Prețul energiei electrice pentru ziua de marți se apropie de 100 euro, record al ultimilor 2 ani, ca urmare a importurilor ridicate și a grevei minerilor de la CE Oltenia

Prețul energiei electrice pentru ziua de marți se apropie de 100 euro, record al ultimilor 2 ani, ca urmare a importurilor ridicate și a grevei minerilor de la CE Oltenia
scris 14 ian 2019

Prețul mediu al energiei electrice cu furnizare în ziua de marți s-a majorat cu 12%, ajungând la 97,63 euro/MWh (456,74 lei/MWh), preț nemaintâlnit din februarie 2017, când prețul mediu zilnic s-a situat și la peste 480 lei/MWh (108 euro/MWh).

Prețul orar maxim pentru curentul livrat în ziua de marți este de 611,28 lei/MWh pentru intervalul 17-18, la rândul său maxim al ultimilor doi ani. În februarie 2017, prețul orar maxim înregistrat a fost de 680 lei/MWh.

Urmărește-ne și pe Google News

Recordul precedent al ultimilor doi ani a fost înregistrat pe 10 ianuarie, când electricitatea cu livrare în intervalul orar 16-18 s-a tranzacționat cu 610 lei/MWh, în timp ce media zilnică a ajuns la un nivel record pentru aceeași perioadă, de 411 lei/MWh.

Prețul de pe piața pentru ziua următoare (PZU) din România este identic cu cel din Ungaria, însă dublu față de cel de pe celelalte piețe cu care este interconectată (Slaovacia și Cehia), ceea ce arată că, foarte probabil, cauzele majorării prețului sunt locale.

FOTO Prețul electricității a sărit de 600 lei/MWh. Greva de la CE Oltenia s-a extins. Negocieri la Ministerul Energiei CITEȘTE ȘI FOTO Prețul electricității a sărit de 600 lei/MWh. Greva de la CE Oltenia s-a extins. Negocieri la Ministerul Energiei

În dimineața zilei de luni, România importa și peste 700 MW în pofida unei producții de energie eoliană relativ ridicate de 1.500-1.700 MW. Energia produsă din cărbune era însă de sub 2.000 MW, după ce în Weekend aceasta ajunsese și la 2.500 MW.

O cauză ar putea fi generalizarea grevei minerilor de la Complexul Energetic Oltenia, reprezentanții cărora aflându-se deja la sediul Ministerului Energiei, pentru a discuta cu ministrul Anton Anton și cu reprezentanții conducerii companiei.

Potrivit presei locale, aproape toate unitățile miniere ale CEO sunt astfel în grevă, luni 2 alte cariere, Pinoasa și Roșia alăturându-se celorlalte șase care au declanșat greva spontană încă din weekend.

România poate ajunge în situația Bulgariei din 2017, când Sofia a cerut de urgență electricitate, fiind refuzată însă de Guvernul de la București VIDEO Greva izbucnită în sistem CITEȘTE ȘI România poate ajunge în situația Bulgariei din 2017, când Sofia a cerut de urgență electricitate, fiind refuzată însă de Guvernul de la București VIDEO Greva izbucnită în sistem

Presa locală îi citează pe greviști care susțin că “un grup de la termocentrala Turceni și unul de la Ișalnița au fost oprite din lipsă de cărbune, iar situația nu este deloc bună în condițiile în care stocurile sunt aproape goale”.

Conducerea companiei neagă aceste informații susținând că CE Oltenia funcționează normal, chiar dacă activitatea este oprită în toate carierele de lignit, însă stocurile de cărbune ale companiei sunt suficiente pentru o săptămână.

"Începând cu această dimineață (luni, n.r.), activitatea a fost oprită în toate carierele. (...) Astăzi, CE Oltenia asigură 22% din producția națională și nu am oprit niciun grup, funcționăm normal, întrucât stocurile sunt la un nivel normal, de aproape 650.000 de tone, care ajung aproape o săptămână", a spus Sorin Boza, directorul general al CE Oltenia, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, bugetul companiei nu poate susține solicitarea sindicatelor de a crește salariile cu 45%.

Avariiile și reviziile programate în următoarele zile

Prețul energiei electrice pentru ziua de marți se apropie de 100 euro, record al ultimilor 2 ani, ca urmare a importurilor ridicate și a grevei minerilor de la CE Oltenia

Informațiile din presa locală par a fi confirmate parțial, însă, de datele Transelectrica, care a anunțat ENTSO-E, 2 avarii, una la Mintia (190 MW) și una la Turceni (unde o unitate de 298 MW va avea activitatea întreruptă de duminică, 13 ianuarie până miercuri, 16 ianuaraie, inclusiv).

Luni, se vor mai afla în revizie programată de câte o oră alte trei unități de la Rovinari.

ULTIMA ORĂ Greva spontană la CE Oltenia. Consumatorii autohtoni ar putea rămâne fără curent. Funcționarea SEN, pusă în pericol. Negocieri la sediul Ministerului Energiei CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Greva spontană la CE Oltenia. Consumatorii autohtoni ar putea rămâne fără curent. Funcționarea SEN, pusă în pericol. Negocieri la sediul Ministerului Energiei

Marți, va intra în revizie și hidrocentrala de la Vidraru, cu o capacitate totală de 219 MW, pentru ca miercuri să vină rândul celei de la Mărișelu, cu o capacitate, de 215 MW.

În prezent, producția de energie din cărbune a coborât la sub 2000 de MW, dintr-o capacitate totală instalată de aproximativ 5000 MW.

De altfel, din totalul puterii instalate din România, de peste 20.000 MW, rareori nivelul total al producției a depășit 10.000 MW, adică 50%.

Luni dimineață, România producea un maxim de 8.500 MW, la un consum de 9.300 MW.

Prețul energiei electrice pentru ziua de marți se apropie de 100 euro, record al ultimilor 2 ani, ca urmare a importurilor ridicate și a grevei minerilor de la CE Oltenia

Protestele de la CE Oltenia au început vineri seara la mina Jilț Nord, minerii din schimbul III-lea refuzând să să muncească. Sâmbătă dimineața, protestul s-a extins și la Cariera Jilț Sud, fiind în total peste 700 de mineri în grevă spontană

Confruntată cu mari probleme financiare, CE Oltenia pare a fi principala victimă a OUG 114, prin care se impune o taxă de 2% pe cifra de afaceri a tuturor companiilor licențiate de ANRE și se revine la o politică de plafonare a prețului electricității, care ar urma să-i afecteze pe producătorii cu costuri ridicate de producție.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
energie
pot
pzu
record
ce oltenia