Compania minieră britanică Vast Resources anunță că a înregistrat în luna iulie o creștere cu 19-21% a calității minereului de cupru extras de la cariera Mănăilă din județul Suceava, precum și a cantității acestuia, ca urmare a implementării noilor tehnici de separare a concentratelor, după ce la începutul lunii a avut probleme din cauza inundaților cauzate de ploi.
Compania britanică Vast Resources a anunțat anul trecut preluarea minei din județul Suceava, cu resurse estimate la 1,8 milioane de tone, în special cupru și zinc, scrie News.ro.
Firma și a anunțat, la începutul acestui an, investiții de aproape 7 milioane de dolari în cele două mine pe care le controlează în România: Băița Plai, județul Bihor, cumpărată în 2014, și Mănăilă.
"La mai puțin de o lună de la implementarea noilor tehnici de separare a concentratelor, Vast Resources înregistrează primele creșteri, calitative și cantitative. Cu toate că la începutul lunii am întâmpinat dificultăți din cauza inundaților cauzate de ploi, compania a investit în repararea drumurilor și în curățarea și scoaterea apei din carieră”, a declarat președinte și director executiv al Vast Resources România, Andrew Prelea.
Compania susține că a atins ținta de a crește cu 2,5% calitatea concentratului de cupru, la 19%, și va putea aplica tehnici similare pentru concentratul de zinc.
“Prin începerea procesului de separare a zincului de concentratul de cupru, nivelul de zinc a fost redus la 3%, de la o medie de 12% din concentratul extras. În acest mod a fost maximizată valoarea celor două tipuri de minereu”, a mai spus directorul companiei britanice.
Compania Vast Resources a fost fondată la sfârșitul anului 2005, având ca obiect de activitate explorarea zăcămintelor minerale din Zimbabwe și Africa de Sud. În mai 2013, Vast Resources și-a extins activitatea în România.
În luna iulie, mina de minereuri metalice de la Mănăilă a vândut 900 de tone de minereu concentrat, dublu față de media celorlalte luni, după investiții importante efectuate în ultimul an, potrivit Vast Resources.