Un parc eolian din Dobrogea a împrumutat 43 milioane euro de la cea mai mare bancă chineză de stat

Un parc eolian din Dobrogea a împrumutat 43 milioane euro de la cea mai mare bancă chineză de stat
scris 13 dec 2016

O subsidiară a Monsson Group, controlat de omul de afaceri suedez rezident în Monaco Emanuel Muntmark, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de parcuri eoliene din România, a contractat, în noiembrie anul trecut, un credit în valoare de 43 milioane euro de la gigantul bancar controlat de statul chinez China Development Bank Corporation pentru parcul eolian de 50 MW Mireasa 1 pe care îl deține în Dobrogea, lângă localitățile Târgușor și Siliștea din județul Constanța. Cu 3 luni înainte, grupul Monsson anunțase că începe să demonteze turbinele de la un alt parc eolian din zonă, Târgușor, de 27 MW, din cauza faptului că proiectul, nepus în funcțiune, devenise nerentabil în urma reducerii masive a subvențiilor pe bază de certificate verzi pentru energia regenerabilă.  

Astfel, firma Mireasa Energies SRL, controlată indirect de grupul Monsson și administrată de Emanuel Muntmark, a încheiat, pe 23 noiembrie 2015, un contract de credit cu China Development Bank Corporation, în valoare de 43 milioane euro. China Development Bank Corporation a fost înființată în 1994 și se află sub conducerea directă a Consiliului de Stat din China, ca bancă de dezvoltare având rolul de a finanța proiectele pe termen lung care fac parte din strategia de dezvoltare economică și socială a Republicii Populare Chineze La finalul anului trecut, banca a raportat active totale de aproape 2.000 de miliarde de dolari.

Urmărește-ne și pe Google News

Creditul a fost acordat de banca chineză de stat cu garanția unui furnizor al firmei românești, o altă companie din China – Goldwinds International Holdings. Cei de la Goldwinds International Holdings au livrat, în 2013, cele 20 de turbine din care este compus parcul eolian Mireasa 1, contra sumei totale de 220,3 milioane lei, respectiv la prețul de circa 11,01 milioane lei bucata. La acea dată, compania anunța că este vorba despre primele turbine eoliene chinezești instalate în Europa de Est.

Registrul Auto Român a aplicat service-urilor auto amenzi de 1,1 milioane lei în primele nouă luni CITEȘTE ȘI Registrul Auto Român a aplicat service-urilor auto amenzi de 1,1 milioane lei în primele nouă luni

Goldwinds International Holdings, cel mai mare producător de turbine eoliene din China, a garantat creditul de 43 milioane euro contractat de Mireasa Energies SRL de la China Development Bank Corporation și a cerut, la rândul său, garanții, atât din partea proprietarului parcului eolian, cât și din partea asociatului unic al acestuia, offshore-ul cipriot Avantway Properties Ltd. Firma din Cipriu a garantat cu părțile sociale deținute la Mireasa Energies SRL, plus toate drepturile financiare decurgând din acestea, iar firma din România – cu terenurile și unele construcții aferente parcului eolian Mireasa 1.

Anul acesta, în martie, Mireasa Energies SRL a constituit garanții suplimentare pentru împrumutul de 43 milioane euro, direct către creditorul China Development Bank Corporation. Astfel, firma a cesionat către banca chineză de stat două polițe de asigurare încheiate la Allianz Țiriac Asigurări, care acoperă riscurile de avarii și daune accidentale la componentele parcului eolian, la o valoare maximă a despăgubirii de 54,58 milioane euro, plus riscul de pierdere a profitului din întreruperea activității, cu o despăgubire maximă de 9,5 milioane euro.

Mireasa Energies SRL și-a mai ipotecat în favoarea chinezilor conturile bancare deschise la Garanti Bank, dar și echipamentele și elementele de infrastructură componente ale parcului eolian Mireasa 1, în primul rând cele 20 de turbine eoliene livrate în 2013 de Goldwinds International Holdings.

Suma maximă din credit garantată de toate aceste ipoteci este de 63 milioane euro.

Dr. Oetker a achiziționat brandul “Morărița“ de la Panovia Prod CITEȘTE ȘI Dr. Oetker a achiziționat brandul “Morărița“ de la Panovia Prod

Parcul eolian Mireasa 1 a fost acreditat inițial pentru a primi subvenții pe bază de certificate verzi în decembrie 2014 și a primit, până pe 6 iulie 2015, câte un certificat verde pentru fiecare MWh de energie produs și injectat în rețea. Din iulie anul trecut, parcul primește 1,5 certificate verzi/MWh, iar acreditarea pentru subvenții este valabilă până în noiembrie 2029.

Mireasa Energies SRL a terminat anul trecut cu pierderi de 8,2 milioane lei, la o cifră de afaceri de 27,9 milioane lei.

În august anul trecut, Monsson Group a anunțat că a hotărât, împreună cu partenerii din proiect, demontarea turbinelor eoliene de la un alt parc eolian pe care îl deține în zonă, Târgușor, de 27 MW, decizia fiind luată în urma reglementărilor legislative adoptate de Guvern în ultimii doi ani și a incertitudinii din piața de energie regenerabilă. Grupul a precizat că va păstra intactă infrastructura parcului eolian și stația de transformare, o decizie în legătură cu viitorul investiției urmând să fie luată în câteva luni. Parcul a fost instalat în 2012, dar nu a fost niciodată pus în funcțiune.

30% din chiriașii de birouri au ales proiecte noi, livrate în 2015-2016 sau aflate încă în construcție CITEȘTE ȘI 30% din chiriașii de birouri au ales proiecte noi, livrate în 2015-2016 sau aflate încă în construcție

"Din păcate, schimbarea majoră a legislației energiilor regenerabile nu mai permite proiectului să se mai încadreze în parametrii economici estimați inițial, devenind nefezabil din punct de vedere financiar. Astfel, s-a decis demontarea turbinelor eoliene. Ne aflăm, astfel, în ipostaza total nedorită de noi de a fi generatorii unei noi premiere în România — și anume să demontăm primele turbine eoliene, din cauza contextului economic nefavorabil. În aceste condiții de piață, Monsson Group analizează decizia de a-și reorienta investițiile și capitalul în alte țări din Uniunea Europeană și nu numai", se arăta într-un comunicat al Monsson din august 2015.

Din 2013, autoritățile de la București au început să taie semnificativ din subvențiile acordate producătorilor de energie regenerabilă sub formă de certificate verzi adăugate pe facturile de curent electric ale tuturor consumatorilor de energie electrică din România, pentru a ține sub control prețul final plătit de clienți. Reducerea subvențiilor, cele mai generoase din Europa la debutul schemei de sprijin pentru energia regenerabilă, a continuat și în anii următori, astfel încât, în prezent, organizațiile profesionale ale industriei se plâng că mulți producători de energie verde nu-și mai pot acoperi costurile și intră în insolvență sau faliment. De altfel, puterea instalată totală a capacităților de producție de energie regenerabilă a scăzut cu peste 8% anul acesta, de la 5.142 MW la finalul anului trecut la 4.690 MW la jumătatea lui 2016.

România a ieșit din top 40 țări atractive pentru proiecte de energie regenerabilă, după ce anul trecut era pe locul 34, pe fondul reducerii drastice a schemei de sprijin pentru electricitatea generată din surse regenerabile, iar producătorii de energie eoliană au înregistrat pierderi cumulate de 4 miliarde de lei în 2014 și 2015 din cauza modificărilor legislative care au afectat companiile din domeniu, arată un studiu recent realizat de firma de consultanță EY, la solicitarea Asociației Române pentru Energie Eoliană, care reprezintă interesele companiilor din sector.

Adio reducere de TVA și accize la carburanți de anul viitor. Nici firmele nu mai scapă de taxa \ CITEȘTE ȘI Adio reducere de TVA și accize la carburanți de anul viitor. Nici firmele nu mai scapă de taxa "pe stâlp"

Înființat în anul 1997, Monsson Group a devenit rapid unul dintre cei mai mari dezvoltatori din domeniul eolian din România, cu un portofoliu de proiecte de peste 2.400 MW. Potrivit declarațiilor proprii, Monsson Group a investit în România peste 200 de milioane de euro, în construcția și operarea de parcuri eoliene și fotovoltaice. Grupul desfășoară operațiuni în 20 de țări de pe patru continente.

Firma Mireasa Energies SRL a fost înființată în 2006, inițial sub numele S.W. Euro Tomis SRL, fiind controlată integral la acea dată de Emanuel Muntmark și de soția sa Maria. În anul următor, 50% din capitalul companiei a fost cesionat dezvoltatorului francez de proiecte de energie regenerabilă Valorem SAS.

În 2011, offshore-ul cipriot Avantway Properties Ltd preia 97,5% din părțile sociale ale Mireasa Energies SRL, printr-o majorare de capital efectuată prin compensarea parțială a unui împrumut acordat anterior firmei. În anul următor, francezii de la Valorem SAS ies din Mireasa Energies SRL vânzându-și participația de 2% firmei cipriote cu 100.000 de euro. Avantway Properties Ltd este reprezentată ca împuternicit de către Ana-Mihaiela Aldea, care are calitatea de administrator și la alte firme controlate de Monsson Group, cum ar fi Monsson Operation SRL, Monsson Logistic SRL sau Wind Power Energy SRL.

Tot în 2012, Emanuel Muntmark și soția se retrag și ei din calitatea de asociați în companie, încasând 25.000 de euro pe participația cumulată rămasă, de 0,5% din părțile sociale, iar Avantway Properties Ltd devine asociat unic al Mireasa Energies SRL. Administrator și mandatar al societății a rămas până în prezent Emanuel Muntmark. În noiembrie 2012, Avantway Properties Ltd a mai renunțat la o parte din împrumutul acordat cu un an înainte operatorului parcului eolian Mireasa 1, majorând prin această modalitate capitalul social al firmei cu aproape 36 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
monsson
monsson group
energie regenerabila
energie eoliana
emanuel muntmark
parcu eolian
parcuri eoliene dobrogea
energie eoliana dobrogea
certificate verzi
factura curent electric