Cererea de pastile cu iod a crescut masiv în Europa Centrală și de Est, după ce Putin a amenințat cu războiul nuclear

Cererea de pastile cu iod a crescut masiv în Europa Centrală și de Est, după ce Putin a amenințat cu războiul nuclear
scris 3 mar 2022

 

Invazia rusească din Ucraina și comentariile lui Vladimir Putin care a amenințat cu războiul nuclear au produs un val de teamă în Europa Centrală, acolo unde oamenii au început să facă stocuri de pastile cu iod, acestea fiind considerate ca eficiente împotriva radiațiilor.

Urmărește-ne și pe Google News

„În ultimele șase zile, farmaciile bulgare au vândut la fel de mult iod cât vând deobicei într-un an întreg. Unele farmacii au rămas deja fără stocuri. Am comandat cantități noi, dar mi-e teamă că nu ne vor ajunge prea mult timp”, spune Nikolai Kostov, șeful Uniunii Farmaciilor din Bulgaria, conform Reuters.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori CITEȘTE ȘI Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori

„E un pic de nebunie”, spune și reprezentanta unui lanț de farmacii în Cehia, acolo unde magazinele au rămas fără pastile de iod, arată Digi 24

Iodul, administrat sub formă de pastile sau sirop, este considerat a fi capabil să protejeze organismul de cancerul de tiroidă provocat de expunerea la radiații.

Oficialii din regiune au recunoscut că există această cerere crescută de iod, însă spun că în acest moment nu este cazul de așa ceva și că iodul nu ar ajuta în cazul unui război nuclear.

În Polonia, numărul farmaciilor care vând iod a crescut de mai mult de două ori, conform unui site polonez care ajută pacienți să găsească cea mai apropiată farmacie care are în stoc medicamentul de care au nevoie.

Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

„Datele ne arată că interesul pentru achiziționarea de iod a crescut de 50 de ori de joia trecută”, spune unul dintre fondatorii site-ului.

Informațiile de săptămâna trecută, când rușii au preluat controlul asupra centralei nucleare dezafectate de la Cernobîl, au produs nervozitate printre locuitorii Europei Centrale și de Est, în condițiile în care nivelul radiației a crescut la Cernobîl, în urma invaziei rusești.

Conform experților ONU, deși nivelul radiațiilor a crescut la Cernobîl, el nu reprezintă un pericol pentru locuitorii Europei.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
pastile iod
război nuclear