Administrația Biden a creat condițiile pentru confiscarea brevetelor anumitor medicamente costisitoare de la producătorii de medicamente, într-un nou efort de a reduce prețurile mari ale medicamentelor și de a promova mai multă concurență în sectorul farmaceutic, transmite CNBC.
Administrația a dezvăluit un cadru legal care subliniază factorii pe care agențiile federale ar trebui să îi ia în considerare pentru a decide dacă să utilizeze o politică controversată, privind drepturile acordate guvernului federal, pentru a confisca brevete pentru medicamentele dezvoltate din fondurile contribuabililor și a le pune la dispoziția altor companii farmaceutice dacă populaîia nu are un acces rezonabil la medicație, scrie News.ro.
Acest lucru ar putea duce la dezvoltarea de alternative generice la prețuri mai mici, care ar putea reduce profiturile principale ale companiilor de medicamente și ar putea reduce costurile pentru pacienți.
Pentru prima dată, oficialii pot acum să ia în considerare prețul unui medicament atunci când decid să treacă peste un brevet.
”Vom preciza că, atunci când companiile de medicamente nu vor vinde medicamente finanțate de contribuabili la prețuri rezonabile, vom fi pregătiți să permitem altor companii să furnizeze acele medicamente pentru mai puțin”, a spus consilierul economic național al Casei Albe, Lael Brainard, în timpul unui apel cu reporterii, miercuri.
Nu este clar dacă și cum agențiile federale vor folosi drepturile de a interveni potrivit noilor reguli.
În special, ”nicio agenție până în prezent” nu a exercitat politica, care a apărut în temeiul Legii Bayh-Dole din 1980, a declarat miercuri un înalt oficial al administrației reporterilor.
Cadrul de reglementări va fi deschis comentariilor publice timp de 60 de zile.
Anunțul administrației urmează unei revizuiri de aproape nouă luni a drepturilor de intervenție ale guvernului federal, care urmărea actualizarea cadrului de utilizare a politicii. De asemenea, vine în momentul în care președintele Joe Biden face din scăderea prețurilor medicamentelor din SUA un pilon cheie al agendei sale de îngrijire a sănătății și al platformei de realegere pentru 2024.
Presiunea politică a împins companiile din domeniul sănătății să-și lanseze propriile eforturi pentru a reduce prețurile medicamentelor.
CVS a dezvăluit marți un nou model de preț al medicamentelor eliberate pe bază de rețetă, care ar putea reduce costurile pentru pacienții de la ghișeul farmaciei.
CITEȘTE ȘI Bittnet cumpără integral Dataware ConsultingAproape trei din zece americani au dificultăți să plătească pentru medicamentele de care au nevoie, potrivit unui sondaj din iulie al organizației de cercetare a politicilor de sănătate KFF. Și unele cercetări sugerează că pacienții din SUA cheltuie cu aproximativ 1.200 de dolari mai mult de persoană pe medicamente eliberate pe bază de rețetă decât cei din orice altă țară.
Cu toate acestea, contribuabilii au cheltuit zeci de miliarde de dolari pentru a finanța sute de medicamente în ultimul deceniu, despre care administrația Biden consideră că ar putea justifica mai multe acțiuni guvernamentale de reducere a prețurilor.
Noul impuls al administrației ar putea avea în cele din urmă ramificații majore pentru industria farmaceutică, care a susținut de mult timp că politica descurajează cercetarea și dezvoltarea de noi medicamente.
Producătorii de medicamente au susținut că confiscarea brevetului pentru un medicament face ca tratamentul să fie vulnerabil la concurență, ceea ce poate reduce veniturile unei companii și poate limita cât de mult poate reinvesti în dezvoltarea de medicamente.
Această respingere a făcut guvernul federal să fie reticent să folosească drepturile de intervenție, în trecut, ceea ce i-a frustrat pe progresiști de pe Capitol Hill.
Joi, senatorul Elizabeth Warren a declarat pentru CNBC că noul cadru al administrației Biden ”folosește abordarea corectă în ansamblu, care constă în utilizarea fiecărui instrument din cutia de instrumente pentru a reduce prețurile medicamentelor”.
CITEȘTE ȘI „Este cu adevărat un nou început”: Polonia anunță că va construi 24 de reactoare modulare de mici dimensiuni”Când nu există concurență pe o piață, atunci asta cade greu asupra oamenilor care au nevoie de acel medicament. De asemenea, cade greu asupra contribuabililor care ajung să plătească prin alte programe guvernamentale”, a spus democrata din Massachusetts.
Ea a adăugat că drepturile guvernului federal există în lege de mult timp. Dar această putere nu a fost „primită și folosită foarte agresiv”, așa că este bucuroasă să vadă că administrația „se mișcă în această direcție”.
Între timp, cel mai mare grup de lobby al industriei farmaceutice a criticat efortul administrației Biden de a-și exercita drepturile de intervenție.
”Acesta ar fi încă o pierdere pentru pacienții americani care se bazează pe colaborarea sectorului public-privat pentru a promova noi tratamente și tratamente”, a declarat un purtător de cuvânt al Pharmaceutical Research and Manufacturers of America, care reprezintă producători de medicamente precum Pfizer, Eli Lilly și Johnson & Johnson .
”Administrația ne trimite înapoi într-o perioadă în care cercetările guvernamentale stăteau pe un raft, fără a aduce beneficii nimănui.”
Atât administrația Obama, cât și cea Trump au respins cererile de intervenție din partea parlamentarilor și a susținătorilor pacienților. Administrația Trump a propus chiar o regulă care să împiedice guvernul să-și exercite politica bazată doar pe prețul ridicat al unui medicament.
Administrația Biden a ales să nu finalizeze această propunere la începutul acestui an, potrivit unui comunicat al Casei Albe de joi. Dar administrația Biden s-a ferit, de asemenea, să folosească drepturile de intervenție, până acum.
În martie, administrația a refuzat să spargă brevetul pentru medicamentul costisitor pentru cancerul de prostată Xtandi al Astellas Pharma și Pfizer.
Producătorii de medicamente percep mai mult de 150.000 de dolari pe an pentru Xtandi în SUA înainte de asigurări și alte reduceri, dar percep o fracțiune din acest preț în alte țări dezvoltate.
Administrația Biden a încercat să scadă prețurile medicamentelor în alte moduri, cum ar fi acordarea Medicare-ului puterea de a negocia prețurile medicamentelor pentru prima dată în istoria de 60 de ani a programului federal, ca parte a Legii de reducere a inflației.
Dar Xtandi a fost exclus din primele zece medicamente pe care guvernul le-a ales pentru negocieri, ceea ce a determinat Astellas Pharma să renunțe la un proces pe care l-a intentat pentru a opri discuțiile despre preț.
CITEȘTE ȘI FOTO Operatorul centralei nucleare Cernavodă va începe, cu un gigant francez, producția de tratamente pentru cancerTot joi, administrația Biden a dezvăluit eforturile care vizează contracararea practicilor anticoncurențiale ale marilor companii din domeniul sănătății.
Unele vizează firme de capital privat, care au cumpărat cabinete medicale, case de bătrâni și alți furnizori de servicii medicale.
Proprietatea de capital privat în industria sănătății a crescut, cu tranzacții de aproximativ 750 de miliarde de dolari între 2010 și 2020, potrivit unui raport al Institutului American Antitrust.
Administrația este îngrijorată de faptul că proprietarii corporativi ”își maximizează profiturile în detrimentul sănătății și siguranței pacienților, crescând în același timp costurile atât pentru pacienți, cât și pentru contribuabili”, potrivit unei fișe informative a Casei Albe.