVID-19 (COVAX) - pilonul privind vaccinurile din cadrul acceleratorului accesului la instrumentele de combatere a COVID-19 pentru țările cu venituri mici și medii, arată Comisia într-un comunicat.

SARS-CoV-2: Mai mult de 30 de milioane de contaminări și 940.000 de decese, în întreaga lume CITEȘTE ȘI SARS-CoV-2: Mai mult de 30 de milioane de contaminări și 940.000 de decese, în întreaga lume

“Prin contractul încheiat astăzi cu Sanofi-GSK, Comisia Europeană își arată încă o dată angajamentul de a asigura un acces echitabil la vaccinuri sigure, eficace și accesibile, nu numai pentru cetățenii săi, ci și pentru persoanele cele mai sărace și mai vulnerabile din lume. În curând vor fi încheiate acorduri cu alte companii și se va elabora un portofoliu diversificat de vaccinuri promițătoare, pe baza mai multor tipuri de tehnologii, ceea ce ne va spori șansele de a găsi un remediu eficient împotriva virusului, a declarat președinta Comisiei”, Ursula von der Leyen.

În paralel, Comisia va continua să negocieze acorduri similare cu alți producători de vaccinuri, potrivit Executivului de la Bruxelles, care amintește că a finalizat discuții preliminarii și cu Johnson & Johnson, CureVac și Moderna.

Sanofi și GSK elaborează un vaccin recombinant împotriva COVID-19, folosind tehnologii inovatoare de la ambele companii, potrivit Comisiei. Sanofi va contribui cu antigenul proteinei S a COVID-19, care se bazează pe tehnologia ADN-ului recombinant. GSK va contribui cu tehnologia sa adjuvantă, deosebit de importantă într-o situație de pandemie, deoarece poate reduce cantitatea de proteine necesară per doză, permițând producerea mai multor doze de vaccin și contribuind, prin urmare, la protejarea unui număr mai mare de persoane. 

“Combinația dintre un antigen proteic și un adjuvant este bine documentată și utilizată într-o serie de vaccinuri disponibile în prezent pentru îmbunătățirea răspunsului imunitar. Aceasta poate, de asemenea, să îmbunătățească probabilitatea de a elabora un vaccin eficace care poate fi fabricat la scară largă”, arată Comisia.

Companiile au demarat un studiu de fază 1/2 în septembrie, care va fi urmat de un studiu de fază 3 până la sfârșitul anului 2020. Dacă aceste etape se desfășoară cu succes și sub rezerva unor considerente de reglementare, companiile urmăresc să pună vaccinul la dispoziția publicului până în a doua jumătate a anului 2021.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
sanofi-gsk
vaccin covid
vaccin coronavirus
contract achizitie vaccinuri
pandemie
astrazeneca