Operatorii de distribuție a energiei electrice propun schimbarea legislației în vigoare privind autorizarea lucrărilor de construcții în vederea simplificării procesului birocratic de obținere a actelor necesare racordării imobilelor nou-construite la rețelele electrice de distribuție. Simplificarea ar duce, potrivit distribuitorilor, la înjumătățirea timpului actual extrem de mare de racordare la rețele, estimat la 261 de zile și asta în condițiile ideale (rareori sau niciodată regăsite în practică) în care toate actele necesare ar fi eliberate de instituțiile abilitate în termenele maxime prevăzute de legislație.
Profit.ro a abordat în numeroase rânduri pe larg problema costurilor foarte mari, de timp, birocratice și financiare, pe care persoanele fizice și juridice din România sunt nevoite să le suporte pentru a se racorda la rețelele de alimentare cu electricitate – aici, aici, aici, aici, aici sau aici.
Potrivit ultimului raport Doing Business al Băncii Mondiale, față de anul trecut, România a pierdut un loc în clasament și a ajuns pe poziția 134 din 190 de state în ceea ce privește ușurința racordării la rețeaua de electricitate a firmelor. Acestea sunt în continuare nevoite să aștepte 182 de zile și să achite 53.000 de dolari pentru a se vedea racordate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Federația Patronală a Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) susține că, în prezent, principala cauză a duratei îndelungate a procesului birocratic de obținere a actelor necesare pentru racordarea la rețeaua electrică a imobilelor nou construite este faptul că legislația în vigoare solicită certificate de urbanism și autorizații de construire separate pentru imobilele care urmează a fi construite și pentru instalațiile de racordare la utilități aferente acestora.
Mai precis, cine vrea să construiască un imobil trebuie să obțină certificat de urbanism și autorizație de construire de la primării pentru proiectul imobilului și de-abia după ce imobilul este construit se poate solicita certificat de urbanism și autorizație de construire pentru instalațiile de racordare la utilități. În prezent, aceste documente necesare racordării la utilități se eliberează doar pentru construcții deja edificate, nefiind permisă eliberarea lor în avans, pentru parcele de teren pe care urmează să se construiască.
Sursă: ACUE
Acest lucru face, potrivit sursei citate, ca intervalul de timp dintre obținerea certificatului de urbanism pentru imobil și recepția lucrărilor de racordare a imobilului construit la rețea după finalizarea acestora să fie de 239 de zile, din cauza faptului că trebuie obținute certificate de urbanism și autorizații de construire separate pentru instalațiile de racordare.
Estimarea de timp este una superoptimistă, căci presupune ca toate actele necesare să fie eliberate de instituțiile abilitate în termenele maxime prevăzute de legislație, ceea ce în practică se întâmplă rar spre niciodată.
Pentru rezolvarea acestei probleme, companiile de distribuție propun modificarea legislației în construcții astfel încât aceasta să permită obținerea unui certificat de urbanism comun pentru imobil și instalațiile de racordare la utilități, precum și obținerea simultană a autorizațiilor de construire pentru imobil și pentru instalațiile de racordare. În plus, distribuitorii cer scurtarea termenului legal de emitere a certificatului de urbanism de la 30 la 15 zile și a celui de eliberare a autorizației de construire de la 30 la 20 de zile.
Sursă: ACUE
În condițiile în care acestea modificări legislative ar fi adoptate, se estimează că timpul total de racordare s-ar înjumătăți față de estimarea actuală, de la 261 la 130 de zile. Propunerile de modificare au fost înaintate Guvernului.
Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a propus, la finalul lunii iulie, înființarea unui grup de lucru, format din reprezentanți ai ACUE și angajați ai ministerului, care să identifice problemele și să găsească soluții pentru ca procesul și timpul de racordare la rețeaua electrică a unui client nou să fie redus considerabil. Propunerea a fost făcută în cadrul unei întâlniri avute de ministru cu reprezentanții companiilor de distribuție energie electrică și gaze naturale, membri ai ACUE.
"Sunt soluții. Una ar fi ca cetățeanul, în momentul în care obține autorizația pentru imobilul respectiv, să încercăm să obțină și autorizația pentru utilități, inclusiv pentru energia electrică. Ar mai fi o posibilitate de a defini o metodologie simplificată a procesului de obținere a autorizației, la nivel de comună. Noi să depunem formal documentele și să respectăm regulile, dar și să ni se emită autorizația, să meargă lucrurile în paralel. Să depunem un plan, iar pe baza lui să primim aprobarea direct, fără să mai trecem prin toată zona de certificate. Ar trebui ca un branșament să nu mai fie considerat o construcție, nu vorbim despre un imobil aici. O problemă care ar trebui tratată și abordată ar fi o relație mai apropiată cu instituțiile care emit autorizații de construcție, pentru că orice am racorda la rețea, fie o casă, fie o fabrică, ea are nevoie de un proiect și de o autorizație. La acel moment al obținerii autorizației de construcție ar trebui să fie realizat și proiectul de alimentare. Trebuie să ne luptăm ca primăriile, la momentul în care aprobă o autorizație de construcție, să o aprobe cu tot cu proiectul de branșament", a declarat ministrul în cursul întâlnirii.