Ungaria va prelua o participație la unul dintre cele mai mari zăcăminte de gaze din lume

Ungaria va prelua o participație la unul dintre cele mai mari zăcăminte de gaze din lume
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 iun 2024

Ungaria va prelua o participație la zăcământul de gaze Shah Deniz din Azerbaidjan, unul dintre cele mai mari din lume, a declarat  ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, la un briefing de presă organizat la Baku, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Ungaria, o țară fără ieșire la mare, își acoperă necesarul de gaze naturale din importuri, în principal din Rusia, chiar și după invadarea Ucrainei în 2022, scrie Agerpres.

VIDEO Au început lucrările la construcția metroului clujean, o investiție de peste 13 miliarde de lei CITEȘTE ȘI VIDEO Au început lucrările la construcția metroului clujean, o investiție de peste 13 miliarde de lei

Preluarea unei participații la acest zăcământ de gaze „ne dă nouă (Ungaria) o protecție față de fluctuațiile mari ale prețurilor la energie”, a spus Szijjarto.

„În condițiile în care Azerbaidjanul este un nou jucător în aprovizionarea noastră energetică, această situație ne conferă o aprovizionare cu energie mult mai stabilă, o mult mai mare securitate a aprovizionării cu energie”, a adăugat oficialul ungar.

În plus, Szijjarto a informat că, pentru prima dată, Ungaria va cumpăra 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale din Azerbaidjan, în acest an. De asemenea, în luna iulie, Azerbaidjanul, Georgia, România și Ungaria vor înființa un joint venture care va importa energie verde produsă în regiunea Caspicii în Europa Centrală, a adăugat Szijjarto.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului ungar a precizat, pe rețeaua socială X, după anunțul lui Szijjarto, că preluarea unei participații la zăcământul de gaze Shah Deniz „asigură o parte importantă din necesarul de gaze al Ungariei”.

Potrivit lui Peter Szijjarto, zăcământul de gaze Shah Deniz din Azerbaidjan este unul dintre cele mai mari câmpuri de gaze din lume, cu o producție anuală de aproape 30 de miliarde metri cubi pe an.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
gaze