Un fost șef al Electrica cumpără cu 670.000 de euro sediul propriului său furnizor de energie, după ce o firmă din același grup i-a cerut insolvența

Un fost șef al Electrica cumpără cu 670.000 de euro sediul propriului său furnizor de energie, după ce o firmă din același grup i-a cerut insolvența
scris 20 aug 2017

Lucian Boghiu, fost director general al companiei de stat Electrica SA înainte de startul privatizării acesteia, a decis, în iunie, să cumpere cu suma de 670.000 euro clădirea și terenul din București aferente sediului furnizorului de energie electrică Enol Grup SA, pe care îl controlează cu peste 90% din acțiuni, potrivit unui document al companiei.

Sursa citată arată că este vorba de o clădire de birouri cu 2 etaje cu suprafață la sol de 193 mp și teren de 357 mp, situată pe strada Vlad Dracul nr. 35 din București și aflată în proprietatea Enol Grup. Prețul de 670.000 euro pe care urmează să-l achite patronul Enol a fost stabilit în urma unei evaluări de specialitate, efectuată de o firmă de profil.

Urmărește-ne și pe Google News

Boghiu a mai decis să cumpere de la Enol Group SA și un teren de 198,75 mp situat pe aceeași stradă, la nr. 40, prețul nefiind precizat în documentul companiei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Meleșcanu: România a făcut recent o ofertă de a găzdui aproape două mii de refugiați aflați acum în Grecia și Italia CITEȘTE ȘI Meleșcanu: România a făcut recent o ofertă de a găzdui aproape două mii de refugiați aflați acum în Grecia și Italia

Deciziile au fost luate pe 22 iunie. Cu o săptămână înainte, pe 15 iunie, pe rolul Tribunalului București a fost înregistrat un dosar în care o firmă din același grup, cu profil imobiliar, Enol Grup Invest SA, cere, în calitate de creditor, intrarea în insolvență a furnizorului de energie Enol Grup SA.

Primul termen în proces a fost stabilit pentru finalul lunii octombrie a acestui an.

Enol Grup Invest SA, dezvoltatorul complexului rezidențial Central Park Residence - Plopilor Vest din Cluj, unul dintre cele mai luxoase din municipiu, are ca acționar majoritar chiar firma Enol Grup SA a lui Boghiu, care controlează 64,5% din capital. Restul acțiunilor sunt deținute de omul de afaceri clujean Ioan Așchilean, care are mai multe firme de construcții în oraș.

O nouă achiziție militară majoră, după Patriot: Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea către România a unui sistem de rachete de artilerie de peste un miliard de euro CITEȘTE ȘI O nouă achiziție militară majoră, după Patriot: Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea către România a unui sistem de rachete de artilerie de peste un miliard de euro

Furnizorul de energie electrică Enol Grup SA a terminat anul 2016 cu un profit net de circa 889.000 lei, la o cifră de afaceri de 47,4 milioane lei, după 4 ani anteriori consecutivi de pierderi în valoare totală cumulată de aproape 15 milioane lei. Datoriile Enol Grup depășeau 9,1 milioane lei la finalul anului trecut, iar firma avea în conturi lichidități de 2,3 milioane lei, plus creanțe de încasat de 9,1 milioane lei și capitaluri totale de 27,5 milioane lei.

Potrivit datelor termene.ro, în perioada 2013-2016, Enol Grup a obținut 26 de contracte de furnizare de energie către instituții și companii de stat, în valoare totală de aproape 224 milioane lei. Cea mai mare valoare a acestora s-a consemnat în 2015, de 126,3 milioane lei, cel mai mare contract fiind cel cu operatorul de apă ieșean Apavital SA, cifrat la peste 89 milioane lei. Anul acesta, Enol Grup și-a adjudecat două contracte de achiziții publice, în sumă totală de 5,6 milioane lei.

Din cauza iernii friguroase, a creșterii consumului și a insuficienței producției, în special a celei hidro, prețurile engros la energie pe bursa OPCOM s-au majorat amplu în ianuarie 2017, ceea ce a provocat probleme financiare grave mai multor furnizori, unii intrând în insolvență sau chiar în faliment. Fenomenul majorării prețurilor s-a repetat în vară, în unele zile prețurile fiind triple față de zilele corespunzătoare de anul trecut.

Twitter ar putea pierde o cincime din capitalizarea de piață dacă Trump nu ar mai posta mesaje CITEȘTE ȘI Twitter ar putea pierde o cincime din capitalizarea de piață dacă Trump nu ar mai posta mesaje

Până în 2009, Enol Grup a fost client al Hidroelectrica, beneficiind de energie electrică ieftină de la producătorul hidro, în anul respectiv la un preț cu aproape 40% sub cel mediu consemnat pe piața contractelor bilaterale de la OPCOM, potrivit raportului privind cauzele intrării în insolvență a Hidroelectrica în 2012, întocmit de fostul administrator judiciar al companiei de stat.

Enol Grup SA a fost înființată în 2004 și s-a dezvoltat rapid, pe fondul liberalizării progresive a pieței locale de energie, devenind în 2006 furnizor de energie al hypermareturilor Cora.

Lucian Boghiu a fost numit în 1999 director general al Conel, fosta Companie Națională de Electricitate, iar începând din 2001 a fost director general al Electrica SA. A părăsit compania în iulie 2004, cu numai câteva zile înainte de semnarea primelor contracte de privatizare de filiale Electrica cu italienii de la Enel.

A picat un nou Consiliu de Administrație al Bursei, iar mandatul polonezului Sobolewski nu poate fi reînnoit. De luni, directorul general adjunct Alin Barbu îi ia locul CITEȘTE ȘI A picat un nou Consiliu de Administrație al Bursei, iar mandatul polonezului Sobolewski nu poate fi reînnoit. De luni, directorul general adjunct Alin Barbu îi ia locul

Anul trecut, Boghiu a câștigat în instanță daune morale de 300.000 de lei de la statul român pentru erori judiciare, după ce a fost achitat într-un dosar de corupție instrumentat de DNA. Boghiu a fost achitat de trei instanțe – tribunal, Curte de Apel și ÎCCJ – cele trei sentințe favorabile fostului șef al Electrica SA fiind pronunțate în anii 2011, 2012 și 2013.

El fusese trimis în judecată în 2005, fiind acuzat de luare de mită, asociere în vederea săvărșirii de infracțiuni, spălare de bani, delapidare, fals intelectual la legea contabilității, fals în înscrisuri sub semnătură privată și instigare la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă calificată.

Procurorii au susținut că Boghiu i-ar fi determinat pe unii angajați din subordinea sa, directori la sucursala Electrica Banat, să cumpere pentru companie produse electronice contrafăcute la prețuri supraevaluate. Aceste produse ar fi fost cumpărate de la oameni de afaceri din București, Cluj și Argeș. Anchetatorii au mai susținut că Boghiu ar fi primit drept mită un autoturism Audi în valoare de 2,5 miliarde de lei vechi – 250.000 lei. Majoritatea celorlalte persoane judecate în acest dosar au primit condamnări cu executare, cea mai grea fiind de 10 ani de închisoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica sa
sucursale electrica
privatizarea electrica
lucian boghiu
enol grup
furnizori energie electrica
pret energie electrica
scumpire energie electrica
insolventa
insolventa furnizori energie