Ziua și recordul pe piața de electricitate din România. Prețul orar a ajuns la 630 de lei, cu numai 50 de lei sub maximul istoric înregistrat în urmă cu 2 ani

Ziua și recordul pe piața de electricitate din România. Prețul orar a ajuns la 630 de lei, cu numai 50 de lei sub maximul istoric înregistrat în urmă cu 2 ani
scris 15 ian 2019

Capacitatea de producție redusă, greva declanșată de minerii din Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia) și importurile masive din ultimul timp, inclusiv în zile cu producție ridicată de energie eoliană, au majorat acum prețul orar spot al electricității la maximul ultimilor doi ani, 630 de lei/MWh, cu aproximativ 20 de lei peste prețul maxim al aceleiași perioade înregistrat ieri.

Un preț mai ridicat decât cel de 630 lei pentru energia electrică livrată miercuri în intervalul orar 17-18 a mai fost realizat doar în luna februarie 2017, când acesta a înregistrat maximul istoric de 680 lei/MWh.

Urmărește-ne și pe Google News
De ce ai apela la un coworking space? CITEȘTE ȘI De ce ai apela la un coworking space?
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În ceea ce privește prețul mediu zilnic pentru ziua de miercuri, acesta a fost de 416 lei/MWh (sau 89,10 euro), cu 8,75% mai redus decât cel realizat în ultima ședință de tranzacționare, pentru curentul livrat marți.

Prețul din România este cu 0,5 euro peste cel din Ungaria, cu 32 de euro peste cel din Slovacia și cu 42 de euro peste cel din Cehia, piețe cu care este interconectată.

Își mai poate asigura România consumul de energie din resurse proprii? Transelectrica anticipa de mulți ani deficitul de producție din iarna aceasta CITEȘTE ȘI Își mai poate asigura România consumul de energie din resurse proprii? Transelectrica anticipa de mulți ani deficitul de producție din iarna aceasta

Marți dimineață, România importa și 900 MW la o producție ridicată de energie eoliană, de peste 2.300 MW. Producția pe cărbune, în schimb, se situa doar la 1.700 MW (după ce în weekend a fost și de 2.500 MW), iar cea pe hidrocarburi la 1.500 MW (de la un maxim de peste 2.000 MW zilele trecute.

Motivul: marți dimineață, producția pe gaz a fost afectată de două avarii înregistrate, una la o unitate de la Iernut, care între orele 10 și 11 a funcționat la o capacitate de doar 85 MW din totalul de 188, și alta la două unități de la București Vest, care între orele 7 și 12 au avut întreaga capacitate de 171 MW afectată.

În ceea ce privește producția pe cărbune, pe lângă avariile mai vechi de acum câteva zile de la Mintia (cazan spart, capacitate totală avariată 190 MW), între orele 10 și 15 nu a funcționat nicio unitate de la Turceni (3 - cu o capacitate totală de 298 MW). Aceasta se adaugă altei unități de la Turceni, 4, care de 3 zile este avariată, având cazanul spart. Unitatea 4 este programată a fi repornită miercuri.

Negocierile de luni de la Ministerul Energiei dintre greviștii de la CE Oltenia (companie cate produce aproximativ o pătrime din energia electrică pe timp de iarnă), conducerea companiei și minister nu par a fi ajuns la niciun rezultat palpabil, ele urmând a continua. Drept urmare, minerii de la cele zece cariere ale Complexului Energetic Oltenia (CEO) par a fi deciși să-și continue protestele fiind nemulțumiți de voucherele de vacanță oferite de minister și de o creștere salarială de 10-12%, zic oficialii, 8,2%, zic sindicaliștii, mult sub solicitarea de 45% a greviștilor.

De altfel, din totalul puterii instalate din România, de peste 20.000 MW, rareori nivelul total al producției a depășit 10.000 MW, adică 50%.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
energie
electricitate
pzu
greva
importuri