Antibiotice Iași a adjudecato nouă licitație pe cea mai mare piață europeană pentru produse antiinfecțioase din gama penicilinelor sterile injectabile, organizată de Autoritatea Națională de Sănătate din Marea Britanie.
Contractul, în valoare de 5 mil. euro, se va derula pe o perioadă de doi ani (2023-2025) și vizează livrări lunare către spitalele din Regatul Unit a 5 peniciline betalactamice. În acest mod, compania consolidează cota de piață actuală care, în funcție de produs, este de 20% până la 50% din consumul național al Marii Britanii.
“Suntem mândri de acest nou rezultat obținut în Marea Britanie, este a doua oară consecutiv când adjudecăm o licitație atât de importantă pe o piață europeană, care ne plasează în topul jucătorilor mondiali de peniciline sterile injectabile. Este o realizare care îmbină competitivitate, calitate la cele mai înalte standarde de siguranță și eficiență terapeutică și un supply-chain optim. Acest fapt reprezintă o premisă în atingerea obiectivelor ambițioase pe care ni le-am asumat în planul nostru de afaceri “The Future Together” care pentru piața externă presupun dublarea cifrei de afaceri în orizontul următorilor 7 ani”, a declarat Ioan Nani, director general Antibiotice Iași
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Planul de Dezvoltare Strategică al companiei “The Future Together 2020-2030” are ca obiectiv, în orizontul anilor 2030, atingerea unui potențial de creștere al afacerii la 250 mil. euro și a unei profitabilități de 50 mil. euro, precum și dublarea cifrei de afaceri la export, prin expansiune internațională adaptată la modele de business diferențiate pe zone geografice, precum și majorarea cotelor de piață deținute atât în România cât și pe piețele internaționale.
Totodată, valorificarea echilibrată a capacităților de producție, asimilarea a 100 noi produse în portofoliu prin dezvoltarea activităților de cercetare, investiții strategice în noi capacități de fabricație, tehnologii de cercetare și inovare, digitalizare proceselor, îmbunătățirea eficienței consumului de energie, alături de adaparea la noile tendințe privind atractivitatea locului de muncă, creșterea satisfacției angajaților, work-life balance și evoluția în carieră, reprezintă parte din premisele planului.
Rezultate care vor contribui la atingerea țintelor propuse în planul de afaceri al companiei, reprezintă și creșterea cotelor de piață câștigate pe alte două piețe strategice ale companiei, Statele Unite și Vietnam. Acest lucru se datorează majorării vânzărilor pe segmentul hospital de peniciline sterile injectabile, estimate a fi mai mari cu 50% pe piața SUA și dublate pe piața Vietnamului.
Antibiotice Iași este lider în producția de pulberi sterile injectabile din România, (60,1% cotă de piață), fiind o companie de importanță strategică pentru sistemul de sănătate românesc. A realizat, în primul trimestru, venituri din vânzări de 178,72 milioane lei, în creștere cu 39,36% față de cele de 128,24 milioane lei din perioada similară a anului trecut. Acestea au fost realizate în sumă de 64,80 milioane lei prin livrările la export. De asemenea, compania publică și structura detaliată a acestor vânzări pe clase terapeutice.
În același interval de raportare, cheltuielile cu materiile prime au urcat cu 23,37%, la 36,63 milioane lei, de la 29,69 milioane lei, iar cheltuielile cu remunerarea angajaților s-au mărit cu 25,08%, la 33,36 milioane lei, de la 26,67 milioane lei. Astfel, compania raportează o explozie de peste 2,5 ori a profitului net, la 22,20 milioane lei, de la 8,63 milioane lei la T1 2022.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Deal-ul Romgaz-Duro Felguera pentru finalizarea Iernut. Cât încasează RomelectroLa data de 31 martie, activele totale ale Antibiotice se ridicau la 914,04 milioane lei, fiind cu 6,72% mai mici decât cele de 856,47 milioane lei de la sfârșitul anului trecut. În aceeași perioadă, datoriile totale au urcat cu 16,44%, la 250,40 milioane lei, de la 215,04 milioane lei.
Antibiotice Iași, companie deținută în proporție de 53,02% de Ministerul Sănătății, este listată la cota Bursei de Valori București și alt acționar semnificativ este SIF Oltenia (SIF5), cu o participație de 26,55% din titluri. La ultima cotație de închidere, de 0,5580 lei/acțiune, capitalizarea de piață a societății este de 374,60 milioane lei (75,72 milioane euro).