O companie din concernul deținut de Gautam Adani, al doilea cel mai bogat om din Asia (cu o avere estimată la 100 de miliarde de dolari), construiește în India cel mai mare parc de energie regenerabilă din lume, format din panouri fotovoltaice și turbine eoliene.
Cu o suprafață de cinci ori mai mare decât cea a Parisului, centrala va fi vizibilă din spațiu și va genera electricitate suficientă pentru a asigura consumul total al unei țări precum Elveția sau Belgia, scrie CNN.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Adani Gropul are, în același timp, afaceri în zona mineritului de cărbune și a termocentralelor, dar și în alte domenii, de la industria cimentului, la porturi și media, scrie Hotnews.ro.
Divizia sa de energie regenerabilă, Adani Green Energy Limited (AGEL), construiește un uriaș parc solar și eolian pe un teren arid din vestul Indiei.
O parte a parcului, 9.478 de MW, este deja operațional, iar scopul este ca, peste cinci ani, capacitatea totală a centralei să ajungă la 30.000 de MW, potrivit unui comunicat al companiei.
Spre comparație, întreaga capacitate instalată de producere a energiei din România este de 18.000 de MW.
Energia generată aici va fi suficientă pentru a alimenta 16 milioane de gospodării din India, cam câte case sunt în Polonia sau Canada.
Centrala va crea 15.200 de locuri de muncă.
Planurile de decarbonare ale Indiei
Succesul acestui proiect este foarte important pentru eforturile Indiei de a-și reduce poluarea și de a-și atinge țintele de energie verde, scrie CNN, care publică un interviu cu directorul AGEL, Sagar Adani, nepotul magnatului Gautam Adani.
Aceasta în condițiile în care economia Indiei crește rapid, iar țara încă se bazează pe cărbune în proporție de 70% pentru a-și asigura energia electrică.
Situat în apropierea graniței cu Pakistan, parcul va avea o suprafață de 200 de mile pătrate (518 kilometri pătrați).
„Este un teren arid uriaș, fără vegetație, fără animale sălbatice, fără locuințe. Nu există o alternativă mai bună pentru a utiliza acest teren”, spune Adani.
CITEȘTE ȘI Romgaz și-a fixat ținta de achiziție: Una sau două entități românești din același grup. Due diligence pregătitÎn urmă cu un an, concernul Adani a fost acuzat de fraudă, ceea ce i-a redus cu 100 de miliarde de dolari valoarea de piață.
Miliardarul revine acum cu investiții puternice în energie curată.
Planurile companiei includ investiții de 100 de miliarde de dolari în tranziția energetică, în următorii 10 ani, cu 70% din această valoare îndreptată către producerea de energie regenerabilă.
Compania merge în aceeași direcție ca și Guvernul din India, care și-a propus ținte ambițioase de mediu: până la finalul acestui deceniu, 50% din necesarul de energie al țării să provină din surse regenerabile.
Mai departe, India vrea să-și atingă ținta de zero emisii până în 2070.