Ungaria salută ''soluția'' găsită în litigiul său cu Ucraina în privința petrolului rusesc

Ungaria salută ''soluția'' găsită în litigiul său cu Ucraina în privința petrolului rusesc
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 sep 2024

Ungaria a salutat "soluția" găsită de compania petrolieră națională MOL pentru a continua să primească țiței transportat de gigantul rus Lukoil, aflat sub sancțiunile Kievului, prin Ucraina, relatează AFP.

MOL a anunțat în urmă că a ajuns la "acorduri cu furnizorii și operatorii de petrol" ai conductei Drujba "pentru a asigura transportul către Ungaria și Slovacia", scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Misiunea Polaris Dawn a SpaceX a fost lansată. Pentru prima dată, persoane private vor ieși în spațiu CITEȘTE ȘI VIDEO Misiunea Polaris Dawn a SpaceX a fost lansată. Pentru prima dată, persoane private vor ieși în spațiu
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Grupul maghiar a explicat într-un comunicat că "acum preia controlul volumelor de țiței de la granița dintre Belarus și Ucraina", dând asigurări că acționează "în deplină conformitate cu sancțiunile și prevederile introduse în special de UE și Ucraina".

Budapesta a acuzat Kievul în iulie că i-a pus în pericol aprovizionarea cu energie prin blocarea livrărilor de la Lukoil, care furnizează o treime din importurile de petrol ale Ungariei, conform datelor oficiale.

Șeful diplomației maghiare Peter Szijjarto a deplâns apoi lipsa intervenției Comisiei Europene, mergând până la a suspecta Bruxellesul că se află în spatele deciziei Kievului de a forța Ungaria să găsească alte surse de aprovizionare.

Această țară din Europa Centrală beneficiază de o scutire de la embargoul petrolier european decretat după lansarea ofensivei Moscovei, din cauza faptului că nu are ieșire la mare.

"Salutăm soluția MOL", a reacționat purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs, la un seminar la Institutul Dunării, un think tank conservator cu sediul la Budapesta.

BMW și-a revizuit estimările pe 2024 din cauza problemelor tehnice și cererii slabe din China CITEȘTE ȘI BMW și-a revizuit estimările pe 2024 din cauza problemelor tehnice și cererii slabe din China

"Este o soluție tehnică, dar mesajul politic" transmis în acest caz de Comisie și Ucraina rămâne problematic, a spus el, denunțând faptul că "securitatea energetică este folosită ca o armă, un mijloc de șantaj".

Contactate de AFP, Bruxellesul și Kievul nu au reacționat imediat.

Premierul naționalist maghiar Viktor Orban este singurul lider din UE care a menținut, în ciuda războiului, legături strânse cu Kremlinul, în special în domeniul energetic, în timp ce relațiile cu Kievul sunt tensionate

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
petrol
rusia