Aproape 60 de producători și distribuitori angro care dețin autorizații de punere pe piață pentru medicamente au fost sancționați de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), anul trecut și de la începutul acestui an, după ce au fost descoperite mai multe nereguli, printre care raportări lunare incomplete sau eronate, nerespectarea legii sănătății sau a condițiilor de autorizare, dar și distribuție angro de medicamente cumpărate din farmacii, situație semnalată, vineri, de ministrul Sănătății, Florian Bodog.
Purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, Anca Crupariu, a declarat, pentru News.ro că în 2016 au fost date 36 de sancțiuni contravenționale.
TABELUL cu firmele sancționate
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În cazul a 13 firme, pe lângă sancțiunile contravenționale a fost luată și măsura suspendării autorizațiilor de distribuție angro a medicamentelor, anul trecut, iar de la începutul acestui an, până în 3 aprilie, au fost aplicate 21 de sancțiuni contravenționale, în cazul a patru societăți fiind decisă și suspendarea autorizației de distribuție angro de medicamente.
Lista unităților sancționate, inclusiv pentru distribuție angro de medicamente cumpărate din farmacii, este postată pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, iar potrivit acesteia firmele care au fost sancționate cu suspendarea autorizației pentru distribuție angro de medicamente cumpărate din farmacii sunt Star Pharma Distribution S.R.L., Life Plus Generation S.R.L. și Eurofarmacare S.R.L.
Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat, vineri, că sunt farmacii care vând angro distribuitorilor, o situație la care nu credea vreodată că se va ajunge, în condițiile în care legislația nu permite astfel de situații. Bodog a precizat că, într-un astfel de caz, în urmă cu trei-patru săptămâni, autorizația unui depozit a fost retrasă, iar farmacia a primit o amendă de 2.000 de lei.
Ministrul Sănătății a spus că legislația va fi modificată, pentru ca în astfel de cazuri să poată fi ridicată și autorizația farmaciei, așa cum se întâmplă acum în cazul depozitului, iar exportul paralel de medicamente va fi blocat.
Marius Tănase, consilier la Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, a precizat că au fost identificate, de-a lungul timpului, cazuri în care unii distribuitori își procură marfa din farmacie, ei fiind pedepsiți conform procedurilor legale.
"Farmaciile nu au voie să vândă decât populației. Au fost mai multe cazuri pe care le-am identificat. Sunt mai mulți pe care i-am identificat ca având preponderent activitate de export paralel și îi supraveghem. Ei trebuie să distribuie în principal pacienților de pe teritoriul României. Sunt 450 de distribuitori autorizați în România”, a precizat Marius Tănase.