După greva de la Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia), alte mii de mineri se pregătesc să protesteze, cei de la Complexul Energetic Hunedoara (CEH). Sindicatul Solidaritatea Hunedoara s-a solidarizat cu greviștii de la CE Oltenia și a anunțat, printr-un comunicat de presă, că, în prezent “caută soluții legale de a trece la manifestări de protest pentru a susține, în semn de solidaritate, revendicările colegilor din cadrul CE Oltenia”.
Comunicatul este semnat de președintele sindicatului, Cristian Iștoc, și mai precizează că, în opinia membrilor, “politica de falimentare a producătorilor de energie pe cărbune, dusă de oficialii Ministerului Energiei, este principalul motiv care a alimentat starea de nemulțumire a salariaților din CE Oltenia, precum și situația economico-financiară în care se află societatea, fapt ce a creat o serie de nemulțumiri legate de nivelul de salarizare al angajaților”.
Sindicatul Solidaritatea Hunedoara recomandă salariaților CE Oltenia să nu ia în considerare amenințările venite din partea administrației sau a ministerului, dar să rămână în zona de legalitate: cu acest protest spontan, pentru a nu oferi portițe legale prin care protestatarii să fie sancționați.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Negocierile de luni de la Ministerul Energiei dintre greviștii de la CE OLtenia, conducerea companiei și minister nu par a fi ajuns la niciun rezultat palpabil, ele urmând a continua. Drept urmare, minerii de la cele zece cariere ale Complexului Energetic Oltenia (CEO) par a fi deciși să-și continue protestele fiind nemulțumiți de voucherele de vacanță oferite de minister și de o creștere salarială de 10-12%, zic oficialii, 8,2%, zic sindicaliștii, mult sub solicitarea de 45% a greviștilor.
CITEȘTE ȘI Prețul energiei electrice pentru ziua de marți se apropie de 100 euro, record al ultimilor 2 ani, ca urmare a importurilor ridicate și a grevei minerilor de la CE OlteniaÎn plus, greviștii au fost amenințați de secretarul de stat Doru Vișan, care a anunțat că a “înștiințat organele statului” și, în cazul în care “este pusă în pericol securitatea energetică, vom acționa ca atare”.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei, discuțiile de luni “discuțiile au condus spre trei măsuri: Acordarea de vouchere de vacanță pentru angajații CEO începând cu 1 mai 2019, creșterea cu 12% a salariilor personalului din sectoarele de productie și analiza reducerii unor cheltuieli, altele decât cele salariale, pentru noi creșteri ale veniturilor angajaților CEO.
CITEȘTE ȘI FOTO Prețul electricității a sărit de 600 lei/MWh. Greva de la CE Oltenia s-a extins. Negocieri la Ministerul EnergieiNumai că, potrivit presei locale, liderii a două sindicate, Energia Rovinari și cel de la termocentrala Turceni, au anunțat că propunerea de majorare salarială a fost de doar 8,2%, pe care au refuzat-o.
Situația de la CE Hunedoara este mai gravă decât cea de la CE Oltenia, pe 31 decembrie fiind disponibilizați 850 de angajați.
CE Hunedoara este un producător român de energie electrică și termică deținut de stat, care exploatează, de asemenea, minele de cărbune superior pentru a-și alimenta centralele electrice. Cu sediul la Petroșani, CE Hunedoara deține o cotă de piață de aproximativ 5% din producția de energie electrică din România și are circa 6.600 de angajați.
CITEȘTE ȘI România poate ajunge în situația Bulgariei din 2017, când Sofia a cerut de urgență electricitate, fiind refuzată însă de Guvernul de la București VIDEO Greva izbucnită în sistemCompania datorează în prezent 547 de milioane de euro diferitelor organisme de stat din România, inclusiv banii primiți prin împrumuturile care fac obiectul investigației privind ajutoarele de stat