Gazul natural rămâne un pilon important al securitiății energetice a României, și chiar al regiunii, având în vedere că din 2027, prin exploatarea din permiterul Neptun Deep, țara noastră va deveni principalul producător european, a arătat Pavel Nițulescu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei, la cea de-a opta ediție a Profit Energy.forum. Demnitarul a anunțată, însă în contextul numeroaselor proiecte în domeniu, și unele întârzieri în implementarea unor investiții, care au un decalaj de cel puțin un an față de termenul estimat inițial.
Evenimentul este organizat cu sprijinul ACUE, Artenie Secrieru & Partners, Black Sea Oil&Gas, CEC Bank, D&B David și Baias, ENGIE, Electrica Furnizare, E-ON, Hidroelectrica, Nova Power and Gas, Nuclearelectrica, OMV Petrom, PPC, Premier Energy, Raiffeisen Bank, Romgaz, Rompetrol, Tinmar Energy, Transgaz
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit Energy.forum - Cristian Hubati, Membru Directorat OMV Petrom: Neptun Deep va atinge un nivel maxim de producție încă din 2028. O să vedeți surprize plăcute cât de curând!VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
Secretarul de stat Pavel Nițulescu a enumerat numeroasele proiecte de investiții majore, precum cel de la Mintia, cel de la Iernut, precum și proiectele majore de la Ișalnița și Turceni. Acestea din urmă au o întârziere de cel puțin un an.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Complexul Energetic Oltenia, după cum bine știm mare majoritate, a avut un plan de restructuratre într-un moment neprielnic pentru ei, la începutul anilor 2020, trecerea de la combust nepoluant la lignit, la combustibilul mai puțin poluanrt, gazul natural agreat de toți. Într-adevăr, suntem într-un proces, o procedură de întârziere. Probabil că se va întârzia cu un an și jumătate termenul de implementare sau dacă reușesc să se grăbească, posibil ca într-un an de zile, dar mai devrem de un an de zile termeneul agreat, nu are cum”, a arătat secretarul de stat.
El a subliniat însă și importanța proiectelor majore de tarnsport al gazelor sau de interconectare, prin Transgaz, amintind însă că odată cu începerea exploatării în Neptun Deep, România va deveni producătorul principal în Europa.
Mai mult, a spus Pavel Nițulescu, succesul emisiunilor de obligațiuni ale Romgaz, pentru finanțarea proiectului Neptun Deep, arată faptul că piața europeană mizează pe gazul natural ca sursă de asigurare a securității energetice.
”Se marjează și se mizează foarte mult acest pe acest proiect de interes global zicem noi (...) Chiar dacă suntem într-un proces și respectăm procesul de tranziție către energie curată, gazul natural alături de energia nucleară și energia regenerabilă forurmează o coloană vertebrală a acestei tranziții, o coloană verterbrală a stabilității, trei piloni importanți pentru securitatea națională și nu este numai un mesaj politic care poate foarte multe lueme așa îl percepe, este o realitate. Gazul natural este un pilon improtant, o structură de reszitență a tot ce îns flexibiltatea energiei, competitivitatea energiei și asigurarea unei energii către toți consumatorii finali”, a conchis scretarul de stat Pavel Nițulescu.